В Одесі відбулося навчання працівників Суспільного в межах проекту

В Одесі відбулося навчання працівників Суспільного в межах проекту "Спільно"

17 сер. 2018

Упродовж тижня, 13-17 серпня, в Одесі тривало навчання для регіональних журналістів Суспільного в межах проекту UA: Суспільне мовлення та Deutsche Welle Akademie "Спільно", що відбувається за підтримки GIZ Україна через "U-LEAD з Європою". Проект має на меті створення контенту для підвищення обізнаності населення України про хід децентралізації.

Під час навчання було обговорено та пояснено уніфіковані вимоги до якості контенту та сформовано єдині стандарти роботи для регіональних журналістів Суспільного, які працюють із темою децентралізації.

До команди проекту увійшли тренери Тарас Фролов і Штефан Хіллє, менеджерка проекту Даніела Кляйнерт і регіональна координаторка Беттіна Руігес, представниці Deutsche Welle Akademie та працівники Суспільного – виконавча продюсерка суспільно-політичного мовлення Марія Фрей і заступник директора департаменту цифрових платформ Олег Городиський.

Учасниками навчання стали журналісти з Харківської, Тернопільської, Черкаської та Одеської філій Суспільного.

Під час першого дня тренінгу учасники детально обговорили норми й стандарти суспільного мовлення та обмінялися враженнями про нинішній стан реформи децентралізації в різних регіонах України з Євгеном Духовичем та Юлією Молодожон – експертами програми для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку "U-LEAD з Європою".

Решту днів присвятили особливостям і функціям формату програм про децентралізацію, процесу їх виробництва, основам сторітелінгу, а також практичному застосуванню набутих під час тренінгу знань.

Упродовж кількох навчальних сесій учасники створювали відеосюжети на задану тему, отримували коментарі від тренерів та колег-журналістів, аналізували переваги й недоліки своїх матеріалів.

За словами виконавчої продюсерки суспільно-політичного мовлення Марії Фрей, найбільшу частину робочого часу учасники присвятили аналізу контенту. Зокрема, розглянули порушення журналістських стандартів та маніпуляції на прикладі сюжетів у ефірах загальнонаціональних телеканалів. Як зауважила Марія Фрей, найбільш неприємним моментом став той факт, що для збирання бази "поганих" прикладів не потрібно було витрачати багато часу.

"Вчитись на чужих помилках легше і приємніше, а пошук недоліків у матеріалах загальнонаціональних телеканалів неабияк піднімає самооцінку регіональних працівників. Останнім ми переглядали сюжет,  в якому неповнолітня дівчинка зі сльозами на очах дякувала одній відомій персоні за своє щасливе життя. Декілька хвилин після закінчення перегляду в групі стояла тиша – усі розуміли один одного без слів: ЗМІ – це справжня зброя. За моїми відчуттями і відгуками самих журналістів, мета тренінгу була досягнена", – пояснила Марія Фрей.

Один із тренерів, редактор проекту моніторингу політичних обіцянок "Владометр" Тарас Фролов зазначив, що був приємно вражений рівнем підготовки журналістів, для яких проводив тренінг, та їхнім ентузіазмом.

"Щодо програми, то я розробив її з урахуванням особливостей групи, мети майбутнього проекту та часу, що був доступний для викладу матеріалу", – додав тренер.

Журналісти Суспільного також позитивно оцінили навчальну програму й висловили вдячність тренерам за професіоналізм, практичні поради й допомогу.

"Хочу висловити особливу подяку Тарасу Фролову і Штефану Хіллє за те, що віддавалися роботі і ділилися своїми знаннями. Також величезне спасибі Марії Фрей за відмінний майстер-клас із написання сюжетів. Ці знання допоможуть кожному учаснику творчого процесу краще розуміти й тонше відчувати всі робочі нюанси", – сказала головна режисерка проекту "Спільно" Юлія Браславська.

Інша учасниця тренінгу – телеведуча й журналістка проекту Оксана Піднебесна – зазначила, що хоч їй і були раніше відомі принципи сторітелінгу, саме під час практичних занять вона навчилася краще фокусуватися на темі сюжету й повноцінно її розкривати. На її думку, такий тренінг дуже корисний і дає змогу подивитись іншими очима на свій досвід. 

"Вчишся розкривати тему через людину, її проблему чи мрію, від конкретної людської долі "танцювати" до більш широкої теми. Це дуже цікаво, бо змушує глядача після тієї "лайф-сторі" поглянути й на себе, приміряти, адаптувати те, про що мова. Переконана, глядачі Суспільного отримають у підсумку багато цікавезних історій, від і про справжніх людей, які хочуть і можуть щось міняти у своєму житті чи в житті громади", – наголосила Оксана Піднебесна.