Зумери чи покоління, виховане війною? Суспільне презентує фільм «Прокачана молодість»

Зумери чи покоління, виховане війною? Суспільне презентує фільм «Прокачана молодість»

20 жов. 2023

Зумери, Y2K, цифрова молодь, свідомі — так називають покоління реформаторів сьогодення. «Прокачана молодість» ― фільм про трьох молодих людей, які кожного дня наближають перемогу.

Дивіться фільм про покоління сильних, незалежних і свідомих українців, відзнятий творчою командою суспільно-політичних та документальних проєктів Суспільного Мовлення:

Поки росіяни руйнують українські міста й віру в вільну Україну, українська молодь творить майбутнє. 

«Завдяки героям нашого фільму мені на деякий час вдалося перенестися років на 15 назад і знову відчути той вайб молодості. Але не безтурботності. Бо безтурботною сучасну молодість не назвеш. Нинішнє покоління мене, без перебільшень, надихає. Вони сильні, свідомі, але, на жаль, ці чесноти виховала в них війна. Емоційне та соціальне становлення, дорослішання сучасної молоді випало на час Майдану та російсько-української війни. Парадокс цього покоління у швидкості адаптації та здатності мобілізувати свій розум і серце на допомогу й порятунок цілої нації, своєї Батьківщини, рідних міст і місць. Нам варто цього в них повчитися. А також оптимізму та віри у світле майбутнє», — ділиться автор сценарію, режисер і монтажер фільму Олексій Мулявін.

Читайте також: «Від їхнього вибору залежить майбутнє України»: де подивитися фільм Суспільного «Домівка на спині»

Герої фільму їдуть з безпечної Європи до Харкова, який під обстрілами. Вони обмінюють свою безпеку на ракети. Беруть академвідпустки, щоб відбудувати зруйновані міста. Перетворюють сірі панельки на привабливі для життя міста. Допомагають військовим реабілітуватися після важких поранень, а медикам — взяти перерву, щоб перевести дух. Під їхніми руками вандалізм стає мистецтвом. Вони тут і зараз, вони в Україні під бомбами розроблюють плани розбудови велодоріжок і паралельно місця пам’яті загиблих від російсько-української війни. Вони — втілення свідомої молоді.

«Нове покоління, чия "молодість прокачана війною", здатне зібрати всю силу в кулак і прокачати Україну до рівня розвинутої європейської держави. Кожен в цьому пазлі чудовий по-своєму. І завдяки цьому різноманіттю пазл нашого успішного майбутнього обов’язково складеться», — додає Олексій Мулявін.

Наші герої щодня доводять не тільки собі, а й іншим, що можуть більше, аніж вони думають. Їхній свідомий вибір — жити в країні, де вже десятий рік триває війна. І ця війна створила покоління сильних молодих українців. Для них не існує напівтонів чи неоднозначності, про яку так часто говорять. «Прокачана молодість» — це про наше з вами майбутнє в особистостях.

«З початку повномасштабного вторгнення молодь незаслужено обходили під час виробництва контенту. Головні ролі у документальних фільмах, розслідуваннях, інтерв’ю та просто відео зайняли військові, згодом волонтери. Було багато історій й про пенсіонерів, які допомагають армії та переселенцям, віддаючи на це останні кошти й сили. А про молодь нічого не знімали. Одного дня до мене прийшла моя колега, режисерка Сніжана Потапчук, і запропонувала зробити фільм саме про сучасне покоління. На жаль, на той момент вона не могла взятися за зйомки цього проєкту. Однак Олексій Мулявін пройнявся цією ідеєю, перейняв її від Сніжани й зміг закарбувати зусилля молоді як наочний приклад становлення сильної України майбутнього сучасниками у фільмі “Прокачана молодість”», — коментує Катерина Феленюк, виконавча продюсерка суспільно-політичного мовлення Суспільного.

Над фільмом працювали:

  • Олексій Мулявін — автор  сценарію, режисер і монтажер;
  • Сніжана Потапчук — авторка ідеї;
  • Катерина Феленюк, Ірина Бубнова — виконавчі продюсерки;
  • Денис Козаченко — лінійний продюсер;
  • Світлана Дубик — гостьова редакторка;
  • Рустам Мамедов, Дмитро Глухенький, Богдан Гайдаш, Євген Журавльов — оператори;
  • Олександр Грідін — звукооператор;
  • Андрій Герасименко — звукорежисер;
  • Олександра Дилькова — колористка.
  • Сергій Чупахін, Олександр Глібка, Віталій Журавель — водії.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.