Одеську та Миколаївську філії Суспільного відвідали медіатренери BBC Media Action Девід Хаярд і Дін Арнет

Одеську та Миколаївську філії Суспільного відвідали медіатренери BBC Media Action Девід Хаярд і Дін Арнет

16 жов. 2018

З 29 вересня по 6 жовтня Одеську та Миколаївську філії Суспільного відвідали директор зі стратегії та розвитку цифрових медіа компанії "2020 Media International" Девід Хаярд і продюсер документальних фільмів, медіатренер із питань взаємодії з аудиторією Дін Арнет. Також разом з ними приїхали генеральний продюсер інформаційного мовлення ПАТ "НСТУ" Владислав Грузинський і кореспондентка UA: ПЕРШИЙ Олена Блізнякова.

Під час зустрічі представники найвідомішого суспільного мовника світу – ВВС розповіли про особливості роботи ньюзруму, як збирати та обробляти інформацію, а також чим відеопродукт для телебачення відрізняється від продукту для digital-платформ, які сьогодні складають чималу конкуренцію традиційному телебаченню.

Зокрема, медіатренери BBC Media Action розповіли про те, яким чином можна працювати більш ефективно, а також про те, як залучати велику аудиторію в соціальних мережах.

"По-перше, потрібно обов’язково побудувати робочий процес найбільш ефективно: таким чином, щоб кожен співробітник знав своє місце, що він робить, з якими іншими людьми він співпрацює. Тому що зараз виграє той, хто першим отримує інформацію і немає часу перекидати відповідальність один на одного. По-друге, необхідно зосередитися на соціальних платформах. Потрібно викладати матеріал регулярно, мати якусь спільну стратегію і працювати на цю платформу й конкретно на аудиторію, яка зацікавлена в вас. Із використанням соціальних мереж, у вас завжди є можливість отримати нову аудиторію. Найголовніше, щоб люди не просто залишалися в соціальних мережах, а й були залучені на ваш телеканал", – зауважив Дін Арнет.

Медіатренери BBC Media Action зосередили увагу присутніх на удосконаленні своїх навичок у сфері мобільної журналістики, зокрема, на тренуванні у використанні власного смартфону для креативної зйомки, створенні онлайн-відеоконтенту для новин та опануванні мистецтва сторітелінгу.

"Мобільні телефони зараз можна використовувати різними способами. Для того, щоб отримувати новини, можна писати відео і звук, ба більше – телефони підключені до інтернету й дуже швидко можна передавати матеріали як у прямому, так і не прямому ефірі, – пояснив Дін Арнет. – І якщо раніше вам потрібні були автомобілі з супутниковим обладнанням, які самі по собі коштують півмільйона доларів, потім витратити тисячі доларів за супутниковий трафік, то тепер немає необхідності використовувати дороге обладнання. У вас є мобільний телефон, який робить все те ж саме, але набагато дешевше".

Генеральний продюсер інформаційного мовлення ПАТ "НСТУ" Владислав Грузинський розповів, яку мету він собі ставить у реформуванні новин на Суспільному: "Найголовніше – це якісна журналістика, якісніша за ту, що ми даємо зараз. Ми вже зробили перший крок – відмовилися від замовних матеріалів, що називається "джинсою", але цього недостатньо. Ми відмовилися від якоїсь зовсім непристойної історії для новин, тобто ми перестали бути обслуговуючою програмою для влади".

Окрім цього, Владислав Грузинський розповів про ситуацію із дотриманням журналістських стандартів у філіях Суспільного, і що заважає дотримуватися цих стандартів: "Ми заговорили про стандарти і зараз намагаємося скрізь цих стандартів дотримуватися, але в нас є дуже багато відставань, які вимагає і зовнішнє середовище, і яких ми прагнемо – це збалансоване висвітлення всіх подій у суспільстві. Я хочу, щоб за рахунок наших новин, люди більше знали і були більш обізнаними. Щоб вони розуміли процеси, які відбуваються, щоб це якимось чином давало уявлення і контексти цих подій, які відбуваються в містах, селах, скрізь в нашому житті".

Також під час зустрічі медіатренери BBC Media Action розповіли про світові тенденції розвитку суспільного мовлення.

