На UA: ОДЕСА відбулась робоча зустріч команди проекту

На UA: ОДЕСА відбулась робоча зустріч команди проекту "Спільно"

5 лют. 2019

26-27 січня на телеканалі UA: ОДЕСА відбулася робоча зустріч команди проекту "Спільно", який щосуботи виходить в ефірі UA: ПЕРШИЙ, а щонеділі — на всіх регіональних телеканалах Суспільного. Мета зустрічі — означити вектор подальшої роботи, зануритися у жанр сторітелінгу, розглянути і обговорити недоліки і зрозуміти, як можна покращити проект.

Спікерами були шеф-редакторка проекту Жанна Кузнєцова, громадський діяч Олександр Славський, тренер зі сторітелінгу Федір Прокопчук, автори проекту "100 одеситів" Максим Шевченко та Кирило Сопот, менеджерка Deutsche Welle Akademie Даніела Кляйнерт, виконавча продюсерка суспільно-політичного мовлення Марія Фрей.

Учасники зустрічі — журналісти й оператори з Харківської, Тернопільської, Черкаської та Одеської філій Суспільного.

Про цілі та програму зустрічі учасникам розповіли Жанна Кузнєцова і Даніела Кляйнерт.

Кожен з учасників розповів про себе, аби спільна робота була більш скоординованою.

"Лідерство у соціальній сфері. Як змінюється світ та Україна?" — таку глобальну тему Олександр Славський розбирав протягом 40 хвилин. Він розпитував журналістів, як вони шукають лідерів у громадах для сюжетів.

Спікером зі сторітелінгу став запрошений спеціаліст у цій сфері Федір Прокопчук, шеф-редактор та керівник кількох проектів про децентралізацію.

Окремо Федір разом з командою розібрали сюжети, котрі вже вийшли в ефір, і попросив виконати практичні завдання за сторітелінгом.

"Дуже класно, що з нами як консультант працює Федір Прокопчук, бо він — фахівець теми децентралізації, і може підказати журналістам, як краще подати тему будь-якої складності, — каже Марія Фрей. — Ми також знаємо й очікуємо, що 2019 рік у плані реформи буде досить складним і наповненим подіями, від яких залежатиме подальший розвиток громад. Як розповісти людям, що цей процес обов’язковий, незворотний і має для них важливі наслідки — це вже завдання для нас як Суспільного, яке турбується про кожного громадянина", — зазначила продюсерка.

Закінчували зустріч першого дня Максим Шевченко та Кирило Сопот. Вони підготували презентацію про свій проект "100 одеситів" і про сторітелінг коротких форматів для соціальних мереж.

Хлопці розвеселили слухачів розповіддю, як до смішного складно знайти героя для, здавалося б, простенької п’ятихвилинної історії.

Другого дня продюсерка Марія Фрей провела дискусію про журналістські стандарти у цікавий спосіб — разом з учасниками зустрічі проаналізувала один випуск новин та запропонувала обговорення, як позбутися стереотипів й упереджень. На самому початку прозвучало питання, про яке команди забувають у поточній роботі: "Навіщо ми взагалі робимо цей проект?". Відповіді були різноманітні: від адвокації змін до простого знайомства з сусідами — це і є шлях до відновлення довіри в суспільстві.

"Ми ставили собі за мету спонукати журналістів подивитися критично на свою роботу, щоб наступного разу в подібних ситуаціях вони могли зробити кращі матеріали. І через те, що ми постійно розбирали практичні кейси — вся зустріч була дуже насичена", — зазначила Марія Фрей.

Наприкінці дводенної зустрічі менеджер UA: ОДЕСА Олег Небольсін провів для учасників екскурсію приміщеннями телеканалу.