Продюсерка UA: ОДЕСА Олена Кваша розповіла науковцям про проєкти Суспільного мовами нацспільнот

Продюсерка UA: ОДЕСА Олена Кваша розповіла науковцям про проєкти Суспільного мовами нацспільнот

28 тра. 2021

27 травня в Одесі відбулась І Міжнародна науково-практична конференція Одеського національного морського університету на тему: «Міжкультурна комунікація в контексті глобалізаційного діалогу: стратегії розвитку». Продюсерка Одеської філії Суспільного Олена Кваша взяла участь у панельній дискусії «Інформаційний простір і міжкультурна комунікація» та презентувала візію команди Суспільного Одещини

Читайте також: «Колоритна погода» — прогноз погоди від представників нацменшин на UA: ОДЕСА

Загалом, на події обговорювали питання мовної міжкультурної комунікації, історичних зв’язків, інформаційного простору та міжкультурної комунікації студентів-іноземців у процесі фахової підготовки.

Під час науково-практичної конференції Олена Кваша розповіла про діяльність Координаційного центру національних меншин на Суспільному та проєкти UA: ОДЕСА і UA: Українському радіо Одеса для національних спільнот регіону. Продюсерка зазначила, що Одеська філія Суспільного намагається представити події, історії з життя представників етнічних груп у всіх програмах та новинах. 

Крім цього, Олена Кваша розповіла про Концепцію мовлення з тематики національних меншин Національної суспільної телерадіокомпанії України, якою команда Суспільного керується під час створення проєктів для і про етноспільноти, що живуть на території України.

«Дякуємо за можливість презентувати наші візії цього питання, а ще – за додаткову можливість нагадати про унікальний напрямок роботи з національними спільнотами, який реалізує саме Суспільне. Наша національна редакція виготовляє програми трьома мовами: гагаузькою, болгарською та молдавською. І всі вони титруються українською мовою, щоб люди, які не знають цих мов могли розуміти і звертати увагу на те, що відбувається в житті регіону і краще розуміти один одного»,— зазначає Олена Кваша.

Нагадаємо, UA: Суспільне мовлення — єдине медіа в Україні, яке постійно створює проєкти мовами національних спільнот — для них, а про них  — українською. У 2019 року був створений Координаційний центр мовлення національних меншин. Команда Центру збирає інформацію з усіх куточків України про найважливіші для кожної спільноти події, виклики та проблеми, прагне створити середовище рівності, толерантності та плюралізму нацменшин.

Команда Центру співпрацює з редакціями Суспільного, що виготовляють проєкти мовами нацспільнот в Ужгороді, Чернівцях та Одесі: координує та консультує їх. UA: ЗАКАРПАТТЯ створює телепрограми угорською, словацькою, ромською, русинською, німецькою та румунською. UA: ОДЕСА — гагаузькою, молдавською та болгарською. Команда UA: БУКОВИНА виготовляє проєкти румунською. 

Дивитися і слухати програми й стежити за всіма заходами та випусками новин Одещини можна на сайті Суспільне | Новини, на сторінці Суспільне Одеса у Фейсбуці та UA: Українському радіо Одеса, а також онлайн на сайті філії.