Як минув ХХІ Радіодиктант національної єдності в Одесі

Як минув ХХІ Радіодиктант національної єдності в Одесі

10 лис. 2021

9 листопада у День української писемності та мови в головному читальному залі Одеської національної наукової бібліотеки за сприяння Суспільне Одеса відбулося написання ХХІ Радіодиктанту національної єдності.

Читайте також: «Українською – вільно»: історії про людей, які вивчили українську в ефірі Українського радіо Одеса

Автором тексту та читцем цьогорічного Радіодиктанту був український письменник Юрій Андрухович. До методичної роботи над Радіодиктантом національної єдності долучилася Лариса Масенко — українська мовознавиця, докторка філологічних наук, професорка кафедри української мови Національного університету «Києво-Могилянська академія» і провідна наукова співробітниця Інституту української мови НАН України.

«Пишаюся внеском колективу і читацької спільноти Одеської національної наукової бібліотеки у здійснення знакового проєкту “Радіодиктант національної єдності – 2021”! Разом із вдячністю команді Суспільне Одеса за ініціативу і дієву співпрацю в підготовці творчого простору для написання диктанту наживо в надихаючій атмосфері старовинної книгозбірні, зберігатимемо у серці теплі спогади про яскравих учасників диктанту – як одеських шанувальників української мови, які прийшли розділити з нами радість святкової зустрічі, так і учасників події з різних куточків світу, яких ми побачили під час марафону в студії загальнонаціональної трансляції на медіа платформах Суспільного, — зазначає генеральна директорка Одеської національної наукової бібліотеки Ірина Бірюкова. — Разом нам вдалося відчути єднальну силу Слова і Тексту, долучитися до незабутньої події! Дякуємо всім причетним і з нетерпінням чекатимемо на нові зустрічі – в найстарішій публічній книгозбірні України, читальні зали якої зростили покоління інтелектуалів-змінотворців, будівничих науки, освіти, культури та мистецтва!».

Ірина Бірюкова

У написанні диктанту взяли участь близько сотні людей, серед них — представники різних національних спільнот, котрі проживають на Одещині, студенти-іноземці, які здобувають освіту в Одеському державному університеті інтелектуальних технологій та зв’язку, викладачі кафедри лінгвістичної підготовки, що навчають української громадян інших держав, а також  шанувальники українського слова.

Ольга Мудрова, Надія Маленкова та Наталія Чобан

Після написання Радіодиктанту відбулися жваві дискусії, щирий обмін враженнями. Також у бібліотеці під час заходу експонували книжково-ілюстративну виставку «Мови велич і краса», на якій представили різноманітні видання, присвячені дослідженню, вивченню та розвитку української мови.

«Наш дебютний диктант, на мою думку, минув добре. Нам вдалося залучити чудових учасників, представників національних спільнот, студентів та інших активних громадян. Проєкт відбувся на хорошій локації, яку ми показали всій країні – у великій залі наукової бібліотеки. Це місце не випадкове: по-перше, це наші партнери, по-друге, і сама ідеологія команди бібліотеки відповідає ідеї диктанту єдності. Наш захід отримав підтримку і від медіа міста, що теж дуже приємно і знаково. Вдячна всім, хто це зробив реальністю. Ми маємо ідею продовжувати робити цей проєкт в Одесі й надалі, врахуємо досвід цього року, додамо кількість колонок та продумаємо, як розширити наш майданчик, щоб він міг прийняти всіх охочих», — зазначає продюсерка Суспільне Одеса Олена Кваша

Команда Суспільне Одеси

З цієї локації редакторка Українського радіо Одеса Діана Попкова проводила включення для всеукраїнського спецефіру, під час якого слухачі та глядачі познайомилися з представницею гагаузької громади Одещини – Наталією Чобан

Наталія Чобан

«Гагаузи – тюркомовний етнос. Українська та гагаузька належать до різних мовних груп, ці мови  мають різну граматичну структуру – і від того надзвичайно цікаво вивчати щось нове. До того ж, гагаузи компактно проживають лише на території однієї області – Одеської. Тому хотілося познайомити всю країну саме з цією етнічною спільнотою», — розповідає Діана Попкова.

Читайте також: Суспільне радіо розширює FM-мережу: 55 нових населених пунктів, 5 з них — на Одещині

Після завершення Радіодиктанту команда проєкту «Радіодень» провела оперативний ефір з читальні Одеської національної наукової бібліотеки. З директоркою книгозбірні Іриною Бірюковою обговорили точки дотику читання книжок, розвитку грамотності та Радіодиктанту як модного тренду на День української мови та писемності.

10 листопада о 12:10 в ефір Українського радіо Одеса та телеканалу UA: ОДЕСА вийшла друга частина «Радіодня» у форматі виїзної студії. Ведуча Діана Попкова спілкувалася з заступницею директорки департаменту культури, релігії та національностей Одеської ОДА Ярославою Різниковою та головою Всеукраїнської молдовської асоціації Анатолієм Фєтєску. З цього випуску слухачі та глядачі дізнаються, які громади писали  диктант цьогоріч, і кого можна вважати рекордсменом участі в написанні Радіодиктанту. 

 

Подія відбулась за умовами дотримання карантинних вимог

Нагадаємо, Радіодиктант національної єдності — наймасовіший осінній флешмоб, який щорічно проводиться Українським радіо до Дня української писемності та мови.

Суспільне мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media. Щомісяця Суспільне дивляться, слухають і читають понад 13 млн українців

Дивитися онлайн-проєкти Суспільного Одеси та слухати програми Українського радіо Одеса можна на сайті філії. Оперативні новини про Одещину — на порталі Суспільне | Новини та на сторінці Суспільне Одеса у Фейсбуці.

 

Фото Катерина Волянська