Представниці суспільного мовлення США відвідали UA: ОДЕСА

Представниці суспільного мовлення США відвідали UA: ОДЕСА

11 лют. 2019

На початку лютого Одеську філію Суспільного відвідали представниці суспільного телебачення та радіо США. Зустріч проходила в рамках проекту міжнародної технічної допомоги "Зміцнення громадської довіри" (UCBI ІІ), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку. Проект передбачає візити американських колег до України, відвідання філії Суспільного мовлення і навчальні поїздки до США.

Поділитися досвідом роботи американських суспільних медіа приїхали старша продюсерка новин станції NJTV (Ньюарк, штат Нью-Джерсі) Гідієн Батлер і виконавча продюсерка новин на станції KPBS (Сан-Дієго, штат Каліфорнія) Наталі Уолш.

Під час триденної зустрічі іноземні колеги розповіли, як розвивалося суспільне мовлення в США, пояснили принципи роботи їхнього суспільного телебачення і радіо. Також познайомилися з колективом та роботою Одеської філії Суспільного, обмінялися досвідом, проаналізували наявний контент.

Іноземні колеги відвідали велику телевізійну студію UA: ОДЕСИ — одну з найбільших на Півдні України — майже 300 кв. м, й ознайомилися з виробничими потужностями філії. Велику увагу приділили роботизованим камерам, яких на американському суспільному досі немає.

"Ми хотіли б мати таку велику студію, як ваша. Ньюзрум і редакційна кімната нашої студії не можуть вмістити одночасно всіх працівників — якщо вони приходять в один день, не для всіх є навіть місце за столом", — розповіла Гідієн Батлер.

Останнього дня зустрічі гості спостерігали за роботою інформаційно-розважальної програми "Ранок", а потім поспілкувалися й поділилися своїм досвідом з командою ранківців. Як розповіли іноземні колеги, у їхній ранковій програмі беруть участь 6-8 редакторів і 2 ведучих. Зазвичай ведучі, як і редактори, мають бути універсальними, щоб бути готовими до будь-якої ситуації.

"В принципі, в нашій діяльності багато схожого, але є й відмінності, які, звісно, впливають на роботу. Ми поспілкувалися з американськими колегами і зрозуміли, над якими аспектами маємо ще попрацювати, проте переконалися, що ми крокуємо вірним шляхом", — зазначив керівник творчої групи "Ранок" Одеської філії Суспільного Володимир Зайончковський.

Також представниці американського суспільного з цікавістю поспілкувалися із завідувачкою редакції мовами національних меншин Надією Маленковою. Вона детально розповіла про програми, в яких редакція висвітлює питання міжнаціональних взаємин поліетнічної Одещини.

Наприкінці зустрічі Наталі Уолш відзначила високу якість роботи філії:

"Я була приємно вражена кількістю програм, які випускає ваша філія таким невеликим складом журналістського і творчого колективу. Я вражена тим, що маючи таке старе обладнання, яке потребує оновлення, ви робите надзвичайно багато контенту досить хорошої якості. Розумію, що на нашій станції роблять набагато менше. Відданість роботі працівників UA: ОДЕСА викликає велику повагу", — зазначила Наталі Уолш.

За словами продюсерки Одеської філії Суспільного Ірини Кипоренко, незважаючи на відстань, різні країни та системи мовлення, в українського й американського суспільних мовників багато спільного.

"Ми були раді приймати у себе американських колег. Це бажання робити чесну журналістику, це боротьба за доступ до інформації. Американські колеги розповіли, що їм теж доводиться вмовляти посадовців на коментарі, розробляти нові робочі процеси, хвилюватися за надзвичайні події та викладатися на виборах. І вони теж не завжди мають супернову техніку, як може здаватися нам. Дякуємо за можливість надихнутися зустріччю й отримати поради і коментарі щодо нашої роботи та методів її покращення", — підкреслила важливість зустрічі Ірина Кипоренко.

Нагадаємо, нещодавно Одеську та Миколаївську філії Суспільного відвідали медіатренери BBC Media Action, Девід Хаярд і Дін Арнет. Представники найвідомішого суспільного мовника світу розповіли про особливості роботи ньюзруму, як збирати та обробляти інформацію, а також чим відеопродукт для телебачення відрізняється від продукту для digital-платформ, які сьогодні складають чималу конкуренцію традиційному телебаченню.