На UA: Українське радіо Одеса виходить спецпроект до 90-ї річниці заснування Одеського радіо

На UA: Українське радіо Одеса виходить спецпроект до 90-ї річниці заснування Одеського радіо

27 бер. 2019

До 90-ї річниці заснування Одеського радіо, яку відзначатимуть 2 жовтня 2019 року, в ефірі UA: Українське радіо Одеса щосереди о 17:15 виходить спецпроект "Віртуальний музей Одеського радіо".

Заплановано створити 30 випусків — 30 екскурсів, які в п’ятихвилинному форматі щотижня будуть знайомити радіослухачів та користувачів інтернету з історією виникнення та розвитку радіомовлення в Одесі.

Автор цього проекту — Геннадій Степаненко, редактор  UA: Українське радіо Одеса. Він розповість про віхи розвитку радіо у світовому масштабі.

Крім пізнавального, спецпроект має ще й краєзнавче спрямування. У подкастах радіослухачі матимуть нагоду помилуватися й об’єктами архітектури, які також пов’язані з історією місцевого радіо.

Роль Одеського радіо в захисті обласного центру в 1941 році, трансляція лекцій видатного офтальмолога Володимира Філатова, багатогодинний репортаж зі святкування ювілею Одеси в 1994 році (задовго до усталеної практики прямоефірних марафонів), радіоміст Одеса-Архангельськ, круглі столи за участі непримиренних політичних опонентів напередодні Помаранчевої революції та перший в українській "радіогалузі" досвід застосування краудфандингу для фінансування популярного у 2001 році радіопроекту — усе це лише частина миттєвостей історії, які потраплять у поле зору музейного "радіолокатора".

"Цей проект данина всім, хто винайшов радіо, вкладав і нині вкладає свої душевні й фізичні сили в його розвиток, і, звісно, всім, хто не може жити без нього. Складність роботи над, здавалося б, зовсім коротким за хронометражем черговим випуском "віртуальної екскурсії" в тому, що він вимагає копітких досліджень, — зазначає Геннадій Степаненко. — "Академічної" історії Одеського радіо просто не існує, тому на шляху пошуковця вистачає "білих плям". У надрах Одеської національної наукової бібліотеки, у Державному архіві Одеської області я знаходжу унікальну інформацію, яку цікаво осмислювати з позицій сучасного розвитку електронних технологій. Наприклад, за 4 роки до початку офіційного мовлення радіопередачі почали виходити піратським способом. А єдиний на всю Одесу симфонічний оркестр був підпорядкований саме обласному радіокомітету".

За словами лінійної продюсерки UA: Українське радіо Одеса Діани Попкової, це не лише журналістська, а й дослідницька робота. Завдяки Геннадію Степаненку після завершення спецпроекту "Віртуальний музей Одеського радіо" радійники матимуть таку собі мультимедійну збірку радійних есеїв про історію Одеського радіо.

"Ми помітили, що мультимедійні подкасти цього проекту викликають зацікавлення в ширшої аудиторії, ніж передачі суспільно-політичної тематики, зокрема, вони зацікавили краєзнавців. До речі, в одному з випусків ішлося про досвід передачі радіосигналу в Голій Пристані на Херсонщині, і колеги з UA: Українське радіо Херсон узяли цю серію до ефіру в межах свого краєзнавчого проекту. Тож "Віртуальний музей" розширює нашу аудиторію", — розповіла Діана Попкова.

Нагадаємо, програми UA: Українське радіо Одеса можна слухати в прямому ефірі на приймачах: Одеса — 70,52 Мгц, Кам’ янське (Арцизький район) — 103,3 ФМ, Болград — 105,7 ФМ, Велика Михайлівка — 104,5 ФМ, Кодима — 102,6 ФМ, Подільськ — 103,6 ФМ, Рені — 105,9 ФМ, Тарутине — 99,2 ФМ, Захарівка — 102,1 ФМ, Петровірівка (Ширяївський район) — 68, 99 МГЦ. Також онлайн, у додатку TuneIn — Ukrainian radio Odesa або на фб-сторінці UA: Українське радіо Одеса.