«Покарані голодом» – проєкт Українського Радіо Одеса до 90-х роковин Голодомору

«Покарані голодом» – проєкт Українського Радіо Одеса до 90-х роковин Голодомору

22 лис. 2023

До Дня пам’яті жертв Голодоморів, з 22 по 25 листопада, о 12:35 на Українському Радіо Одеса вийде трисерійний документальний проєкт «Покарані голодом». Авторка та ведуча документального циклу – журналістка Українського Радіо Одеса Ірина Сечковська.

Читайте також: Формула геноциду. Формула незламності

Проєкт почали готувати з вересня. Кожна серія розкриває один із аспектів трагічних подій та базується на даних наукових співробітників Національного Музею Голодомору та Одеського обласного архіву, а також архівних записах Українського Радіо Одеса, на яких очевидці «великого голоду» та їхні нащадки розповідають, що саме пережили на  Одещині у 1932-1933 роках. Для створення документального циклу використали і записи із «золотого фонду» обласного радіо, і цьогорічні інтерв’ю, в яких науковці розкривають нові факти.

«Десь на початку 2000-х вийшла перша велика програма, присвячена темі Голодомору. Відтоді періодично повертаюся до неї в різних ракурсах, неодноразово висвітлювала загальноміські події до роковин. Запам’ятала відкриття Пам’ятника жертвам Голодомору 1932-1933 років в центрі Одеси. Це було наприкінці листопада 2008 року. Сльози людей, які прийшли вшанувати пам’ять загиблих від голоду, колоски і свічки в руках. Вітер страшенно задував в мікрофон і я ховала диктофон в рукавичках, а руки по черзі гріла в кишенях. Досі вважаю цей свій репортаж одним з найкращих за роки роботи», — розповідає Ірина Сечковська.   

В новому циклі журналістка поспілкувалася з науковцями Національного Музею Голодомору-Геноциду, яких запросив Одеський Національний Художній Музей на лекційний проєкт «Уроки історії: Голодомор» – Іваном Петренком, Дмитром Байкєнічем і Дмитром Білим.

«Лекцій були цікавезними, насиченими фактажем і деталями, багато з яких для мене були новими. Наприклад, вразило те, як більшовики використовували Одеський порт саме під час піку голоду і як на одному з суден дорогоцінне збіжжя просто згнило. В той самий час, як люди сотнями вмирали з голоду серед найродючіших земель країни. Деякі документи настільки чутливі, що навіть експерти не завжди наважуються їх озвучити прилюдно. Це вражає. І ще один момент мене цікавив – як політика і практика Голодомору-Геноциду в Україні перегукується з сучасною війною, і скільки спільного ми знайшли в методах і прийомах тієї радянської людожерської влади і нинішньої, рашистської, не менш людожерської. Шукаємо паралелі і усвідомлення, аби це ніколи не могло повторитись», — каже Ірина Сечковська.  

Перший випуск «Репетиція Великого Голоду» розповідає про те, як у 1921 – 1923 роках Одещина разом з південними областями України постраждала найдужче від Голодомору і як методи перегукувалися з діями лиходіями через десятиліття. 

Друга серія «Термінологія злочину» пояснює, що стоїть за поняттями «торг сини», «їдло», «чорні дошки» і які особливості мало «їдло» у селах Одеської області. Третя частина «Голодний геноцид» демонструє, як радянська влада використовувала одеський порт для вивезення хліба та цінностей за кордон у той час, як мільйони українців гинули від штучного голоду.  

Нижче — перелік частот радіо та лінки на соцмережі Суспільного Мовлення в Одеській області.

  • Українське Радіо 

м. Одеса — 91,4 FM

м. Березівка — 105 FM

м. Болград — 105,7 FM

смт Велика Михайлівка — 104,5 FM

с. Кам’янське — 103,3 FM

м. Кодима — 102,6 FM

с. Вестерничани — 103,6 FM

м. Рені — 105,9 FM

смт Тарутине — 99,2 FM

смт Миколаївка — 106,3 FM

с. Петровірівка — 100,2 FM

смт Сарата — 107,8 FM

  • Радіо Промінь

м. Одеса — 88,5 FM

м. Білгород-Дністровський — 97,2 FM

м. Болград — 96,1 FM

м. Березівка — 104,2 FM

с-ще Ковбасова Поляна — 106,8 FM

м. Рені — 97,8 FM

  • Радіо Культура

м. Білгород-Дністровський — 93,9 FM

Оперативні новини від Суспільне Одеса у соцмережах:

Нагадаємо, Українське Радіо — найбільша FM-мережа та найпопулярніше розмовне радіо України, флагманський канал Національної суспільної телерадіокомпанії України. Всі канали Суспільного радіо можна слухати в мобільному застосунку suspilne.radio або онлайн на сайтах філій чи в єдиному порталі державних послуг «Дія» у послузі «Дія Радіо».

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.