Бюджетна комісія погодила виділення у 2019 році 100 мільйонів гривень КП «Теплопостачання міста Одеси», – на телеканалі UA: ОДЕСА звітувала Оксана Гончарук

Бюджетна комісія погодила виділення у 2019 році 100 мільйонів гривень КП «Теплопостачання міста Одеси», – на телеканалі UA: ОДЕСА звітувала Оксана Гончарук

27 лис. 2018

23 листопада в прямому ефірі телеканалу UA: ОДЕСА відбувся дев’ятий звіт Всеукраїнського медіа-проекту #Звіти_наживо, присвячений звітуванню чиновників, відповідальних за формування бюджету міста на наступний рік.

Цього разу звітувала голова постійної комісії з питань планування, бюджету та фінансів Одеської міської ради Оксана Гончарук.

За цей рік з міського бюджету було виділено на одне комунальне підприємство «Теплопостачання міста Одеси» мільярд гривень. Такі дані наводить депутатка міської ради Ганна Позднякова. Бюджетна комісія погодила виділення у 2019 році 100 мільйонів гривень КП «Теплопостачання міста Одеси» (КП ТМО). Хоча керівництво КП просило 400 мільйонів гривень, у разі, якщо ціни на підвищення тарифів з опалення в Одесі не будуть підвищені.

«Бюджетна комісія вже прийняла рішення виділити 100 мільйонів гривень, хоча КП «Теплопостачання міста Одеси» просило 400 мільйонів гривень. За їх розрахунками ця сума дозволить не накопичувати борги та покрити різницю між ціною на газ і фактичною зарплатнею, не підвищуючи тарифи. На сьогодні мешканці Одеси заборгували перед КП близько 300 мільйонів гривень. Спрогнозувати план надходжень важко. У нашого КП є касові розриви, якщо всі одесити одночасно погасять 300 мільйонів гривень, то це і будуть кошти необхідні КП. У лютому 2019 року ми подивимось як йдуть надходження до КП у листопаді-грудні 2018», - розказала Оксана Гончарук.

13 листопада пройшли громадські слухання, на яких був презентований фінансовий документ про міський бюджет на наступний рік. Запланований бюджет складає 9 мільярдів 387 мільйонів гривень. Топ-три витрат - освіта, охорона здоров’я та будівництво. 23 листопада Верховна Рада ухвалила державний бюджет. Оксана Гончарук розповіла, як державний бюджет  впливає на бюджет Одеси: «Коли відбулася децентралізація, місцеві бюджети приймаються незалежно від того, чи прийнятий державний бюджет чи ні. У нас є власні надходження, які ми можемо розподіляти незалежно від напрямків державного бюджету. Звичайно, державний бюджет впливає на кожного мешканця України, в тому числі і одесита, але для нашого бюджету - це рівень субвенцій, делеговані повноваження, на які нам дають фінансування, а також це субсидії і виплати допомоги. Це фінансує держава».

Окремо, 17 листопада на бюджетній комісії розглядали питання виділення 20 мільйонів гривень на ремонт старого, частково зруйнованого будинку за адресою: Книжковий провулок, 13, в якому досі проживають люди. За словами депутатки, комісія та вона особисто не підтримала рішення про виділення 20 мільйонів гривень на ремонт будинку, оскільки загальний фонд ремонту житла в Одесі на 2019 рік складає 70 мільйонів гривень. Чи обґрунтовано виділяти майже третини суми на один будинок? На думку Гончарук, ні. Комісія звернулася до профільного департаменту міськради з проханням розглянути альтернативні способи: наприклад, купівлю житла.

 

«У мого колеги виникло питання про обґрунтованість цих вкладень. У плані, чи достатньо опрацьовано питання. Сума значна, тобто на все місто планується 70 мільйонів гривень виділити, 20 - тільки на цю адресу. Ми прораховували варіант покупки квартир сім’ям. Ми задавали питання, чи достатньо цих 20 мільйонів гривень або потрібно буде ще й не отримали однозначної відповіді. Ми перенесли на наступне засідання комісії це питання. Сподіваюся, отримаємо повну інформацію, що буде зроблено за ці кошти», - зазначила  Оксана Гончарук.

Переглянути повний випуск програми “Звіти_Наживо” з Оксаною Гончарук можна на нашій сторінці у Facebook.

Нагадаємо, це вже дев’ятий випуск спільного проекту #Звіти_наживо від команд UA: СУСПІЛЬНЕ МОВЛЕННЯ та Громадського руху ЧЕСНО. Цей всеукраїнський проект покликаний змінити застарілий формат звітування посадовців на інтерактивне інтерв’ю у прямому ефірі регіональних філій НСТУ.

Фінальний #Звіт_наживо 2018 року відбудеться у грудні та стосуватиметься звітів мерів обласних центрів та великих міст за 2018 рік.