«Зрозумій свого сусіда»: спецпроєкт UA: ОДЕСА до Дня рідної мови

«Зрозумій свого сусіда»: спецпроєкт UA: ОДЕСА до Дня рідної мови

22 лют. 2021

До Міжнародного дня рідної мови, 21 лютого, національна редакція UA: ОДЕСА підготувала серію відео про національні спільноти, які живуть на території України, — «Зрозумій свого сусіда»

        Читайте також: UA: ОДЕСА: суспільний мовник завжди поруч

Це цикл відео про те, як журналісти Суспільного вивчають мову своїх сусідів — національних меншин та корінних народів, із якими вони живуть і працюють поруч. Ідея спецпроєкту виникла минулого року в Координаційного центру мовлення національних меншин Суспільного, який курує зйомки та здійснює постпродакшн і цьогоріч.

Команда UA: ОДЕСА відзняла відео, де учасниці проєкту кілька годин прожили в грузинському та гагаузькому мовних середовищах, спостерігаючи за буднями нацспільнот, вивчаючи мову.

Героїня одного з сюжетів студентка Єлизавета Памукчінська вчила грузинську мову на репетиції ансамблю грузинського танцю «Сакартвело». Вона живе в Одесі, цікавиться особливостями різних культур. Вивчила кілька мов за допомогою книг, а ось грузинську вирішила вчити безпосередньо в мовному середовищі. 


«Цей проєкт став дуже цікавим, яскравим та емоційним для мене. Я познайомилася з чудовими, доброзичливими людьми, навчилася танцювати грузинські танці, вивчила нові слова грузинською мовою і пізнала нову, неймовірно цікаву і фантастичну культуру.  Вдячна цьому проєкту за таку прекрасну можливість пізнати щось нове і розвинути себе ще більше!», — поділилась Єлизавета Памукчінська. 

Героїнею іншого відео стала редакторка UA: Українське радіо Одеса Людмила Коллер, яка працювала влітку в таборі толерантності в Молдові. Там із дітьми співала пісні гагаузькою мовою, але транслітом. Представниця українських гагаузів Наталі Деніз із задоволенням вирішила провести День рідної мови разом із Людмилою та навчити її співати гагаузьку народну пісню «Оглан».


«Це був однозначно цікавий досвід. Пісню «Оглан» доводилось неодноразово співати з дітьми, тож вибором композиції була приємно вражена. Завдяки проєкту наче повернулась в молдовський табір «Джерела толерантності», за якими невимовно сумую», — розказала Людмила Коллер.

Нагадаємо,  UA: Суспільне мовлення — це найбільша мережа телерадіоканалів та цифрових платформ в Україні, незалежних від владних чи бізнесових структур. У своїй діяльності команда Суспільного мовника керується Концепцією мовлення з тематики національних меншин Національної суспільної телерадіокомпанії України.

Редакції, що виготовляють проєкти мовами нацменшин, працюють у складі регіональних філій Суспільного в Ужгороді, Чернівцях та Одесі. 

У своїй діяльності команда Суспільного мовника керується Концепцією мовлення з тематики національних меншин Національної суспільної телерадіокомпанії України.