UA: ОДЕСА готує фінальну програму #Звіти_Наживо у цьому році

UA: ОДЕСА готує фінальну програму #Звіти_Наживо у цьому році

19 гру. 2018

21 грудня, разом з усіма регіональними філіями, Одеська філія Суспільного готує фінальний звіт у цьому році Всеукраїнського медіа-проекту #Звіти_Наживо, який стосуватиметься звітів мерів обласних центрів та великих міст за 2018 рік. Одеський міський голова Геннадій Труханов відмовився від участі в програмі, тож в ефірі будуть приймати участь одеські журналісти.

Починаючи з березня 2018 року, щомісяця в ефірі звітували керівники та їхні заступники профільних департаментів та управлінь Одеської ОДА, депутати міських рад, голова  ОТГ.

Загалом в ефір вийшло 8 програм. Вересневий звіт присвячений медицині не відбувся, чиновники профільних департаментів області та міста відмовились від ефіру з різних причин, вийшла «Тема дня» про медичну реформу в регіоні.

 «Це ідеальний формат для світу – де є демократія та високий рівень відповідальності та політичної культури. На жаль, нашому регіону ще дуже далеко до такого. Чиновники не звикли до звітування, до питань, які мають показати їх роботу. Саме тому ми і стикаємось з таким нерозумінням і спротивом, бо такого ніхто раніше не робив. Але ми будемо продовжувати потроху налагоджувати цей діалог, адже наша мета не показати мерію чи обласну адміністрацію з поганої сторони, як про це думають чиновники. І система ЗМІ яка працює роками призвичаїла їх до того, що з медіа можна або дружити, або ворогувати. До нормального діалогу ніхто не звик. Тому в нас ще багато роботи, і зі спікерами, і з аудиторією, яка має право знати хто і що робить для регіону, або ні», - зазначила продюсерка Одеської філії Суспільного Ірина Кипоренко.

Ведучому програми «Звіти_наживо» телеканалу UA: ОДЕСА Михайлу Кушніру найбільше запам’ятався останній ефір, в якому обговорювали бюджетний процес, цьогорічний та майбутній бюджети Одеси. Гостя, голова постійної комісії з питань планування, бюджету та фінансів коментували незручні питання: взяття містом у цьому році мільярдного кредиту, дотування знову ж у цьому році КП «Теплопостачання міста Одеси» на 620 мільйонів гривень.

«Не відчув ажіотажу, зацікавленості чи розуміння цього проекту як зі сторони влади, так і зі сторони журналістської спільноти. У медійному полі області цей проект залишається непомітним. Не в останню чергу пов’язую це з відсутністю комунікацій з міською владою, до якої є питання в різних сферах. Причини відмови від участі у програмі жодного разу не були сформульовані точно й чітко. Але загальні пояснення зводилися до ідеї, що чиновники не зобов‘язані звітувати у такому форматі. Вибір тематики для звітів та їх привязка в часі теж викликають питання. Окрема тема, технічні можливості та розміри студії, що теж впливає на формат», - каже Михайло Кушнір.

За час зйомок телепроекту відбулася одна заміна: анонсований та попередньо запрошений директор департаменту освіти і науки Олександр Лончак відмовився брати участь в ефірі (контакт вели через прес-службу облдержадміністрації), натомість про реформу освіти розповідала керівниця КЗВО «Одеська академія неперервної освіти Одеської обласної ради» Любов Задорожна.

Усі випуски "Звіти_наживо" дивіться на Youtube-каналі філії.

Нагадаємо, 23 березня стартували перші #Звіти_наживо – всеукраїнський проект команди UA: СУСПІЛЬНЕ МОВЛЕННЯ та громадського руху ЧЕСНО, покликаний змінити застарілий формат звітування посадовців на інтерактивне інтерв’ю в прямому ефірі регіональних філій НСТУ. Звітувати  першими були запрошені міські голови і голови ОДА.