Суспільне розповідає про відновлення й відбудову прифронтових регіонів у циклі документальних історій «ТутРемБуд»

Суспільне розповідає про відновлення й відбудову прифронтових регіонів у циклі документальних історій «ТутРемБуд»

28 тра. 2024

На платформах Суспільного стартував цикл мультимедійних документальних історій «ТутРемБуд» — про відновлення й відбудову українських міст і містечок, житлових кварталів та інфраструктури, культурних пам’яток та спортивних закладів. Це матеріали з десяти фронтових регіонів України уздовж російсько-українського кордону — від Чернігова на північному сході до Одеси на південному заході. 

Репортажі можна переглядати на ютубі, сайті Суспільне Новини й інших диджитал-платформах трьох хабів Суспільного: південного (Суспільне Одеса, Суспільне Миколаїв, Суспільне Херсон), східного (Суспільне Харків, Суспільне Запоріжжя, Суспільне Дніпро та Суспільне Донбас) та північно-східного (Суспільне Чернігів, Суспільне Суми, Суспільне Полтава); у випусках новин на місцевих каналах Суспільного та на Українському Радіо. 

Документальні історії проєкту розповідають: 

  • про мешканців багатоповерхівок, які відновлюють пошкоджене влучанням російських ракет житло; 
  • про знищену і створену наново інфраструктуру — електромережі й водогони, транспортне сполучення, лікарні та музеї;
  • про забруднені вибухівкою фермерські поля, які аграрії розміновують власноруч, щоби знов орати землю і сіяти хліб;
  • про розбиті обстрілами виробничі приміщення, які власники відбудовують, щоби наново запустити підприємство; 
  • про насадження нових лісів — замість випалених російськими обстрілами. 

Команда Суспільне Одеса відзняла історію жителів житлових комплексів «Тірас» і «Люксембург» в Одесі, які зазнали руйнувань після ракетних атак росіян. Відновлення і відбудова «Тірасу» тривала вісім місяців, нині мешканці будинку повернулися у свої квартири. Відновлення «Люксембургу» через п’ять місяців після удару так і не почалося. Зруйновану секцію укріпили металевими каркасами, щоби будинок не обвалився.

«Зйомки до цього проєкту потребували значно більшої підготовки, аніж звичайні новини. Зокрема, ми тиждень шукали і вмовляли різних мешканців ЖК "Люксембург" поспілкуватися із нами, поки не познайомилися з однією з наших героїнь, яка радо на це погодилась. Ми не обмежуємось тільки умовним ютуб-каналом як платформою: на місці стоїть задача зібрати матеріал так, щоб пізніше цікаво і різноманітно адаптувати його під різні платформи. Фактично, історії на сайті, кепшени, сюжет для телебачення і матеріал на ютубі доповнюють один-одного», — розповідає кореспондент Суспільне Одеса Дмитро Васильєв

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих диджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатека — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні.

На Одещині 一  це телеканал Суспільне ОдесаУкраїнське радіо Одеса та цифрові платформи: