Телеканал UA: ОДЕСА та Українське радіо Одеса: три роки мовлення за стандартами Суспільного

Телеканал UA: ОДЕСА та Українське радіо Одеса: три роки мовлення за стандартами Суспільного

26 сер. 2021

23 серпня Одеська філія Суспільного відсвяткувала річницю отримання логотипу UA:, який є своєрідним знаком якості мовлення Суспільного. Сьогодні Суспільне Одещини — найбільший мовник в регіоні. На території області можна дивитися телеканал UA: ОДЕСА та слухати Українське радіо Одеса.

Читайте також: «Створюй із Суспільним — 2022». Стартує відкритий відбір регіональних телепроєктів

«Головний здобуток філії, як і в інших філій Суспільного – високий рівень стандартів, баланс, якісна нетоксична журналістика. За останні п’ять місяців, ми дуже багато встигли зробити. І це, власне, проєкти, які можуть побачити жителі Одеси та області, йдеться про “Колоритну погоду”, “Словник мовами нацменшин”, освітній марафон та інші. Ми розпочали практику спільних теле- і радіо виїздів у віддалені куточки області та зробили першу виїзну студію програми “Радіодень”. Також відцифрували плівки 60-х років минулого століття, які зберігатимуться у нашому музеї. А ще ми приймаємо заявки на конкурс проєктів “Створюй із Суспільним”, які реалізують продакшени на аутсорсі і вже цієї осені глядачі побачать програми такі як, “Сімейний портрет”, “Зникаючи села” та “Бессарабська кухня”», — зазначає продюсерка Одеської філії Суспільного Олена Кваша.


Редакторка національної редакції Анна Терзівець

Серед змін, які відбулися протягом трьох років, продюсерка відзначає збільшення частки новин у регіональному ефірі, втілення в життя регіональних та всеукраїнських спецпроєктів до визначних дат, знакових чи резонансних подій. Серед своїх головних завдань команда вбачає розвивати у телеглядачів, радіослухачів та читачів Суспільного звичку дотримуватись інформаційної гігієни. 

Редактор «Сьогодні. Головне» Михайло Кушнір та режисерка Наталія Джалінус

Команда Суспільне Одеса виготовляє теле-, радіо- та діджитал-контент за стандартами журналістики, опанувала нові формати роботи, зокрема й у прямому ефірі, що дає можливість одразу з місця події включити кореспондента і першими повідомити важливу інформацію. 


Оператор Олексій Мурашкін та кореспондентка Юлія Мельничук

Сайт і сторінки у соцмережах (ютуб-канал та фейсбук-сторінка) нарощують відвідуваність, на високому рівні — цитованість матеріалів, зростає кількість кількість переглядів матеріалів. Є кепшн-відео, які назбирали понад мільйон переглядів.

«Я вважаю, що за ці три роки наші новини зросли професійно. Отримали впізнаваність та повагу глядачів, які знають, що ми завжди максимально об’єктивно та оперативно повідомляємо про всі цікаві та важливі події на Одещині, — розповідає шефредакторка новин Ірина Чорна. Значним кроком уперед став запуск сайту та поява діджитал-відділу. Завдяки цьому аудиторія Суспільного в регіоні стрімко зростає. Ми докладаємо максимум зусиль для того, аби завоювати довіру глядачів та читачів. Зупинятися не плануємо».

Суспільне Одеса – інформаційний партнер мистецьких, пізнавальних, освітніх, соціальних, спортивних, наукових, літературних, музичних, громадських, суспільно значимих подій регіону.

Радійники Українське радіо Одеса запустили унікальні для всієї країни проєкти – «Лайфхаки незрячої мами» та «Віртуальний музей Одеського радіо». Перший створено у форматі радіоблогу, де молода мама з особливостями зору ділиться власними напрацьованими методиками виховання зрячого сина. Такого контенту бракувала на теренах всієї України, і редакторка Світлана Стрельцова щотижня укладає своєрідний аудіопосібник для матерів та батьків. Другий проєкт присвятили історії Одеського обласного радіо. Цьогоріч він отримав продовження – подкаст «Фабрика звуків», в якому редактор Геннадій Степаненко розповідає про появу і розвиток радіомовлення в Одесі та в Україні. Слухати подкасти можна на платформах:

З 15 липня 2020 року в ефірі UA: ОДЕСА виходить міжрегіональне шоу «Ранок на Суспільному». Про Одещину телеглядачам Суспільного всієї України розповідає спеціальна кореспондентка проєкту Олена Голда, яка працює в парі з відеографом Тарасом Осіповим.

Олена Голда

З вересня 2020 року Суспільне Одеса щодня готує для глядачів, слухачів та читачів не лише актуальні новини, а й щоденну 52-хвилинну підсумкову програму «Сьогодні. Головне», яка поєднала в собі топ-новини дня та експертний аналіз. Для втілення творчого задуму налагодили тісну співпрацю між віддлом новин та ведучими гостьових студій: команда проєкту націлена на оперативність та актуальність.

