Як працювати у ворожому середовищі — тренінг для команди Суспільного та одеських медіа

Як працювати у ворожому середовищі — тренінг для команди Суспільного та одеських медіа

4 тра. 2023

В Одеському хабі Академії Суспільного Мовлення (Public Media Academy) відбувся тренінг з безпеки і роботи у ворожому середовищі для журналістів Суспільне Одеса, Суспільне Херсон та команд редакцій одеських медіа. Організувала тренінг Академія Суспільного Мовлення за підтримки Frontline Club.

«Тренінги з безпеки і роботи у ворожому середовищі ми проводимо майже з початку повномасштабного вторгнення, адже розуміємо, що ці навички є життєво необхідними для журналістів. За цей час ми провели понад 20 таких навчань, в яких взяли участь майже 500 представників медіа не лише Суспільного, а й інших ЗМІ, а також фіксери та фріланс-журналісти. Ми тішимося, що нам вдалося дати можливість багатьом медійникам отримати навички зйомки в зонах бойових дій, а також домедичної допомоги. Кожен учасник не лише відпрацював отримані навички під час практичних занять тренінгу, а й отримав сертифікат. Незмінно вдячні нашим партнерам Frontline Club за підтримку в проведенні навчань», — каже Ярослава Камінська, кураторка навчальних програм Академії Суспільного Мовлення

Читайте також: Як пройшли тренінги з безпеки для журналістів від Академії Суспільного в березні: відгуки учасників

Першу частину тренінгів проводив Пол Конрой, колишній військовий та фотограф Sunday Times, який висвітлював багато світових конфліктів протягом останніх 22-х років. Він навчав, як оцінити й зменшити ризики, плануючи поїздку, розповів, що знімальній групі робити під час обстрілу. Інструктори Курсів першої домедичної допомоги CAB показали, як надавати домедичну допомогу у разі поранення чи травми. Навчання відбулося з симуляцією небезпечних для життя ситуацій за участю акторів. 

«Як надати першу допомогу — знання актуальні сьогодні як ніколи, тому дуже круто, що завдячуючи Академії Суспільного Мовлення ми можемо вчити й оновлювати знання наших колег, журналістів з інших медіа теж, — каже продюсерка Суспільне Одеса Олена Кваша. — Можливість зустрітися з колегою з іноземного видання, який має величезний досвід роботи в гарячих точках, отримати доступ до його порад — це ексклюзив, яким ми були раді поділитися»

«Цей мій перший курс домедичної підготовки, який я слухав після початку повномасштабної війни. Програма була максимально насичена, а інструкторам вдалося доступно донести важливі речі й не дати мені занудьгувати. Практична частина показала, що навіть штучна кров та імітація реальних поранень може змусити розгубитися в правилах надання домедичної допомоги. З задоволенням прослухав би цей курс ще раз», — говорить ведучий інформаційного підсумку тижня «Суспільне. Спротив» Віталій Гарнов.

Нагадаємо, Академія Суспільного Мовлення — навчальний центр, який реалізує програми за участі тренерів європейських медіашкіл та міжнародних організацій, таких як Deutsche Welle Akademie, BBC Media Action, CFI, IREX, UN Women, Council of Europe Office in Ukraine, а також українських медіатренерів. 

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

На Одещині 一 це телеканал Суспільне Одеса, Українське радіо Одеса та цифрові платформи: