Ірина Кипоренко розказала як отримати фінансування від Суспільного на реалізацію медіа-проєкту

Ірина Кипоренко розказала як отримати фінансування від Суспільного на реалізацію медіа-проєкту

5 лис. 2020

Минулого тижня в Одеському хабі Академії суспільного мовлення пройшла онлайн-презентація проєкту «Створюй із Суспільним». Про проєкт розказала продюсерка UA: ОДЕСА Ірина Кипоренко.

Програма «Створюй із Суспільним» - це відкритий відбір творчих проєктів для трансляції на регіональних телеканалах UA: Суспільне мовлення. Вона розрахована на проєкти загальною вартістю реалізації від 50 000 до 750 000 грн на один проєкт. Виробництво проєктів здійснять 2021 року. Відбір триває до 22 листопада.
На онлайн-презентації були присутні журналісти та представники різних продакшенів з Одеси, Херсона, Києва, Ужгорода, Дніпра та Черкас.

В рамках онлайн-заходу продюсерка Одеського Суспільного розказала про те, які проєкти шукає Суспільне, які вимоги до аплікантів та яким чином отримати фінансування. Вона детально пояснила, як правильно заповнювати картку ідеї конкурсного проєкту, а також підготувати бюджет та відеопрезентацію проєкту.

Учасники онлайн-презентації ставили багато питань, зокрема:

Чи можливо подавати одразу два або більше проєктів?

Можна, але як показує практика, чим більше, тим іноді нижче якість прописаної заявки. Але буває так, що люди подають кілька заявок і дуже добре пропрацьовують.

Це тільки для журналістів проєкт?

Участь можуть брати всі бажаючі, але ви маєте розуміти, як це робиться або мати когось, кого потенційно можна залучити в команду.

Які теми були минулого року? Хто став переможцем?

В 2019 році Суспільне отримало приблизно 200 заявок, відібрали 70 і підтримали фінансово 34. Теми минулого року були інші: локальний туризм, туристична та культурна привабливість регіону, дитячі програми і т.д. із цих 34-х – 2 проєкти одеські. Один із них – «Антропологія», зараз у стадії виробництва. Це 6 документальних фільмів хронометражем по 26 хвилин. Він стосується національних спільнот регіону, але з точки зору їх  адаптації, чи зникають вони та наскільки асимілюються. Другий проєкт – «Гендерні окуляри». Він на гендерну тематику, але з дуже широким спектром тем.

Можете навести ваші критерії якісного конкурентного публіцистичного телеконтенту?

Якісні картинка та звук, відсутність прихованої реклами, оригінальна ідея. Тому що ми вже два рази проводили такий відбір і, звісно, подається багато регіональних авторів, журналістів і питання щодо якості завжди постає. Тому що люди іноді не знають, якого рівня має бути звук для того, щоб його можна було показати в телевізійному ефірі.

Чи може працівник Суспільного брати участь у пітчингу?

Працівник Суспільного може брати участь, але, якщо він вдало пройде всі етапи, то, наприклад, якщо він з якоїсь філії, то його керівники не голосують за його проєкт, утримуються, щоб не було таких корупційних ризиків. Якщо працівник виграє пітчинг, то він має звільнитися із Суспільного, зареєструвати ФОП або вже має, робити проєкт окремо на замовлення Суспільного.

Наприкінці зустрічі Ірина Кипоренко дала кілька порад від себе: «Завжди думайте про команду. Один може придумати ідею – але реалізувати цілий проєкт без команди за складно. Коли ви будете думати, які ідеї запропонувати, то хотілося б, щоб ці ідеї викликали захват. Завжди думайте, як можна поєднати те, що не поєднується. Як можливо штучно ввести до вашого проєкту якийсь елемент, що додасть йому цікавості».

Нагадаємо, 26 жовтня на UA: ОДЕСА стартував черговий конкурс у межах програми «Створюй із Суспільним».