"Ця програма — унікальна" — проект "Спільно" отримав фідбек від глядачів

15 кві. 2019

12 квітня команда проекту "Спільно" зустрілася в телецентрі "Олівець", щоб одержати експертні поради та зворотний зв’язок від глядачів. Ця програма розповідає про децентралізацію в Україні, для її виробництва свої зусилля об’єднали кілька філій Суспільного мовника: UA: ЧЕРКАСИ, UA: ХАРКІВ, UA: ОДЕСА та UA: ТЕРНОПІЛЬ. За чотири місяці команда проекту спільно підготувала 18 із 40 програм циклу й 90 матеріалів для діджитал-платформи.

"Якщо стежити за зростанням аудиторії на діджитал-платформі нам легше (загальна кількість унікальних переглядів усіх матеріалів становить майже 1 млн 200 тисяч), то отримати фідбек від телевізійної аудиторії складніше. Саме тому за підтримки Deutsche Welle Akademie в березні було проведено 6 фокус-груп для отримання зворотного зв’язку від наших телеглядачів", — розповідає генеральна продюсерка регіонального мовлення Марія Фрей.

Опитування проводилося впродовж 9–15 березня у двох областях — Одеській (Одеса, Дубинове, Любашівка) та Тернопільській (Тернопіль, Збараж, Колодне).

"Було проведено 6 фокус-груп по 10 респондентів у кожній, тобто опитали 60 людей. Ми хотіли отримати безпосередню реакцію глядачів на програму "Спільно" та почути їхні побажання щодо сюжетів телепрограми. Для цього ми використали метод відеометрики — оцінювання відео в реальному часі. Респонденти оцінювали матеріал одразу під час перегляду за шкалою від 1 до 100", — розповів Тарас Фролов, консультант зі сторітелінгу для громадських та неурядових організацій.

Результати опитування були представлені команді проекту "Спільно" у формі аналітичних висновків та порад із покращення програми. Також журналісти отримали поради від консультанта зі сторітелінгу Федора Прокопчука. Упродовж двох місяців він допомагав розробляти сюжети для телепрограм.

"Я працював із групами журналістів із Тернопільської, Харківської та Одеської областей. Маючи 3–4 сюжети для однієї історії, журналісти їздили в інші області й знімали матеріали про життя регіональних громад у загальноукраїнському контексті. Моїм завданням було допомогти зі сторітелінгом. Сюжети чи то про якість доріг, чи то про навчальні заклади показати через історію людини, яка живе в громаді. Найголовніше, що я намагався донести журналістам, це те, що історія про громаду — необов’язково про голову громади та його заступника. Глядачеві цікавіше дивитися сюжет про звичайну людину", — зазначив тренер проекту Федір Прокопчук.

За словами Марії Фрей, у кожному із задіяних у виробництві проекту регіоні для команди "Спільно" буде влаштована зустріч із телеглядачами.

"Для мене вкрай важливим є зростання цього проекту: це вперше регіональні філії виробляють програму для загальнонаціональної платформи. Ми зробили висновки з помилок і багато чого навчилися. Коли я сьогодні почула репліку із фокус-груп: "Ця програма — унікальна" — то зрозуміла, що це було варте хвилювань і понаднормової роботи. Разом із Deutsche Welle Akademie  ми плануємо всі ключові івенти проекту, ділимося досвідом та ідеями. До кінця проекту матимемо ще одну подію, яку ми попередньо називаємо "Твоя зустріч із Суспільним". Її головна мета — запросити до філій наших глядачів, аби зібрати їхні відгуки й побажання", — зазначила генеральна продюсерка регіонального мовлення Марія Фрей.

Нагадаємо, проект "Спільно" створений Суспільним мовником України та Deutsche Welle Akademie за підтримки GIZ Україна через "U-LEAD з Європою". Програма виходить в ефір щосуботи о 16:10 на суспільному телеканалі UA: ПЕРШИЙ.