У жовтні 2020 року в ефірі UA: ОДЕСА був реалізований проєкт «Виборчий округ. Місцеві» – суспільно-політичний проєкт регіонального мовлення Суспільного, що мав на меті налагодити діалог між владою та виборцями, надати аналіз діяльності осіб на виборних посадах. 13 випусків проєкту за участі кандидатів на посаду Херсонського міського голови та кандидатів у депутати Херсонської міської та обласної рад, які були адаптовані і для радіоефіру. Команда надала глядачеві неупереджену, достовірну, збалансовану інформацію, а всім кандидатам – рівні умови. 

Наприкінці 2020 року та у квітні 2021 року на UA: ОДЕСА та всіх регіональних телеканалах Суспільного вийшли проєкти, відібрані на відкритому конкурсі «Створюй із Суспільним»:

За підсумками команди Суспільного Одещини, тільки за минулий 2020 рік в ефір телеканалу UA: ОДЕСА вийшов 741 випуск новин та 383 телепрограми, з них: 139 — програми редакції нацменшин, 147 — «Тема дня» та 61 — «Сьогодні. Головне». На UA: Українське радіо Одеса за цей період вийшов 851 випуск новин та 991 радіопрограма, з них 124 програми — мовами нацменшин. 

З березня 2021 року щодня в ефір виходить прямоефірне токшоу «Радіодень» спільний спецпроєкт Українське радіо Одеса та телеканалу UA: ОДЕСА культурної та суспільно- корисної тематики, оперативне висвітлення і аналітика найважливіших суспільних подій міста й області, присвячені регіональному розвитку, економіці, соціальній сфері, здоров’ю, транспорту, праву, антикорупційному руху тощо.


Читайте також: UA: ОДЕСА: суспільний мовник завжди поруч

«Редактори стали справжніми універсалами: журналіст готує передачу як редактор, організовує інтерв’ю та коментарі спікерів як гостьовий редактор, як ведучий проводить токшоу, як звукорежисер забезпечує прямий ефір та монтаж попередніх записів і працює з ефірними програмами для видачі аудіоматеріалів. Команда націлилася на проведення оперативних, живих та інтерактивних ефірів і впоралася з цим завданням, —  каже редакторка Українське радіо Одеса Діана Попкова. —  Після отримання знаку якості – логотипу UA: – за результатами внутрішнього моніторингу Українське радіо Одеса показувало гарні результати, зокрема, у 2019 році  постійно посідало 1-3 місця серед усіх регіональних радіостанцій. Такого результату вдалося досягнути завдяки оперативному висвітленню головних подій, збалансованій подачі інформації, аналізу з елементами розслідування та ексклюзивним коментарям».

З квітня в ефірі стартував проєкт стартував проєкт «Колоритна погода», у якому представники національних спільнот ведуть прогноз погоди. Того ж місяця на території Одеської філії Суспільного представники різних нацменшин разом з працівниками філії заклали квітники дружби і співпраці.  Пізніше команда діджиталу Суспільного Одеси на інстаграм-сторінці запустила проєкт – словник молдовської, болгарської та гагаузької мови.

У травні відбулась перша виїзна студія програми «Радіодень» на «Інтелект-форумі».

У червні стартував подкаст «Фабрика звуків» від команди Суспільне Одеса.

У липні філія отримала повний комплект техніки, що дозволило вести пряме включення з червоної доріжки ХІІ Одеського міжнародного кінофестивалю та пряму трансляцію з відкриття VI Міжнародного фестивалю мистецтв «Оксамитовий сезон». А на діджитал-платформах Суспільного Одеси стартував проєкт #МандруємоОдещиною про маловідомі туристичні локації області.

Олена Кваша

До річниці отримання логотипу подружжя художників Анатолій та Галина Кравченки разом з працівниками Суспільного Одеси  почали малювати мурал на стіні філії.

«У філії працює понад 80 людей, які щодня працюють для того, щоб аудиторія нашого мовника могла отримувати якісний та збалансований контент — на телебаченні, радіо та в соціальних мережах — який б відповідав стандартам Суспільного. За три роки відбулися зміни, що якісно вплинули на розвиток Суспільного Одеси. А саме відбулося часткове технічне переоснащення філії, змінився підхід до роботи, почали проводити мистецькі конкурси з метою виготовлення додаткового контенту, в наслідок чого є значний приріст аудиторії. Тому я хотів би подякувати всьому колективу філії, за плідну роботу та побажати подальшого професійного зростання», — зазначає менеджер Одеської філії Суспільного Назарій Максимчук.

Нагадаємо,  Суспільне мовлення — це найбільша мережа телерадіоканалів та цифрових платформ в Україні, які незалежні від владних чи бізнесових структур. В Одеській області — це телеканал UA: ОДЕСА і радіо UA: Українське радіо Одеса.   

Всі проєкти Суспільного в Одесі, а також актуальні новини та кепшнвідео можна переглянути на цифрових платформах мовника:

Дивитись Суспільне UA: ОДЕСА можна в ефірі та онлайн на сайті філії

Слухати UA: Українське радіо Одеса можна онлайн та на частотах: 

  • Одеса — 91,4 FМ;
  • Кам’ янське (Арцизький район) — 103,3 FМ;
  • Болград — 105,7 FМ;
  • Велика Михайлівка — 104,5 FМ;
  • Кодима — 102,6 FМ;
  • Подільськ — 103,6 FМ;
  • Рені — 105,9 FМ;
  • Тарутине — 99,2 FМ;
  • Захарівка — 102,1 FМ;
  • Березівка — 105,0 FМ.