Суспільне Медіатека — відкрита платформа унікальних архівних відео та аудіо Суспільного

Суспільне Медіатека — відкрита платформа унікальних архівних відео та аудіо Суспільного

30 лис. 2023

30 листопада 2023 року запрацювала Суспільне Медіатека — платформа унікальних архівних відео- та аудіозаписів Суспільного Мовлення від 1950-х років і до сьогодні.

Платформа діє за принципом video on demand (VoD). Для перегляду матеріалів користувачам необхідно буде авторизуватися. У категоріях сайту — за назвою, фільтром чи тегом — можна відшукати відповідне відео чи аудіо. Кожне з них містить опис. Крім цього, платформа пропонує користувачам добірку матеріалів за тегом.

На платформу вже вивантажено близько півтори тисячі відео- та аудіозаписів, і ця робота триває. Суспільне Медіатека стане помічницею для усіх, хто цікавиться українською історією, досліджує історичні події й персоналії, розповідає про них у медіа чи вивчає історію, щоб зробити її своєю професією. 

«Величезний пласт роботи, яку вже зробила команда Суспільного спільно з нашими партнерами у цьому проєкті, вражає. І це тільки початок тривалого шляху — збереження, відновлення та оприлюднення архівів Суспільного. Це наша з вами спільна історія», — каже Родіон Кочубей, член правління, відповідальний за напрям операційної діяльності.

«Сьогодні, в умовах російського вторгнення, коли ворог намагається знищити нашу ідентичність, ми докладаємо всіх зусиль, щоб відшукати, відновити, оцифрувати та зберегти якомога більше унікальних записів про минуле й сучасність. Архіви Суспільного — це частина культурної спадщини нашого народу, і ми неймовірно втішені, що маємо можливість поділитися цим здобутком із суспільством», — розповіла Таїсія Турчин, керівниця проєкту з оцифрування архівних матеріалів Суспільного.

Читайте також: Таїсія Турчин: Кожен архівний кадр може слугувати щонайменше хронікою або доказовою базою для судів

Наразі сайт працюватиме у режимі бета-версії. Це дозволить команді зібрати перший зворотний зв’язок про проєкт, проаналізувати уподобання користувачів і загалом протестувати коректність роботи платформи, не припиняючи роботу над наповненням сайту архівними відео та аудіо. 

«Архіви Суспільного дуже довго були захованим скарбом. Захованим від дослідників, від студентів та учнів. Я пишаюсь нашою командою, яка робить ці унікальні відео та аудіо суспільним надбанням», — сказав Юрій Бойчук, технічний директор Суспільного Мовлення.

Нагадаємо, Суспільне Мовлення отримало у спадок після реформування державних телеканалів і радіо неосяжні масиви відео та аудіоданих — не лише центрального телебачення та радіо, а й усіх обласних телерадіокомпаній. Разом із партнерами команда розпочала оцифровувати ці записи, впорядковуючи їх у каталоги та вивантажувати на платформу Суспільне Медіатека, де подивитися чи послухати їх зможе кожен. 

Читайте також: Суспільне та Львівське комунальне підприємство «Львівське радіо» спільно оцифровують аналогові радіозаписи

Загалом Суспільне Мовлення планує оцифрувати сотні тисяч годин власних архівних матеріалів, де задокументовані події, які несуть історичну цінність у становленні незалежності України.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.

* Проєкт співпраці Суспільного Мовлення та Європейського Союзу в особі Європейської комісії «Капіталізація аудіовізуальних архівів НСТУ для залучення громадськості в Україні» триватиме три роки й три місяці — із 2021 до початку 2025-го.

Проєкт виконується за фінансової допомоги Європейського Союзу. Зміст документів та матеріалів в рамках цього проєкту є виключною відповідальністю АТ «НСТУ», і ні за яких обставин не може розглядатися як такий, що відображає позицію Європейського Союзу.