ХХIII Радіодиктант національної єдності в Одесі: як це було

ХХIII Радіодиктант національної єдності в Одесі: як це було

28 жов. 2023

27 жовтня, у День української писемності та мови, у сховищі Одеської національної наукової бібліотеки відбулося написання Радіодиктанту національної єдності-2023. Найбільший україномовний флешмоб щоразу об’єднує тисячі українців у всьому світі.

Читайте також: Радіодиктант національної єдності-2023: Суспільне об’єднало українців у світі

Текст Радіодиктанту зі студії зачитав актор і театральний режисер Олексій Гнатковський. Цьогорічний диктант називався «Дороги України», його авторкою стала поетеса, перекладачка, авторка прозових творів, лауреатка Шевченківської премії Катерина Калитко. До методичної роботи над Радіодиктантом традиційно долучилася мовознавиця, докторка філологічних наук Лариса Масенко.

Писали диктант у сховищі актори одеського театру імені Василька та працівники бібліотеки.

«Я зрозумів, що я під диктовку дуже давно не писав і взагалі трошки не встигаєш. Це не значить, що Олексій читав занадто швидко, просто, мабуть, тому, що я давно не мав такої практики. Але це круто і мені дуже сподобалось», — розповідає режисер одеського драматичного театру Олександр Самусенко.

Також у студії Українського радіо Одеса до написання диктанту долучилися й вчительки школи для дітей з інвалідністю по зору. Вони писали диктант шрифтом Брайля. 

«Сподобався текст, він дуже ідейний, показує цілісність нашої України. Його думка дуже важлива на сьогодні», — каже учасниця радіодиктанту Наталя Бутук.

«Дуже багато оксиморону в цьому тексті, тобто з одного боку зображуються наслідки війни, з іншого боку – краса нашої країни, якийсь спокій, люди, які продовжують жити, сподіватися, вірити у щось хороше, — говорить учасниця радіодиктанту Катерина Филь. — Найскладніше – були моменти, коли я не була впевнена, незважаючи на те, що я філолог за освітою, чи кому поставити, чи кому з крапкою».

Всеукраїнський Радіодиктант національної єдності започаткований у 2000 році командою Українського Радіо задля єднання навколо мови. Відтоді він став найбільшим щорічним україномовним флешмобом, який об’єднує українців і знавців української мови по всьому світу. 

Минулого року в Одесі Радіодиктант національної єдності писали в катакомбах. Всього диктант 45 людей. Для цього учасники спустилися на глибину, яка дорівнює восьмиповерховому будинку і пройшли близько 600 метрів підземними коридорами. Були запрошені герої сюжетів і програм Суспільне Одеса, партнери, волонтери, представники національних спільнот і переселенці.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.

На Одещині 一  це телеканал Суспільне ОдесаУкраїнське радіо Одеса та цифрові платформи: