Композиція кадру та робота із світлом: навчання для телеоператорів Суспільне Одеса

Композиція кадру та робота із світлом: навчання для телеоператорів Суспільне Одеса

23 сер. 2023

Телеоператори Суспільне Одеса вдосконалили професійні вміння з постановки кадру, художньої зйомки та роботи зі світлом. Ментором для команди Суспільного став оператор-постановник дирекції регіонального мовлення Суспільного Сергій Міщенко.

Читайте також: Чемпіонат світу з літнього біатлону — дивіться на Суспільне Одеса

Сергій Міщенко допоміг налаштувати та розмістити світлові прилади у великій студії Суспільне Одеса. Оператори навчалися отримувати більш якісний та правильно висвітлений кадр під час інтерв’ю. Виїжджали на локації, де вивчали на практиці більш успішні та ефективні варіанти побудови знімального майданчика.

«Перший день мого перебування на Суспільному в Одесі практично минув в павільйоні, де з командою філії ми змінили розташування декорації, налагодили нову схему освітлення і провели технічний тракт. Цей етап роботи, думаю, був корисним для присутніх, тому що мною використовувався експонометричний і колірометричний контроль світових приладів. Це базова технічна складова для рішення задач в умовах павільйону, гадаю, що це було цікаво», — каже Сергій  Міщенко.

У другий день навчань — практичні знімання в парку. Оператори знімали нарис. За підсумками цих завдань провели роботу над помилками.

«Навчання, які провів для нас Сергій Міщенко, були дуже цікавими та практично корисними. Нам було рекомендовано "тягнутися" до практики кінозйомок як до більш високого рівня — щодо планування, здійснення знімань, кадрування. У порівнянні із обмеженим набором прийомів роботи, якими користуються при створенні, зокрема, новинних репортажів. "Щоб, найкраще досягти поставленої перед відеооператором мети, треба спочатку все глибоко продумати, уявити та розпланувати в думках, про що та що саме ти зніматимеш, перш ніж розпочинати працювати з камерою руками" – один з основних підсумків, що я виніс», — зазначає оператор Суспільне Одеса Євген Войтенко.

«Навчання будо плідне, мені сподобалась робота зі сторітеллінгом, як будувати історію через чергування планів. Також робота на постпродакшені, Сергій давав настанови щодо монтування», — каже операторка Суспільне Одеса Маргарита Шаткіна.

За словами продюсерки Суспільне Одеса Олени Кваші, завдяки візиту Сергія Міщенка команда не тільки оновила і поглибила знання колег в операторській роботі, а й вирішила низку практичних задач на філії: провели корекцію світла в студії, організували додатковий знімальний майданчик для записів інтерв’ю. 

«Підвищувати рівень кваліфікації, брати майстер-класи у фахівців, вчитися і самовдосконалюватися в нашій роботі, на мою думку, — виробнича необхідність. Я дуже рада, що у регіонального мовлення Суспільного з’явився такий крутий ментор як Сергій Міщенко. Його досвід і підхід у роботі з операторами, практичні вправи щодо постановки кадру, художньої зйомки, роботи із світлом були однозначно корисними і цікавими, як новачкам так і досвідченим операторам філії, режисерам. Будемо продовжувати подібні сесії і в подальшому», — говорить продюсерка Суспільне Одеса Олена Кваша.

«Для репортерів задача виявилась не простою і це зрозуміло, треба тренуватися в різних жанрах зйомок. Підводячи підсумки, можу констатувати: у більшості операторів є зацікавленість у професійному зростанні, талановиті всі без виключення!» — підсумовує Сергій  Міщенко.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший, Суспільне Культура, супутниковий телеканал Суспільне Новини, радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також національна мережа місцевих каналів. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

На Одещині 一  це телеканал Суспільне ОдесаУкраїнське радіо Одеса та цифрові платформи: