Документальний проєкт «Битва за Миколаїв» презентували в Одесі

Документальний проєкт «Битва за Миколаїв» презентували в Одесі

8 бер. 2023

У Медіацентрі Україна-Одеса відбулась презентація проєкту «Битва за Миколаїв», над яким працювала команда Суспільне Миколаїв. Участь взяли творці документального проєкту й журналісти. Глядачі онлайн-трансляції також могли долучитися до обговорення та поставити запитання команді Суспільне Миколаїв.

Спецпроект «Битва за Миколаїв» представили його творці — шеф-редакторка новин Олександра Предущенко, продюсерка філії Катерина Лисюк, кореспондентки Вікторія Андрушків та Валентина Гурова, а також режисерка монтажу Юлія Єрмушова.

«Суспільне Миколаїв тільки розпочинає роботу над у ретроспективним осмисленням подій, що відбувалися з початку повномасштабного вторгнення. Ми раді бути тут», — розпочала зустріч Олександра Предущенко. І додала: ідея цього документального проєкту виникла в грудні минулого року. На створення пішло два місяці. 

За словами Катерини Лисюк, потреба висвітлювати у медіа ситуацію в Миколаєві мотивувало працівників Суспільного залишатися у місті, попри всі небезпеки. 

«Було інколи дуже важко — хвилювалися за себе, колег, родину. Проте ми мали залишатися у місті та інформувати миколаївців про ситуацію, про те, що відбувається, бо дуже багато людей лиш раз за декілька місяців на кілька днів виходили з бомбосховищ», — каже Катерина Лисюк.

Читайте також: Валентина Гурова, Суспільне Миколаїв: «Над нами летіли білі парашути — на них спускались снаряди»

«Більшість з тих людей, яких ми показали в цьому фільмі, зараз продовжують боронити нашу країну. Були моменти, коли ми встигали записати спікера за день або два до того, як він поїде з Миколаєва. Інші труднощі виникали із зображенням, тому що було складно знайти саме перші кадри повномасштабного вторгнення», — каже про складнощі, які виникли під час зйомок, Вікторія Андрушків. 

Валентина Гурова розповіла, що стало, за словами героїв фільму, ключовим моментом битви за Миколаїв: «Ключовий момент битви був на початку березня, коли Миколаїв був майже оточений, залишався лише один вихід — Одеса. Як розповів нам командир бригади ТрО, той кулак ворожої сили, який зібрався біля Миколаєва,  — якби пішов власне на Миколаїв, а не розвернувся і пішов в сторону Кривого рогу, то, за словами військових, було б важко. Але, як сказав ще один герої фільму, “Миколаїв був приречений на те, щоб вистояти”. Під час зйомок не важко було знайти контакти з пресофіцерами, і я дякую за те, що вони розуміють важливість нашої роботи і висвітлення роботи їх підрозділів».

Команда Суспільне Миколаїв зверталася до Міністерства оборони з проханням сприяти в отриманні коментаря до фільму про оборону регіону генерал-майора Дмитра Марченка. Отримати коментар не вдалося через те, що Дмитро Марченко проходив навчання та не міг прокоментувати. Загалом, команда Суспільного планує продовжувати серію матеріалів про захист регіону від окупантів. 

«Ми б хотіли продовжити розповідати про оборону Миколаївщини, зокрема записати інтерв’ю з генерал-майором Дмитром Марченком. Стежте за анонсами на сторінках Суспільного», — зазначила Олександра Предущенко.

Нагадаємо, прем`єра спецпроєкту «Битва за Миколаїв» відбулася 24 лютого на ютуб-каналі Першого та 26 лютого на місцевих телеканалах Суспільного.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.