Про особливості щоденної прямоефірної «Теми дня» на UA: ОДЕСА — редактор Михайло Кушнір

Про особливості щоденної прямоефірної «Теми дня» на UA: ОДЕСА — редактор Михайло Кушнір

6 сер. 2020

З 15 січня 2018 року в ефірі Суспільного Одеси виходить прямоефірна щоденна інформаційно-аналітична програма «Тема дня». В ній обговорюються найважливіші та найактуальніші теми з соціального, економічного, політичного життя краю. До студії запрошуються експерти, посадовці, громадські активісти, фахівці, які орієнтуються в певних питаннях і можуть пояснити причинно-наслідкові зв’язки у конкретних явищах та фактах.

Як проходить процес організації роботи редакції та як обираються теми для передачі розповів редактор «Теми дня» UA: ОДЕСА Михайло Кушнір.

Як організована робота редакції, скільки журналістів працює над ефіром?

  Над ефірами працює двоє журналістів-ведучих, не рахуючи монтажерів, відеографа та співробітників з інших підрозділів, дотичних до створення та випуску програми. Аналітична програма «Тема дня» потребує щоденного планування, оперативного реагування на інформацію та гнучкості у форматі (особливо після встановлення карантину). Натомість для щомісячного 50-хвилинного етеру з посадовцями «Звіти_наживо» найпершим було ґрунтовне опрацювання сфери, до якої відноситься гість, чи то медицина, чи то ЖКГ. 

Яких досвідів і навичок набули з часом?

  До Суспільного я не працював на телебаченні. Тому від початку, щодня дізнався щось нове, отримував важливий досвід. Сценарії для телеефіру, сюжети, синхрони, суфлер, студійні записи та робота в кадрі  наживо – вчився на ходу.  

Як обираєте теми для ефірів? Чи не складно щодня готувати прямоефірну програму суспільно-політичного напрямку?

  Те що найобговорюваніше в області й стає темою дня. Якщо на старті проєкту, ще у 2017, обговорюване в ефірі могло ніяк не відображатися в наших новинах, то наразі все навпаки. Співпраця редакцій допомагає обирати найголовніше. Складність щоденної прямоефірної програми в Одесі – це конкуренція. Близько 20 телевізійних каналів. Лава запасних зі спікерами обмежена. Часто їх перехоплюють інші телеканали. Окрема проблема – повнота інформації. Найчастіше тема визначається в день ефіру. І, як правило, посадовці, пресслужби різних підрозділів не готові надати цього ж дня інформацію, яка потребує підрахунку, підсумовування, розбивки.

Михайло Кушнір та Голова офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг

 

Що впливає на якість вашої роботи?

  Головне – власне ставлення, самоконтроль, дотримання журналістських стандартів та позитив.  

 

Як визначаєте професіоналізм журналістів чи ЗМІ?

  Реакцією на словосполучення «журналістські стандарти». 

 

Що змінилось у вашій роботі під час карантину? Як готуєтесь до ефірів у карантинні часи?

  У перші місяці карантину повністю відмовились від гостей в студії. Записи телефоном та відеозв’язком вимагали більшої гнучкості. Розмова могла відбутися будь-якого моменту, підлаштовувались під спікера, якщо не могли знайти альтернативу. Виникали форс-мажори, технічні проблеми, але можу констатувати – вся команда Суспільного впоралася з викликом.    

Який ефір чи ефіри запам’ятались найбільше? 

  Важко виокремити. В багатьох ефірах при підготовці та під час траплялися моменти, які закарбовалися в пам’яті. Як кумедні, так і цілком серйозні.  

Чи вдавалось під час ефіру зрушити з місця або вирішити якісь невирішені чи резонансні регіональні проблеми? 


  Як правило, складні проблеми вимагають постійного нагадування. Крапля за краплею точать камінь. Політикам і посадовцям доводиться постійно повертатися до невирішених питань. Історії про хепі-енд завдяки півгодинному ефіру скоріше виключення.