В Одесі відбувся показ документального проєкту «Уламки віри» від Суспільного

В Одесі відбувся показ документального проєкту «Уламки віри» від Суспільного

1 лис. 2023

В  Одеській національній науковій бібліотеці відбувся показ документального проєкту команди Суспільного «Уламки віри» — про Спасо-Преображенський храм в Одесі та наслідки влучання у нього російської ракети. 24 жовтня проєкт представили його керівник та режисер регіонального мовлення Суспільного Сергій Жулін та продюсерка з виробництва Суспільне Одеса та південного хабу Олена Кваша. 

Читайте також: Історії військових з оновлених ТЦК — у проєкті «Нова зміна» від Суспільне Одеса 

Документальний проєкт побачили учасники Всеукраїнської науково-практичної конференції «Краєзнавство півдня України в історичному вимірі та сучасному дискурсі: до 100-річчя заснування одеської комісії краєзнавства при ВУАН».

«Доля, роль і місце Спасо-Преображенського кафедрального собору мовою документальних свідчень стали об’єктом уваги журналістської команди Суспільного. Для нас, хранителів цих свідчень, це також привід привертати увагу суспільства до проблеми збереження об’єктів культурної спадщини в умовах воєнних конфліктів, яка є однією з найскладніших з усього спектру завдань пам’яткоохоронної галузі. Бібліотеки, музеї, архіви – важливим завданням цих інституцій пам’яті є збереження та удоступнення інформації про історичне минуле та пам’ятки національної культури», — генеральна директорка Одеської національної наукової бібліотеки Ірина Бірюкова.

Після перегляду глядачі обговорювали побачене з творчою командою проєкту, ділилися власними історіями. 

Документальний проєкт «Уламки віри» — про Спасо-Преображенський храм в Одесі та наслідки влучання у нього російської ракети. Команда Суспільного задокументувала цей злочин, зібрала свідчення очевидців обстрілу, оцінки історика, архітектора та жителів Одеси про значимість цього храму для міста й одеситів.

«Мені насамперед, було цікаво дізнатись як одеський глядач сприймає цей фільм, почути реакції і рефлексії. Чи правильно зрозуміли сенси, які були туди закладені? Чи збережено баланс думок і поглядів, озвучених різними спікерами в фільмі? Також після показу фільму відбулась цікава дискусія стосовно важливості висвітлення таких тем в медіа, зокрема збереження культурних пам’яток в Україні, особливо під час війни. Приємно було почути від учасників Всеукраїнської науково-практичної конференції “Краєзнавство Півдня України в історичному вимірі та сучасному дискурсі” ідеї, що варто продовжувати робити подібні проекти і замислитись над циклом фільмів про пошкоджені об’єкти культурної спадщини. Ми разом із продюсеркою з виробництва Суспільне Одеса Оленою Квашою наголосили, що відкриті для реалізації подібних ініціатив за участі і підтримці місцевих і всеукраїнських культурних установ», — зазначає Сергій Жулін.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.

На Одещині 一  це телеканал Суспільне ОдесаУкраїнське радіо Одеса та цифрові платформи: