Команда Суспільного на 14-му Одеському міжнародному кінофестивалі: як це було

Команда Суспільного на 14-му Одеському міжнародному кінофестивалі: як це було

29 сер. 2023

Десятки інтерв’ю з зірками українського та міжнародного кінематографа, серед яких режисери Олесь Санін, Ахтем Сеітаблаєв, Ден Лобб, німецька продюсерка Сімона Баум та багато інших. Об’єднана команда місцевих мовників Суспільного працювала на Одеському міжнародному кінофестивалі: Суспільне Одеса, Суспільне Чернівці, Суспільне Тернопіль, Суспільне Львів, а також Суспільне Культура та Радіо Культура.

Одеський міжнародний кінофестиваль — один із найбільших глядацьких кінофестивалів у Східній Європі та головний фестиваль національного кіно, який цього року відбувався у Чернівцях з 19 до 26 серпня.

Читайте також: Суспільне Мовлення шукає виробників трьох проєктів — оголошено мистецькі конкурси

«Це був перший досвід такої командної роботи, в якій співпрацювали саме хаби Суспільного (південний та західний) і колеги з Радіо Культура й телеканалу Суспільне Культура. Маю відзначити високий і ефективний рівень комунікації між нашими організаціями. Окремо дякую колезі Максиму Волошину за організацію окремих процесів. Нам знадобилося всього декілька онлайн-нарад для розуміння засад нашої співпраці. Всі виробничі питання на місці роботи у Чернівцях також вирішувалися миттєво. Ми приїхали за день до початку фестивалю — зробили розвідку локацій, завезли додаткові необхідні технічні засоби для запису інтерв’ю; провели організаційну зустріч з командою фесту. Власне, все було швидко», — зазначає продюсерка Суспільне Одеса й південного хабу Суспільного Олена Кваша

«У часи війни розвиток кіноіндустрії зазнає змін. Попри недостатнє фінансування українського кіно, цього року з’являються цікаві та якісні кінострічки. Об’єднана команда Суспільного, яка працювала на фестивалі, поспілкувалася з режисерами та творцями й дізналася, як працює кіноіндустрія під час повномасштабної війни. Дивіться, слухайте і читайте Суспільне», — каже Максим Волошин, продюсер з виробництва Суспільне Львів та західного хабу Суспільного.

Фільми фестивалю показували на двох майданчиках — у Культурно-мистецькому центрі імені Івана Миколайчука та кінотеатрі «Чернівці».

Суспільне Одеса працювало над створенням інтерв’ю з командами топових кінострічок фестивалю для інформаційного міжрегіонального проєкту «Суспільне. Спротив». Зокрема вдалось поспілкуватися з членкинею журі, німецькою продюсеркою Сімоною Бауман, з режисером Ахтемом Сеітаблаєвим та режисером з Британії Деном Лоббом. Незабаром інтерв’ю з Одеського кінофестивалю можна буде побачити на ютуб-каналі Суспільне Одеса.

Команда програми «Культура на часі» телеканалу Суспільне Культура відзняла низку репортажів та інтерв’ю. На фестивалі працювали журналістка Олександра Максименко, оператор Євген Журавльов та ведуча Людмила Чиркова, яка спілкувалася з членом журі ОМКФ, режисером Дмитром Сухолитким-Собчуком, продюсером фільму-учасника національного конкурсу «День Незалежності» Ігорем Савиченком та співрежисером фільму «Війна в моїй голові» Сергієм Касторних

«У своїх інтерв’ю під час фестивалю я обговорила з кінематографістами сучасний стан кіногалузі, шляхи виходу з кризи та ціннісні пріоритети у створенні майбутніх українських фільмів», — зазначила Людмила Чиркова. Випуски, відзняті на фестивалі, можна переглянути на ютуб-каналі Суспільне Культура.

Читайте також: Радіо Культура отримало відзнаку від Фундації «Суспільність»

На відкритті фестивалю показали стрічку «Довбуш» Олеся Саніна. Перед показом журналістка Суспільне Одеса Ірина Сечковська поспілкувалася з Олесем Саніним. Режисер розповів, що зараз він знімає документальне кіно, а кошти від великого туру показів «Довбуша» країною передадуть військовим бригади імені Олекси Довбуша. А ще в інтерв’ю журналістці Суспільне Чернівці Аліні Хрищук Олесь Санін розповів, як проходили зйомки «Довбуша».

Загалом, команда Суспільне Чернівці відзняла 10 інтерв’ю з режисерами, акторами, членами журі ОМКФ, а також репортажі з відкриття і закриття фестивалю. Частина з них — вже на ресурсах Суспільного Мовлення, частина — ще в роботі й буде опублікована невдовзі.

Родзинкою роботи команди Суспільне Чернівці стала подія, що відбувалася в межах фестивалю на тенісному корті. Найстарший тенісист, 99-річний харків’янин Леонід Станіславський дав майстер-клас з великого тенісу в Чернівцях. Чоловік увійшов до Книги рекордів Гіннеса як найстарший у світі тенісист, який продовжує брати участь у міжнародних змаганнях. Леонід — герой документального фільму британського режисера «Сивочолі гравці», який показали на Одеському кінофестивалі.

«Завершився насичений тиждень роботи єдиної й злагодженої команди Суспільного на 14-му Одеському міжнародному кінофестивалі у Чернівцях. Зараз, коли всі думки вже впорядковані, можемо з упевненістю сказати, що ми — класна команда! І ми отримали ще одне підтвердження тому, що коли працюють професіонали з єдиними цінностями й стандартами, які направду розуміють і прагнуть втілювати місію Суспільного, то немає жодного значення, у якому місті ти живеш і працюєш. Чи то журналісти й ведучі з Одеси, Києва, Львова, Чернівців, чи оператори з Тернополя та Івано-Франківська, продюсери зі Львова, Одеси й Чернівців — ми всі впродовж гарячого (у всіх сенсах цього слова!) фестивального тижня мислили й діяли синхронно і були, як то кажуть, на одній хвилі. І є спільний результат, завдяки якому аудиторія Суспільного мала можливість спостерігати за перебігом подій Одеського кінофесту», — каже лінійна продюсерка Суспільне Чернівці Олеся Жук

Читайте також: Україна візьме участь у Євробаченні-2024: хто стане музичним продюсером?

Індустріальна секція фестивалю стосувалася сучасного українського кіно і його розвитку під час війни. Обговорили, що вдалось надбати за останнє десятиліття, коли українські фільми побачили на міжнародних кінофестивалях, стрічки стали отримувати престижні нагороди, а продюсери зі світовим ім’ям звернули свою увагу на співпрацю з українськими кінематографістами. Про це журналістка Ірина Сечковська планує записати програму для слухачів Українського Радіо Одеса.

«Дуже було приємно познайомитися і співпрацювати зі злагодженою та креативною командою Суспільне Чернівці. Вони максимально допомагали в усьому — зйомках для телебачення, в організації процесу, навіть надали кабінет на філії, аби я змогла підготуватися до ефіру на Радіо Культура. Вдячна за плідну співпрацю!», — підсумовує Ірина Сечковська

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший, Суспільне Культура, супутниковий телеканал Суспільне Новини, радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також національна мережа місцевих каналів. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

На Одещині 一  це телеканал Суспільне ОдесаУкраїнське радіо Одеса та цифрові платформи: