«Колоритна погода» — прогноз погоди від представників нацменшин на UA: ОДЕСА

«Колоритна погода» — прогноз погоди від представників нацменшин на UA: ОДЕСА

19 кві. 2021

Минулого тижня на телеканалі UA: ОДЕСА стартував проєкт «Колоритна погода». Він виходить щобудня після вечірнього випуску новин о 19:00.

Читайте також: Документальний фільм «Невидима правда» — завтра прем’єра на ТБ і ютубі Суспільного

У проєкті представники національних спільнот ведуть прогноз погоди в ефірі Суспільного Одещини, і в кожному випуску розказують ще й про свої традиції, звичаї та страви. Навчають глядачів та глядачок окремих виразів та розкривають значення відомих фразеологізмів, що увійшли в нашу щоденну культуру спілкування, але родом з інших етносів.

«З нагоди нашої системної співпраці з представниками таких національних спільнот, як болгарська, гагаузька, молдовська, а тепер ще й інші, ми почали такий проєкт, як “Колоритна погода”. Наші гості вестимуть погоду в національних костюмах і з окремими атрибутами національного вбрання, одним словом — буде яскраво і пізнавально. В області понад 45 зареєстрованих спільнот, на кожну спільноту — по тижню погоди. Представники спільнот дуже активні — це надихає!» — каже продюсерка Одеської філії Суспільного Олена Кваша.

Для комунікації з представниками зареєстрованих в Одеській області нацспільнот UA: ОДЕСА співпрацює з Департаментом культури, релігій та охорони об’єктів культурної спадщини облдержадміністрації.

Читайте також: Герої театральних вистав читають погоду на UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ

Перший тиждень проєкт «Колоритна погода» провела журналістка редакції нацменшин, авторка програми «Голос болгар» на UA: ОДЕСА Анна Терзівець, яка також розповіла багато цікавих фактів про життя та культуру болгарської спільноти.

 

Цього тижня прогноз погоди вестимуть представники польської спільноти, й розпочне його членкиня Одеського ім. Адама Міцкевича відділення Спілки поляків України Анастасія Стрельцова.

«Ідея чудова, тому що кожна національна меншина може розповісти те, що вона вважає за потрібне. Передачі повністю присвячені меншинам, справді дивиться небагато глядачів. А от саме прогноз погоди дасть можливість національним спільнотам у цікавий спосіб та швидко розказати щось про наше життя й культуру, навіть тим, хто не цікавиться національними меншинами. Ми маємо можливість просто показати себе, розповісти про те, що ми тут живемо, ми всі громадяни України і любимо її. Але у нас також є своя культура від наших батьків, бабусь та дідусів, яку ми також дуже любимо і хочемо, щоб усі про неї знали», — зазначає Анастасія Стрельцова.


Голова Одеського ім. Адама Міцкевича відділення Спілки поляків України Світлана Зайцева вважає цей проєкт дуже важливим для відкритості суспільства:

«Як ми бачимо, в Одесі ще весна не приходить, тому вважаю, якщо ми всі будемо представляти погоду і розповідати про свої національні особливості, мову, культуру, традиції, то Одеса більше розквітатиме навесні. Також хочу запросити всіх до огляду цього проєкту і пізнавати нас, щоб ми були відкриті для всіх. А ми з приємністю будемо стежити за тим, що роблять інші національності й пізнавати їх таким цікавим способом»

Читайте також: Як нацспільнотам співпрацювати із Суспільним мовником

За словами головної режисерки ефіру Тетяни Гонтаренко, для неї це цікавий досвід. Взагалі з рір-проєкцією (зйомка на фоні вже відзнятого матеріалу — прим. ред.) команда працювала й раніше, але саме з «зеленкою» — вперше. Також застосовували нову технологію «віртуальної студії» з використанням програми vMix.

«Мені пощастило з командою — технічно над цим проєктом зі мною працювали інженер Іван Боднар та режисерка Наталія Джалінус. В усіх інших питаннях нам допомагала наша продюсерка Олена Кваша. Проблеми у створенні, звісно, були (напевно, і будуть), але ж створення будь-якого проєкту — це процес. Неможливо запускати проєкт і не працювати над його поліпшенням надалі. Створення цього проєкту дало набагато більше, ніж просто прогноз погоди на нашому каналі — воно дало масу позитивних емоцій від роботи з командою», — зазначає Тетяна Гонтаренко.

Нагадаємо, UA: Суспільне мовлення — єдине медіа в Україні, яке постійно створює проєкти мовами національних спільнот — для них, а про них  — українською. У 2019 року був створений Координаційний центр мовлення національних меншин. Команда Центру збирає інформацію з усіх куточків України про найважливіші для кожної спільноти події, виклики та проблеми, прагне створити середовище рівності, толерантності та плюралізму нацменшин.

Команда Центру співпрацює з редакціями Суспільного, що виготовляють проєкти мовами нацспільнот в Ужгороді, Чернівцях та Одесі: координує та консультує їх. UA: ЗАКАРПАТТЯ створює телепрограми угорською, словацькою, ромською, русинською, німецькою та румунською. UA: ОДЕСА — гагаузькою, молдавською та болгарською. Команда UA: БУКОВИНА виготовляє проєкти румунською.

Дивитися і слухати програми й стежити за всіма заходами та випусками новин Одещини можна на сайті Суспільне | Новини, на сторінці Суспільне Одеса у Фейсбуці та UA: Українському радіо Одеса, а також онлайн на сайті філії.