«Перед нами постало складне завдання — об’єднати Україну і показати глядачу різноманіття регіонів», — Лейла Церковнюк про роботу в ранковому шоу

«Перед нами постало складне завдання — об’єднати Україну і показати глядачу різноманіття регіонів», — Лейла Церковнюк про роботу в ранковому шоу

29 гру. 2020

З 15 липня у телеефірі всіх регіональних телеканалів Суспільного стартувало міжрегіональне ранкове шоу. Його мета — згуртувати філії Суспільного довкола викликів і досягнень країни й розповісти локальні історії широкій аудиторії. Технічну взаємодію і координацію проєкту забезпечує команда у Києві, а рубрики, сюжети та включення наживо роблять 46 кореспондентів і відеографів з областей. 

До великої ранкової команди приєдналася й спеціальна кореспондентка UA: ОДЕСА Лейла Церковнюк, яка працює на Суспільному понад два роки. За цей час вона спробувала себе в різних ролях: була кореспонденткою новин та ведучою. Також Лейла залучена до інших проєктів філії, працювала над всеукраїнським проєктом документальних фільмів про національні меншини «Відтінки України».

Читайте також: «Ранок на Суспільному» протягом «Тижня переможців» розповідає про дітей, які побороли рак

Лейло, що для Вас — бути кореспонденткою «Ранку на Суспільному»?

— Бути кореспонденткою «Ранку на Суспільному» — це можливість бути чесною й неупередженою, можливість показати історію такою, якою вона є. Я обожнюю свою роботу. Вона надихає мене, відкриває в мені нові здібності, нові таланти. Особливо тішить результат роботи, коли я розумію, що змогла передати історію людини, відчула її біль і радість. 

Яке завдання стояло перед початком роботи в міжрегіональному шоу  «Ранок на Суспільному»?

— Перед нами постало складне завдання — об’єднати Україну і показати глядачеві різноманіття регіонів. Для мене як кореспондентки з Одеси це було певним викликом, адже я мала представити своє місто, показати його особливості. У розпал туристичного сезону було чимало прямих включень із пляжів Чорного моря та центру Одеси, не менше роботи було й в інших напрямах. Та найважливіше завдання для мене — показати активну, творчу, багатонаціональну Одесу.  

Які проєкти (рубрики) команда у регіоні робила для спільного Ранку за цей час: якої тематики, чим вони цікаві? 

— За цей час я щиро полюбила нашу рубрику «Лайф-сторі», для неї знімають усі регіони «Ранку». Я вважаю, що вона найкраще передає ідею всієї програми — об’єднує всі куточки України. Окрім творчих людей і моря, Одеса має ще одну перевагу — унікальну архітектуру. Саме тому «Архітектура» — друга моя улюблена рубрика. В ній ми розповідаємо про цікаві споруди, їхню історію та архітектурні особливості. Ця рубрика надихає дивитись на будівлі навколо, помічати дрібні деталі, дізнаватися історії їх створення й думати про їхнє значення. Ще одна рубрика з’явилася в нашому списку нещодавно — ми почали розповідати про правильне харчування в рубриці «Дієтологія». В цій рубриці професійна дієтологиня розповідає, як слід харчуватися, щоб бути здоровими. Мені подобається, що наші рубрики позитивні, пробуджують жагу до життя і надають сил. Саме такими мають бути ранкові передачі. 

З ким працюєте в команді? 

— Я працюю з чудовим відеографом Тарасом Осіповим. Ця людина надзвичайно талановита й творча. Нерідко він допомагає з подачею матеріалу і пропонує оригінальні режисерські ходи. Разом з ним вдається створити гарну і динамічну картинку. У нас справжня команда, і в такій атмосфері надзвичайно легко працювати.   

Чи впливає карантин сьогодні на роботу кореспондента? Як доводиться працювати у непростий час, пов’язаний з карантинними обмеженнями? 

— Звичайно, карантин впливає і на нашу роботу також. Певний час було набагато менше культурних подій, складно було домовитися з героями про знімання. Проте зараз ми призвичаїлись до такого ритму, намагаємося знаходити різні варіанти роботи. Ніщо не може завадити креативному мисленню й творчості.   

У вашій роботі трапляються курйози? Розкажіть про найцікавіше 

— Одного разу влітку ми поїхали на Куяльницький лиман, що під Одесою. Тоді він був рожевого кольору через цвітіння водоростей. Ми мали зробити про це включення в прямий ефір Ранку, та коли приїхали на місце — лиман мав ледь-ледь рожевий відтінок. Проте це не стало нам на заваді. Ми розповіли про це унікальне місце й показали глядачам фото рожевого лиману, які напередодні зробили колеги-новинарі. Включення було надзвичайно яскравим і запам’яталося нашим колегам. Ця історія навчила мене, що майже про все можна розповісти так, щоб це було цікаво.  

Чим захоплюєтесь і чи пов’язані ваші хобі з теперішніми проєктами?

— Мені подобається дивитися і знімати документальні фільми, адже в них я бачу справжню історію, правдиві емоції, відчуваю життя, як воно є. Подібні речі намагаюся втілити в рубриці «Лайф-сторі» для Ранку. Для мене важливо почути героя і створити таку історію, яка надихне іншу людину зробити щось своє, повірити в себе. Окрім цього, я завжди цікавилась архітектурою в університеті, а наш відеограф Тарас Осіпов професійно проводить екскурсії в одному з районів міста, на Таїрова. Також він цікавиться мозаїчним мистецтвом. Тому рубрика «Архітектура» нас поєднує. 

Які плани на майбутнє? 

— В майбутньому плануємо продовжувати знімати сюжети для наших улюблених рубрик, а також шукати нові формати роботи.