На благодійному показі «Капелани. Віра на війні» в Одесі зібрали майже 160 тисяч гривень для військових

На благодійному показі «Капелани. Віра на війні» в Одесі зібрали майже 160 тисяч гривень для військових

3 тра. 2023

29 квітня в Одесі відбувся благодійний показ та обговорення документального фільму Суспільного Мовлення «Капелани. Віра на війні» за участю героїв та команди фільму, а також військових. Під час показу вдалося зібрати 159 740 гривень на дрон Mavic-3 для військової частини морської піхоти ЗСУ. Збір продовжується за посиланням. 

«До мене звернулися наші військові, хлопці із однієї з частин морської піхоти ЗСУ, та попросили їм допомогти. Тому ми організувати цей благодійний показ фільму, який присвячуємо нашим морським піхотинцям», — каже один з героїв фільму, військовий капелан Олександр Чоков.

Читайте також: Історії від Суспільного, які переглядали на регіональних ютуб-каналах найбільше

Фільм «Капелани. Віра на війні» розповідає про трьох священників різного віросповідання та етнічного походження — Василя Вирозуба, Леоніда Болгарова та Олександра Чокова.  26 лютого 2022 року вони вирушили з рятувальною місією на пошуково-рятувальному судні «Сапфір» до острова Зміїний та потрапили до російського полону. Передпоказ у Києві та телепрем’єра на каналах Суспільного Мовлення відбулися в березні 2023 року. 

«Зйомки цього фільму для мене були немовби ще раз і ще раз поринути в той час (полону — ред), згадати, проаналізувати, пережити ті моменти і зрозуміти для себе, яке це зло. Коли ми в камері молилися, коли нас привезли і кинули в мороз -22 градуси, на сніг», — згадує Василь Вирозуб. 

«Нам дуже сподобалося, дуже добро знято, неймовірно. Емоції були такі, що хотілося заплакати», — поділилася враженнями від перегляду відвідувачка показу Вікторія.

Над фільмом працювала команда Координаційного центру мовлення нацменшин Суспільного у Києві та Одесі. На показі 29 квітня працювала знімальна група Суспільне Одеса.

«Історія трьох капеланів — це один з прикладів того, якою ціною виборюється перемога і свобода нашого народу. Ми маємо це пам‘ятати та передавати ці спогади нащадкам. Після завершення благодійного кінопоказу, який відбувся минулого тижні в Одесі, люди аплодували стоячи і не стримували сліз. Це емоції, коли слова зайві. Тому, документальна стрічка “Капелани. Віра на війні” обов‘язкова для перегляду кожного українця», — розповіла Олена Голда, кореспондентка Суспільне Одеса, яка відвідала показ фільму.

Команда Суспільного отримала подяку та відзнаки від Духовного Управління Євангелістських Християн Християнської Реформаторської Церкви.

Переглянути фільм «Капелани. Віра на війні» можна на ютуб-каналі Першого. 

Нагадаємо, Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший, Суспільне Культура, супутниковий телеканал Суспільне Новини й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві мовники. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах

У 2019 році був створений Координаційний центр мовлення національних меншин. Команда Центру збирає інформацію з усіх куточків України про найважливіші для кожної спільноти події, виклики та проблеми, прагне створити середовище рівності, толерантності та плюралізму нацменшин.