"Я думаю, що розвиток суспільних медіа в усьому світі – це дуже важливо, особливо з огляду на те, що ми живемо в світі, де дуже багато неправдивої інформації. Ви надаєте інформацію об’єктивну. Це дуже важливо для розвитку України. Саме такі медіа, які надають незалежну інформацію, які підзвітні населенню, людям, але при цьому ні від кого не залежать дуже важливі для розвитку країн в цілому світі. Це підхід ВВС, як засобу масової інформації. Ми відчуваємо свою відповідальність. Тому ми тут. Ми дуже любимо ділитися своїми знаннями з іншими ЗМІ, які хочуть працювати в такому ж ключі", – зазначив Девід Хаярд.

Наприкінці зустрічі Владислав Грузинський поділився подальшими планами покращення роботи новинарів, а також розповів про питання, які будуть вирішуватися насамперед: "Ми до кінця грудня будемо робити серію тренінгів з нашими партнерами з BBC Media Action, за підтримки офісу Ради Європи в Україні, про стандарти і, в першу чергу, зважаючи на наші складні ресурсні умови, ми будемо переналаштовувати наші робочі процеси таким чином, щоб людям було зручніше працювати. Ми маємо продукувати постійно інформаційний контент за нашими стандартами для того, щоб люди могли бачити і розуміти, що, якщо відбувається якась подія в Україні, то Суспільне мовлення їм про це адекватно, доступно, головне збалансовано розповість, не з огляду на чиїсь зацікавленості, а з огляду, в першу чергу, людей. Ми працюємо для людей, робимо новини про людей і це найголовніше, що ми маємо пам’ятати".

Працівники Одеської та Миколаївської філій Суспільного після коротких післяновинних "розборів польотів" дізнались, як покращити свою роботу і підвищити якість сюжетів.

"Ми вдячні за проведення цього тренінгу. У журналістів загорілися очі! Вони зрозуміли, що цікаву історію можна зняти лише за допомогою мобільного телефону. Також нам продемонстрували програми, за допомогою яких можна створити більш якісну картинку. Надбані навички вже почали використовувати в своїй роботі", – зазначила шеф-редакторка новин Одеської філії Суспільного Ірина Чорна.

Головний редактор ТО Бюро новин Миколаївської філії Суспільного Марія Савицька каже: "Поради представників найвідомішого суспільного мовника світу, генерального продюсера інформаційного мовлення Владислава Грузинського та кореспондентки Олени Блізнякової є дійсно корисними. Подібні зустрічі регіонам необхідні. На свої запитання відповіді ми отримали. Розумні, вичерпні і корисні відповіді".

"Співробітники Миколаївської філії Суспільного мали можливість з перших вуст почути ту інформацію, якої в них бракувало та взяти до роботи хоча б частку великого досвіду представників BBC, які із задоволенням ним ділилися й намагалися протягом короткого терміну дати якомога більше нових знань нашим працівникам. Впевнена, цей захід вплине на якість сюжетів, що готують новинарі і стовідсотково підвищить загальну якість контенту телеканалу. Хочеться ще раз подякувати за нові знання, допомогу та відверте бажання того, аби контент Суспільного в регіонах ставав кращим та якіснішим", – розповіла продюсерка Миколаївської філії Суспільного Анастасія Тімановська.

Директор зі стратегії та розвитку цифрових медіа компанії "2020 Media International" Девід Хаярд і продюсер документальних фільмів, медіатренер із питань взаємодії з аудиторією Дін Арнет поділилися своїми враженнями від зустрічі з працівниками філій:

"Співробітники дуже добре співпрацюють між собою. Мені подобається, що в усіх досить позитивне ставлення до роботи і до вивчення чогось нового. І всі намагаються навчитися якомога краще робити новини, краще збирати інформацію й таким чином залучати аудиторію", – сказав Дін Арнет.

"Команда – прекрасна, за останні 2-3 дні ми мали змогу це спостерігати. Ми побачили тут молоду пристрасну команду, яка любить свою справу", – зауважив Девід Хаярд.

Нагадаємо, наприкінці вересня в межах регіональної конференції Суспільного представники філій НСТУ відвідали низку навчальних семінарів, присвячених управлінню медіапроектами, розвитку персоналу, фінансовим питанням та урізноманітненню інформаційного контенту.