«Ми разом з усіма воюємо за Україну», — український угорець Федір Шандор в інтерв’ю «Межі»

«Ми разом з усіма воюємо за Україну», — український угорець Федір Шандор в інтерв’ю «Межі»

13 кві. 2023

14 квітня о 18:45 у всеукраїнському проєкті «Суспільне. Спротив» та 16 квітня о 16:30 на Суспільне Одеса та інших місцевих каналах Суспільного дивіться нове інтерв’ю «Межі» — з професором, доктором філософських наук, військовослужбовцем Федором Шандором

Як угорська спільнота за кордоном підтримує Україну у боротьбі проти кривавої агресії росії? Чому так вийшло, що погляди українців угорського походження асоціюють з політичним курсом Угорщини? Чого очікувати після закінчення війни? Про це Федір Шандор поговорить з ведучою програми «Межі» Ларисою Волошиною. Інтерв’ю буде доступне для перегляду онлайн на ютуб-каналі Першого.

Читайте також: Про етноцид і дискримінацію ромів, проблеми спільноти й шляхи їх розв’язання — Анжеліка Бєлова в інтерв’ю «Межі»

Федір Шандор розповів, що чимало українських угорців служать у Збройних силах України й перебувають на передових позиціях у Донецькій, Харківській області. Вони захищають Україну разом зі своїми побратимами — без національного, релігійного чи мовного розмежувань. В інтерв’ю він навів факти, як угорці збирають кошти для підтримки своїх родичів та знайомих на передовій. 

«Ми разом з усіма воюємо за Україну, тому що це — наша земля і ми разом із молоком матері ввібрали любов до неї. Угорський народ теж нам допомагає напряму: угорці з усіх міст — від Будапешта до Сеґеда, від Пейча до Дьйора, Ніредьгази, Фенешлітке — назбирали кілька десятків мільйонів форинтів для Збройних сил на дрони, розміновувачі, старлінки, тепловізори, відстанеміри. Весь народ збирає для своїх ДНК-родичів і передає нам на фронт. Це — факт. Я буквально через кілька днів їду на передову і передаю знову закуплену техніку для хлопців, які будуть відстоювати не тільки свої сім’ї, а й незалежність України, де вони живуть. Ми разом із нашими угорськими ДНК, нашою релігією, корінням і батьківськими традиціями боремося за Україну», — розповів Федір Шандор.

На думку Федора, вихід на кордони України 1991 року — ще не означає перемогу. 

«Мир — це вихід на кордони, а перемога — це відсутність ворога. Ми не можемо жити, як маленький Ізраїль, постійно в оточенні ворогів, нам потрібно швидко розвивати свою дипломатію. росія як явище повинна бути знищена, — вважає Федір Шандор. — Нюрнберзькі процеси, Гаазькі процеси — це все має тривати. Друга світова війна показала, що це можливо. Цивілізований світ має зараз вирішувати, що робити з цим сто сорокамільйонним монстром, а ми швидко все відбудуємо. Те, що деякі країни і народи проходили 200-300 років, ми пройшли за 30 років. Це навіть не пів абзацу, а сторінка підручника з історії».

Читайте також: Історії ромської молоді, захисників, очевидців злочинів нацистів та росії. Добірка від Суспільного

Команда проєкту дякує за сприяння у фільмуванні інтерв’ю Національному музею історії України.

Проєкт «Межі» покликаний розповісти про силу та єдність українського народу. Спікери програми — українці, різні за національним походженням, культурою та місцем проживання, — доводять на власному прикладі, що лише прийняття різності може забезпечити перемогу України над росією. Це лідери думок, журналісти, історики, дослідники, активісти, правозахисники та культурні дієвці. Щоп’ятниці скорочену версію програми «Межі» можна подивитися о 18:45 у всеукраїнському проєкті-марафоні «Суспільне. Спротив». Онлайн переглядайте інтерв’ю проєкту — на ютуб-каналі Першого. Щонеділі о 16:30 на місцевих каналах Суспільного. Онлайн-трансляція — на сайтах філій.

Суспільне Мовлення — єдине медіа в Україні, яке регулярно виготовляє проєкти мовами національних спільнот — для них, а про них — українською. У 2019 році був створений Координаційний центр мовлення національних меншин. Команда Центру збирає інформацію з усіх куточків України про найважливіші для кожної спільноти події, виклики та проблеми, прагне створити середовище рівності, толерантності та плюралізму нацменшин.

Нагадаємо, Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах

На Одещині 一  це телеканал Суспільне ОдесаУкраїнське радіо Одеса та цифрові платформи: