Суспільний мовник відкрив новий освітній простір і коворкінг в Одесі для сприяння якісній журналістиці й медіаплюралізму

Суспільний мовник відкрив новий освітній простір і коворкінг в Одесі для сприяння якісній журналістиці й медіаплюралізму

25 кві. 2019

Понад 100 учасників із місцевих університетів, незалежних громадських організацій, а також місцевих медіа 25 квітня відвідали відкриття Одеського хабу Академії суспільного мовлення, проекту, який реалізується за сприяння DW Akademie як координатора та BBC Media Action. Проект відбувається за підтримки Європейського Союзу й Федерального міністерства закордонних справ Німеччини. Молоді журналісти та медіапрофесіонали взяли участь у коротких тренінгах із мобільної журналістики й техніки зйомки від міжнародних тренерів.

Новостворений Одеський хаб Академії суспільного мовлення, тренінгового центру для працівників ПАТ "НСТУ", який з’явився два роки тому під час перетворення національного мовника на суспільний, розроблений як привабливий сучасний навчальний центр для співпраці регіональних медіапрофесіоналів і студентів.

Його мета полягає в сприянні розвитку незалежних медіа й громадських ініціатив південного регіону України, таких як професійні тренінги в новій апаратній, публічні лекції про тенденції в ЗМІ або сесії з розбудови спроможності.

Відкриваючи подію, Надзвичайний і Повноважний Посол Німеччини в Україні Ернст Райхель привітав присутніх із закінченням ремонтних робіт: "З відкриттям медіахабу в Одесі ми досягли важливого етапу на шляху створення ефективного суспільного мовлення. Я сподіваюся, що хаб проводитиме успішні навчання для журналістів, надаватиме їм можливості для налагодження комунікації й тим самим сприятиме створенню незалежного, критичного та в прямому сенсі цього слова плюралістичного медіаландшафту".

Реконструкція будівлі ПАТ "НСТУ" та розбудова потенціалу Суспільного мовника є частиною великого проекту, який відбувається за сприяння Європейського Союзу, спільно фінансується Федеральним міністерством закордонних справ Німеччини та має на меті якісну підтримку процесу реформування суспільного мовлення.

Микола Чернотицький, член правління ПАТ "НСТУ", відповідальний за регіональний розвиток, був присутній на події.

"Ми дуже вдячні партнерам — Представництву Європейського Союзу в Україні, Надзвичайному і Повноважному Послу Німеччини, BBC Media Action і Deutsche Welle Akademie — за підтримку Суспільного. Ми віримо, що цей простір стане передумовою розвитку медіаспільноти всього південного регіону нашої країни", — сказав Микола Чернотицький.

Карстен фон Намен, голова DW Akademie, пояснив: "Ми в Академії Дойче Велле віримо в цінність навчання у сфері ЗМІ протягом усього життя. Це дає змогу реагувати на виклики сучасного інформаційного суспільства та забезпечувати високу якість журналістики. Запускаючи медіахаб спільно з нашими колегами з України — Суспільним мовником та Академією суспільного мовлення — ми прагнемо заохочувати нові журналістські ідеї та підходи й зміцнювати суспільне мовлення України".

Міхаель Кархаузен, керівник департаменту Азії та Європи, сектор медіарозвитку, DW Akademie, пояснив, як новий медіацентр сприятиме розвитку енергійної медіаспільноти.

"Сподіваюсь, що приміщення дасть змогу людям отримувати натхнення. Вони зможуть обмінюватися ідеями, знаннями й потім поширювати в суспільстві інформацію про це місце, про те, чого тут можна навчитися, про досвід, який можна отримати. Мене захоплює те, наскільки сильно залучені люди, які зробили цю Академію, колеги із Суспільного. Також у цьому просторі можна відчути, наскільки продуктивно йде реформа. З нашого боку ми намагаємося зробити все, щоб цей простір також далі розвивався", — зазначив Міхаель Кархаузен.

Передумови:

Ключовою метою проекту "Підтримка національного громадського мовлення України", що фінансується Європейським Союзом, Федеральним міністерством закордонних справ Німеччини за програмою "Розширення співробітництва з громадянським суспільством у країнах Східного партнерства та Росії", є підтримка організаційного розвитку, сприяння суспільному мовленню через створення цифрового мультиплатформенного ньюзруму й навчального центру, Академії суспільного мовлення. Проект прагне створити постійну основу для якісних, об’єктивних і неупереджених новин.

Академія Дойче Велле є центром розвитку міжнародних ЗМІ каналу DW Akademie. Академія є стратегічним партнером Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини, її проекти зміцнюють право людини на свободу вираження поглядів та доступ до інформації.

Академія Дойче Велле почала підтримувати процес реформування Національного суспільного мовника України у 2014 році за підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини. У партнерстві з BBC Media Action, міжнародною благодійною організацією Бі-Бі-Сі та міжнародною, мультидисциплінарною консалтинговою компанією NIRAS Академія Дойче Велле нині підтримує трансформацію Національного суспільного мовника України (ПАТ "НСТУ") у сучасне та незалежне медіа.

Контакти:

Крістоф Джампелт

Начальник відділу корпоративних комунікацій та прес-секретар

Зв’язки з громадськістю та комунікації

Deutsche Welle (DW)

вул. Курт-Шумахер, 3

53113 Бонн

Німеччина

Т +49.228.429.2041

christoph.jumpelt@dw.com