Латвія та ЄМС допомогли забезпечити енергетичну незалежність Суспільного Мовлення

Латвія та ЄМС допомогли забезпечити енергетичну незалежність Суспільного Мовлення

29 лис. 2023

Суспільне Мовлення отримало від міжнародних партнерів обладнання, за допомогою якого мовитиме навіть за умов відключення електроенергії, це значно зміцнило операційні можливості для безперервного мовлення під час війни.

Читайте також: З початком повномасштабної війни не треба пояснювати, навіщо потрібне Суспільне, — Христина Гаврилюк

Уряд Латвії у грудні минулого року підтримав ініціативу Міністерства культури Латвії й виділив 559 640 євро Раді суспільних електронних медіа Латвії (SEPLP) для придбання генераторів та інших засобів електропостачання для Суспільного Мовлення. Проєкт реалізовано за сприяння Європейської мовної спілки. Обладнання було поставлено Crown Agents, некомерційною міжнародною девелоперською компанією, яка вже 25 років співпрацює з урядом України.

Так, за кошти Латвії придбано 42 генератори, 23 джерела безперебійного живлення, 24 автономні обігрівачі та 53 мобільні зарядні станції, які були доставлені до 21 офісу Суспільного.

«Правдива інформація стає особливо цінною під час війни. Коли внаслідок російських атак було пошкоджено інфраструктуру енергопостачання українських медіа, громадяни не лише не отримували актуальних новин, але й втратили можливості для комунікації. Для того, щоб суспільні медіа України змогли відновити мовлення, уряд Латвії вирішив виділити кошти на придбання необхідного обладнання для мовлення», — зазначила Агнес Логіна, міністерка культури Латвії.

«ЄМС вдячна Раді суспільних електронних медіа Латвії за щедре фінансування, яке вони надали для підтримки Суспільного. Обладнання, придбане на їхні кошти, дозволить журналістам безперервно вести репортажі протягом усієї війни. Це чудовий приклад солідарності та підтримки у важкі часи, який високо цінується Суспільним та ЄМС. Ми пишаємося тим, що допомогли в координації цієї підтримки», — наголосив Ноель Карран, генеральний директор ЄМС.

«Ми раді, що змогли допомогти нашим українським колегам у такий складний час. У таких випадках особливо важливою є мережа міжнародної співпраці суспільних мовників, членами якої є як українські, так і латвійські суспільні медіа. Взаємодопомога медіаорганізацій дозволяє краще долати потрясіння, спричинені війною, зміцнює свободу слова та якісну журналістику, які є ключовими цінностями європейської демократії», — сказав Яніс Сіксніс, голова SEPLP.

«З початку повномасштабного наступу Суспільному вдається впоратися з викликами війни завдяки підтримці міжнародних партнерів. ЄМС та уряд Латвії реалізували один з найважливіших проєктів, який допоміг забезпечити енергетичну незалежність мовника. Інформувати 24/7, що б не відбувалось навколо, особливо під час війни — наше завдання. Дякую уряду Латвії, Раді суспільних електронних медіа Латвії, ЄМС, агенції Crown Agents за те, що відтепер жодні блекаути не завадять Суспільному це робити», — наголосив Микола Чернотицький, голова правління Суспільного Мовлення.

За участь в реалізації проєкту Суспільне Мовлення висловлює персональну подяку Янісу Сікснісу, голові Ради суспільних медіа Латвії, та Інзі Турладжі, керівниці фінансового департаменту; Еммануелю Францу, головному директору з фінансів та адміністрування ЄМС, та Радці Бетчевій, керівниці відділу зв’язків з членами Центральної та Східної Європи ЄМС.

Суспільне Чернівці

«Минулої осені, коли розпочалися тривалі відключення електроенергії, Суспільне Чернівці самотужки справлялися з цією проблемою — довелося підключати навіть особистий генератор, залишивши власний будинок на якийсь час без електрики. Тому, коли ми отримали генератор від уряду Латвії, це надзвичайно полегшило ситуацію, і філія нарешті увійшла у своє звичне русло роботи. Велика подяка Європейській мовній спілці за підтримку регіонального мовника у такі складні часи!» — каже Сергій Мороз, тимчасовий виконувач обов’язків менеджера Суспільне Чернівці.

Суспільне Чернігів

«Суспільне Чернігів вдячні нашим друзям з Латвії за суттєву підтримку. Генератор, який ми отримали, повністю інтегрований в електромережу філії. Завдяки цьому маємо впевненість у можливості стабільної роботи офісу навіть за тривалої відсутності електроенергії. Зможемо вчасно та оперативно інформувати мешканців області про актуальні події та загрози, пов’язані з воєнними діями», — каже Вадим Соколюк, менеджер Суспільне Чернігів.

Суспільне Дніпро

Суспільне Волинь

Суспільне Миколаїв

Суспільне Одеса

Суспільне Суми

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.