Одеситів запрошують на благодійний показ фільму Суспільного «Капелани. Віра на війні»

Одеситів запрошують на благодійний показ фільму Суспільного «Капелани. Віра на війні»

28 кві. 2023

29 квітня о 16:00 у приміщенні церкви «Прославління» (Одеса, вул. Канатна, 6) проведуть благодійний показ документального фільму Суспільного Мовлення «Капелани. Віра на війні», який розповідає про трьох священників різного віросповідання та етнічного походження — Василя Вирозуба, Леоніда Болгарова та Олександра Чокова. 26 лютого 2022 року вони вирушили з рятувальною місією на пошуково-рятувальному судні «Сапфір» до острова Зміїний та потрапили до російського полону.

Під час показу збиратимуть кошти для купівлі дрона Mavic-3 для військової частини морської піхоти ЗСУ. Також проведуть міжконфесійну молитву за Україну та її перемогу.

Читайте також: Проєкти «Свої» та «Капелани. Віра на війні» були показані на конференції у Варшаві

Василь Вирозуб, настоятель храму православної церкви України та військовий капелан, 70 днів пробув у російському полоні. Він на собі відчув каральну систему, створену для українців: гауптвахта в Криму, фільтраційний табір в Бєлгородській області, СІЗО в місті Оскіл. За цей час священника катували, цькували собаками та допитували. Про полон, зустріч з російським генералом та "пошук" Бандери — розповів в інтерв’ю Суспільному.

Капелан Леонід Болгаров також був учасником пошуково-рятувальної місії до острова Зміїний на судні "Сапфір" та потрапив у російський полон. Там його ставили на коліна в сніг при -22°C, допитували, били, привезли в Курськ та посадили в карцер. Про захоплення військовими РФ, перебування у полоні та свою службу у зоні бойових дій — у матеріалі Суспільного.

Капелан 35 окремої бригади морської піхоти Олександр Чоков також розповів, як російські військові тримали у полоні, били та катували священників, що приїхали забрати тіла, як тоді вважалося загиблих прикордонників з острова Зміїний. Його історію читайте за посиланням.

Нагадаємо, 24 березня стрічку «Капелани. Віра на війні» команда Суспільного Мовлення презентувала у Києві за участю капеланів-героїв фільму, представників церков, державних органів влади, громадських організацій.

Над фільмом працювали:

  • Анастасія Гудима — виконавча продюсерка;
  • Олена Кривенко — авторка та режисерка;
  • Надія Стадницька — редакторка;
  • Олена Мамай — режисерка монтажу;
  • Андрій Дмитрик — графічний дизайнер;
  • Юнус Сейтаблаєв — оператор-постановник;
  • В’ячеслав Попелюх, Євгеній Войтенко — оператори;
  • Ольга Мудрова, Анна Терзівець — інформаційні редакторки.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

На Одещині 一  це телеканал Суспільне Одеса, Українське радіо Одеса та цифрові платформи: