«Сьогодні. Головне» — новини й аналітика подій у регіонах щовечора на UA: ОДЕСА

«Сьогодні. Головне» — новини й аналітика подій у регіонах щовечора на UA: ОДЕСА

18 вер. 2020

21 вересня на UA: ОДЕСА, а також регіональних телеканалах Суспільного стартує оновлена вечірня інформаційно-аналітична програма — «Сьогодні. Головне». Щобудня о 19:00 у прямому ефірі на глядачів чекає підсумковий випуск місцевих новин з аналізом найважливіших подій від команди редакторів «Теми дня».

«Ми тестували новий формат близько тижня, відпрацьовували різні варіанти взаємодії ведучих, кореспондентів, режисерів. Прямих включень та скайпів. Намагалися оперативно вносити зміни, коли розуміли, що не встигаємо з темою або фокус новини до вечора може змінитися. Це новий для нас формат, запровадження якого вже давно вимагав час. Тепер регіональні новини будуть подані розширено з додатковими поясненнями та прогнозами щодо розвитку ситуації. Саме для цього в програмі поєднується і новини, і гостьові студії, які підсилюють топ-теми. За взірець ми тримаємо, і часто переглядаємо ефіри наших колег з Суспільного мовника США, тому є куди рости і рухатися», — каже продюсерка Одеської філії Суспільного Ірина Кипоренко.

За словами шефредакторки новин Суспільного Одеси Олесі Ігошиної проєкт «Сьогодні. Головне» програма, виробництво якої потребує максимальної мобілізації ресурсів. Аби у ефір виходив якісний продукт, над наповненням мають злагоджено працювати усі в колективі.

«Умовного розподілу на редакції «Теми дня» та новин вже нема. Думаю, у нас вийшло налагодити комунікацію. Ми вже давно працюємо в одному ньюзрумі, тому відчуваємо себе єдиною командою. І над тим, як виглядатиме програма у ефірі, працювали разом. Тепер у нас є спільна мета 5 днів на тиждень забезпечувати аудиторію розгорнутою інформацією про найголовніші події та процеси регіону. Так, у нас частково змінилася специфіка роботи. Тепер журналістам треба мислити трохи ширше, ніж просто у форматі новин, бути готовими за необхідності стати частиною ефіру (наприклад, стати гостем у студії), а випусковим треба враховувати під час підготовки до ефіру, що тепер вони працюють у парі і мають спільно готувати сценарії. Це відрізняється від того, що ми робили раніше, але над таким проєктом цікаво працювати», зазначає Олеся Ігошина.

Читайте також: У новинах Суспільного не виявили брехні й піару політиків

Новий формат інформаційно-аналітичного блоку передбачає не лише збільшення тривалості до 52 хвилин прямого ефіру, а й розширення тематики підсумкових програм. Завданням редакцій є щоденний аналіз суспільно-політичних, а також культурних, соціальних та інших тем не тільки обласного центру, а й усієї області.

«Для нас цей проєкт — можливість бути ближчими до своєї аудиторії. Тісна взаємодія регіональних новинарів і редакторів, що зазвичай готують інтерв’ю та аналітику, дає змогу шукати відповіді на виклики, із якими стикаються місцеві мешканці, безпосередньо в прямому ефірі Суспільного мовника, — розповіла генеральна продюсерка регіонального мовлення Суспільного Марія Фрей. — Також окремо плануємо присвячувати цілі випуски об’єднаним територіальним громадам, а за потреби — робити й спільні тематичні міжрегіональні марафони».

«Це ще один крок на шляху налагодження роботи як єдиної команди. Спільне планування, спільне розуміння, спільний результат. Увага аудиторії не буде розпорошуватися, а буде сфокусована на найголовнішому. Це важкий процес для нас, але докладаємо всіх зусиль, аби полегшити сприйняття інформації суспільством», — зазначив генеральний продюсер інформаційного мовлення Суспільного Федір Скрипник.

Нагадаємо, 15 липня на всіх регіональних телеканалах Суспільного стартувало міжрегіональне ранкове шоу. Інформаційно-пізнавальний «Ранок на Суспільному» виходить у будні із 6:30 до 9:00.