Про ставлення поляків до українців та постать Бандери — Тереса Пакош в інтерв’ю «Межі»

Про ставлення поляків до українців та постать Бандери — Тереса Пакош в інтерв’ю «Межі»

21 кві. 2023

Новий випуск циклу інтерв’ю «Межі» — з керівницею Польського радіо «Львів» Тересою Пакош.

Про ставлення поляків до українців, які тікали від війни, важливість розвитку польської культури в Україні та про конфлікт навколо постаті Бандери — дивіться в інтерв’ю ведучої проєкту Лариси Волошиної з Тересою Пакош на Суспільне Одеса, інших місцевих каналах Суспільного Мовлення та ютуб-каналі Першого. 

Минуло понад 30 років із часу виходу в ефір першої передачі Польського радіо «Львів», яке відіграє неабияку роль у житті польської громади в Україні. Польськомовні передачі можна слухати в радіусі 100 кілометрів від міста Лева, зокрема у Стрию, Дрогобичі, Мостиськах та в Яворові.

На думку Тереси Пакош, «польська мова у Львові — дуже давнє, колоритне, атмосферне явище»

«Нашою аудиторією є львів’яни, які або володіють польською мовою, або захоплюються польською культурою. Я б сказала, що 70% львів’ян польську розуміють, а напевно 30% розмовляють, особливо якщо це стосується наукових кіл. В більш як 130 школах Львова польська мова викладається або факультативно, або як предмет», — каже керівниця Польського радіо «Львів».

Тереса Пакош вважає, що Україні треба раз і назавжди узгодити всі непорозуміння та проблеми історичної пам’яті з Польщею й іншими країнами, які можуть стати на шляху до об’єднання з Європою. Це стосується і питання різних історичних постатей.

«Проблему Бандери треба не те що вирішити, ця історична подія вже відбулася, треба її оцінити», — переконана Тереса Пакош. 

Читайте також: «Ми разом з усіма воюємо за Україну», — український угорець Федір Шандор в інтерв’ю «Межі»

Проєкт «Межі» покликаний розповісти про силу та єдність українського народу. Спікери та спікерки програми — українці, різні за національним походженням, культурою та місцем проживання — доводять на власному прикладі, що лише прийняття різності може забезпечити перемогу України над росією. Це журналісти, історики, дослідники, активісти, правозахисники та культурні дієвці. Щоп’ятниці скорочену версію «Межі» можна подивитися о 18:45 у всеукраїнському проєкті-марафоні «Суспільне. Спротив». Онлайн переглядайте інтерв’ю проєкту — на ютуб-каналі Першого. Щонеділі о 16:30 на місцевих каналах Суспільного. Онлайн-трансляція — на сайтах філій.

Суспільне Мовлення — єдине медіа в Україні, яке регулярно виготовляє проєкти мовами національних спільнот — для них, а про них — українською. У 2019 році був створений Координаційний центр мовлення національних меншин. Команда Центру збирає інформацію з усіх куточків України про найважливіші для кожної спільноти події, виклики та проблеми, прагне створити середовище рівності, толерантності та плюралізму нацменшин.

Нагадаємо, Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

На Одещині 一  це телеканал Суспільне ОдесаУкраїнське радіо Одеса та цифрові платформи: