«Після фронту» — новий міжрегіональний проєкт на Українському радіо Одеса

«Після фронту» — новий міжрегіональний проєкт на Українському радіо Одеса

28 вер. 2021

26 вересня в ефірі Українського радіо Одеса стартував міжрегіональний проєкт «Після фронту». До створення радіожурналу залучені вісім обласних редакцій Українського радіо з Одеси, Львова, Черкас, Кропивницького, Вінниці, Чернігова, Херсона та Харкова. Радіожурнал «Після фронту» виходитиме упродовж року. Нові випуски з’являтимуться наприкінці кожного місяця. В ефірі Українського радіо Одеса — в останню неділю місяця о 17:10.

Читайте також: «За покликом серця»: про історію і людяність — у новому документальному проєкті на UA: ОДЕСА

Щомісяця радійники розповідатимуть про учасників та учасниць бойових дій, котрі повернулися зі Сходу України, і у своїх рідних містах та селах взялися реалізовувати власні ідеї та ініціативи.

«Кілька років ми виношували ідею такого проєкту, який допоміг би вихопити з рутини мотивуючі історії ветеранів і зробити їхній досвід помітним для співгромадян. Зрештою, реалізувати задум вирішили у співпраці з колегами з обласних редакцій Українського радіо: такий формат не лише дозволяє віднайти більше цікавих героїв для сюжетів, а й масштабує оповідь», — зауважує редакторка Українського радіо Одеса Діана Попкова.

Міжрегіональний формат дозволяє об’єднати голоси з різних областей в одну картину на рівні всієї України – додає редактор Українського радіо Львів Тарас Базюк:

«Українське радіо Львів долучилося до проєкту “Після фронту”, бо це чудова нагода показати з одного боку, ветеранів, військовиків та волонтерів з нашої області, а з другого – об’єднати всі ці голоси в більшу картину, на рівні всієї України. Попри “втому від війни” ми не можемо відсувати на маргінес суспільної уваги тих, хто пішов на фронт, відклавши свої особисті проблеми, хто переміг страх і захистив всіх нас. Водночас історії успіху ветеранів – один з тих прикладів позитивних історій, які зараз дуже потрібні не тільки їхнім колегам, але й слухацькому загалу».

Таким чином, журнал складають історії ветеранів та ветеранок з різних куточків країни у різних форматах: портрети, нариси, репортажі. Протягом пів години ефіру слухач мандруєкількома областями і знайомиться з ветеранами, які після повернення додому знайшли себе у певній справі в різних сферах. Історії маркують рубриками відповідно до заняття бійців чи бійчинь, об’єднуючи їх в один, так званий, підрозділ, хоча займаються схожими справами вони у різних галузях: «Підприємницький батальйон», «Освітній батальйон», «Аграрний батальйон» тощо.

Радіожурнал розрахований не лише на ветеранську аудиторію. Окрім того, що учасники бойових дій можуть перейняти досвід колег з інших регіонів чи віднайти собі партнерів у своїй справі, ці історії можуть бути корисними для кожного, хто шукає себе.

«Проєкт “Після фронту” – це реальні успішні історії тих, хто повернувшись з війни, зміг “знайти себе” у “мирному житті”. Ці історії, я впевнена, будуть гарним мотиватором для тих, хто поки що вагається – варто чи ні, і цей приклад важливий не лишень для тих, хто повернувся з війни, він важливий для кожного з нас. А ще, формат радіожурналу, де в одній програмі зібрані історії з різних куточків нашої країни – це можливість показати, що вдалі проєкти та ідеї можуть бути реалізовані всюди – незалежно від регіону, побачити спільні риси історій, надихнутися успіхами та спробувати зробити перший крок «після фронту»», — говорить редакторка Українського радіо Херсон Маргарита Лазник.

На сторінці Українського радіо Одеса на стримінговій платформі Mixcloud створено плейлист, який поєднуватиме всі випуски радіожурналу «Після фронту».

У першому випуску слухайте історії про:

  • Станіслава Безушка — львівського ветерана, котрий займається розвитком проєктів у громадах і допомагає їм стати успішними;
  • Ірину Рябошлик — черкаську ветеранку, яка займається справами побратимів як представниця Мінветеранів;
  • Валерія Пузіка — одеського ветерана, котрий пише романи та сценарії про війну, а також дитяче фентезі з краєзнавчим контекстом;
  • Олександра Жиліна — ветерана, котрий залишився вірним присязі в Криму, переїхав до Вінниці, служив в зоні АТО/ООС, а тепер відкрив свою кав’ярню.

Нагадаємо, UA: ОДЕСА разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.

Дивитися онлайн-проєкти Суспільного Одеси і слухати програми Українського радіо Одеса можна на сайті філії. Оперативні новини про Одещину — на порталі Суспільне | Новини та на сторінці Суспільне Одеса у Фейсбуці.