Аграрії та виклики війни: «Голос Громад» на Суспільне Одеса

Аграрії та виклики війни: «Голос Громад» на Суспільне Одеса

29 лис. 2023

Які виклики долають українські фермери під час повномасштабної війни — 30 листопада о 22:10 на Суспільне Одеса, інших місцевих каналах Суспільного Мовлення (Суспільне Черкаси, Суспільне Дніпро, Суспільне Ужгород та інші) і 1 грудня о 17:00 на Суспільне Новини дивіться третій випуск телевізійного токшоу «Голос Громад» про український агросектор.

Читайте також: Реабілітація військових та ветеранів — другий випуск «Голосу Громад» на Суспільному

Цей випуск команда Суспільного знімала у Корсунь-Шевченківському на Черкащині. Запросили фермерів, які розповіли про проблеми виробництва, збору та зберігання зерна, чи є можливість не лише вирощувати збіжжя, а й переробляти його, чи поспішають аграрії продавати врожай і яка ціна на ринку зараз, чи можливий дефіцит продовольчої пшениці, зокрема на Черкащині.

«Таку тему для токшоу ми обрали тому, що розуміємо, наскільки нині це питання важливе не лише для фермерів, а й для кожного з нас та для країни в цілому, — говорить шеф-редакторка Суспільне Черкаси та центрального хабу Суспільного Ніна Волощук. — До розмови запросили аграріїв із багаторічним досвідом. Вони охоче погодилися взяти участь. Ділилися власними спостереженнями, невдачами й гуртом шукали шляхи виходу із ситуації. Дискусія вийшла цікавою, динамічною. Наші гості дійсно запропонували шляхи виходу, але проблему на місцях не вирішиш, тут потрібне втручання держави і кроки саме на рівні держави. Сподіваюся, голос громад почують».

Ведучі виїзних студій Суспільного Світлана Стеценко та Віктор Дяченко спілкувалися з:

  • фермерами Валерієм Перепелицею та Петром Євичем;
  • начальницею управління агропромислового виробництва департаменту агропромислового розвитку Черкаської обласної військової адміністрації Валентиною Сокирко;
  • директором  дослідної станції, експертом з аграрних питань Вадимом Рудишиним;
  • президентом Асоціації фермерів та землевласників України Віктором Гончаренком.

Кореспонденти Суспільне Вінниця та Суспільне Кропивницький підготували сюжети про роботу місцевих фермерів в умовах воєнного стану.

«Ця дискусія мені видалася найбільш емоційною. Аграрії, яких ми запросили, не зупиняли свою роботу під час повномасштабного вторгнення. За цей час чимало викликів їм довелося долати самотужки. Обговорення їхнього досвіду — було сенсом нашої розмови, — розповідає Світлана Стеценко, ведуча спеціальних проєктів команди регіонального мовлення Суспільного. — По-перше, дати можливість їм бути почутими. По-друге, знайти та закріпити порозуміння між аграріями та владою. Від цього напряму залежить продовольче майбутнє України. Модель цього діалогу та співпраці направду ідентична для усіх областей України. Сподіваємося, ці кейси стануть прикладом ефективних змін і мотивацією до розвитку».

«Тема продовольчого забезпечення не зникає з українських новин ще від початку повномасштабного вторгнення. Агросектор сьогодні має проблеми з логістикою, зберіганням вирощеного, зміною вартості. Виробники, як і влада, мусять адаптуватися, а такі програми, як наша, це можливість діалогу для тих, хто в ньому зацікавлений», — підсумовує шеф-редакторка виїзних студій Суспільного Ольга Кутишенко.

Після показу на місцевих телеканалах Суспільного, токшоу можна буде дивитись на ютуб-сторінці Суспільне Черкаси.

Читайте також: Токшоу «Голос Громад» на Суспільному — перший випуск з Одещини

Нагадаємо, регіональна команда Суспільного Мовлення відзняла випуски телевізійного токшоу про виклики, досвід та успіхи громад України у п’яти містах п’яти регіонів, де тривав пошук гіперлокальних кореспондентів* — на Рівненщині, Одещині, Черкащині, Полтавщині та Дніпропетровщині. 

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.

На Одещині 一  це телеканал Суспільне ОдесаУкраїнське радіо Одеса та цифрові платформи: 

* Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, стійкому та підзвітному багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.