Команда Суспільне Одеса ініціювала публічну дискусію про культуру та просвітництво у регіоні

Команда Суспільне Одеса ініціювала публічну дискусію про культуру та просвітництво у регіоні

19 лис. 2021

18 листопада регіональна філія Суспільне Одеса провела першу дискусію про роль локального Суспільного мовника в соціокультурному розвитку. Учасники обговорення зустрілися в Одеській національній науковій бібліотеці та дискутували про стан культурного та просвітницького середовищ Одещини.

Серед учасників дискусії:

  • Світлана Остапа, голова Наглядової ради Суспільного;
  • Оксана Романюк, членкиня Наглядової ради Суспільного;
  • Олена Кваша, продюсерка Суспільне Одеса;
  • Назарій Максимчук, менеджер регіональної філії Суспільне Одеса;
  • Ірина Бірюкова, генеральна директорка Одеської національної наукової бібліотеки;
  • Наталія Делієва, громадська діячка та голова ГО «Асоціація жінок України «Дiя»;
  • Ярослава Різникова, заступниця директорки департаменту культури, релігії та національностей Одеської ОДА;
  • Кармелла Цепколенко, композиторка, артдиректорка Міжнародного фестивалю «2 дні й 2 ночі нової музики»;
  • Ольга Циктар, представниця служби новин Суспільне Одеса;
  • Ольга Мудрова, представниця редакції національного мовлення Суспільне Одеса;
  • Ірина Січковська, представниця від радіо Суспільне Одеса.
  • Анна Цвєткова, представниця від програми «Сьогодні. Головне» Суспільне Одеса.

Читайте також: Служба новин Суспільне Одеса працюватиме в оновленому ньюзрумі

На початку Ірина Бірюкова відзначила, що співпраця із Суспільним багаторічна, але за останні роки партнерства вона набула цікавих форм прояву. 

«У співпраці з Суспільним ми бачимо природній процес тяжіння. Мені до вподоби місія Суспільного - захищати свободи в Україні та налагоджувати громадський діалог. Приємно співпрацювати з партнером, який займає топове місце в дотриманні якісних журналістських стандартів інформування. Сьогодні неможливо уявити життя бібліотечної спільноти та численної читацької громади без участі, підтримки, дієвого сприяння ЗМІ у реалізації яскравих проєктів з промоції книги і читання, які втілює Одеська національна наукова бібліотека та її партнери. Висвітлення таких заходів на локальному, регіональному, загальнодержавному рівні не лише підвищує поінформованість наших співгромадян про події соціокультурного життя, але й сприяє задоволенню інформаційних, науково-дослідних, освітніх, культурних та інших потреб мешканців Одещини, демонструє всій Україні унікальні особльивості її національної, мовної, культурної палітри», — зазначила Ірина Бірюкова.

Під час дискусії Світлана Остапа розповіла про загальнонаціональний телеканал  UA: КУЛЬТУРА й канал Суспільного радіо Радіо Культура, які входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення. Обидва канали транслюють багато якісного контенту, які не виготовляють комерційні канали.

«Ми намагаємося показати владі та суспільству проблему, яка є в медіасередовищі України. Зараз медійна сфера перенасичена контентом розважального характеру, такі програми відносять до культурних, але корисного  змісту вони не мають, лише жарти та розваги. Суспільне прагне виправити цю ситуацію, створюючи культурно та просвітницько насичений контент», — прокоментувала Світлана Остапа.

Водночас, Ярослава Різникова підняла питання щодо представників національних спільнот і висловила подяку Суспільному мовнику за роботу редакцій національних меншин в Одесі, Чернівцях та Ужгороді, а також створення Координаційного центру мовлення національних меншин Суспільного. Зокрема обговорили проєкти, які вже реалізуються на Суспільному Одеси — «Колоритна погода», проєкт команди діджиталу Суспільного Одеси на інстаграм-сторінці – словник молдовської, болгарської та гагаузької мови, проєкт «Відтінки України» та окреслили плани на майбутню співпрацю.

«Телебачення — це один з аспектів культури. Щоденне питання, яке постає перед кожним директором театру чи власника каналу: “Що показувати глядачам, чим їх зацікавити?” Ми маємо виховувати в наших громадян потребу в інтелектуальному продукті та сприяти соціокультурному розвитку для всіх громадян та спільнот України. Мені приємно знати, що почувши про створення Координаційного центру мовлення для національних спільнот і те, що Суспільне при реформуванні зберегло редакції мовами цих спільнот: румунська, угорська, ромська, словацька, німецька, болгарська», — відзначила Ярослава Різникова.

«Сьогодні діють два глобальні тренди в медіа — кліпізація мислення та орієнтація на розважальний контент. Лише 18% інформаційних матеріалів присвячені культурним подіям мають професійне та просвітницьке наповнення, інші 82% — це шоу-бізнес, в якому постійно використовують стереотипи та допускають прояви сексизму. Водночас, журналісти перетворилися на “універсальних солдатів”, які пишуть про культурні події не відвідуючи їх. Наразі у висвітленні культури бракує професіоналізму. Необхідно шукати нові шляхи до аудиторії, покращення інформаційного смаку та задоволення її культурних потреб», —  відзначила Оксана Романюк.

Водночас, Наталія Делієва подякувала Суспільному за популяризацію української мови в теле- і радіоефірах.

Кармелла Цепколенко зазначила, що під час інформаційного партнерства із Суспільним Одеси, вперше за 27 років існування Міжнародного фестивалю «2 дні й 2 ночі нової музики» відбулась онлайн-трансляція події.

«Я хочу продовжувати нашу співпрацю і маю надію, що розвиток технічної бази філії покращиться. Велике дякую!», — дякує Кармелла Цепколенко.

«Для нас, як для головного медіамайданчика обласного та прикордонного рівня надзвичайно важливим є діалог з аудиторією, розуміння їх потреб. Оскільки 2021 рік визначили як рік культури в нашому ефірі, то й першу дискусію присвятили цій темі. До участі залучили стейкхолдерів із соціокультурної галузі. Періодично звіряти годинники ніколи не завадить. Такі зустрічі ще й привід вигадати новий проєкт, що власне сьогодні теж відбулося. Тож, будемо робити так і надалі. Теми будемо змінювати або додавати. Сьогодні був дебют, наступного разу – долучимо учасників онлайн. Всім учасникам дякую і надзвичайно рада нашій взаємодії», — зазначає Олена Кваша.

Відео дискусії дивіться на сторінках Суспільне Одеса та Суспільне мовлення у фейсбуці, а також на ютуб-каналі філії.

Нагадаємо, UA: ОДЕСА разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.

Дивитися онлайн-проєкти Суспільного Одеси та слухати програми Українського радіо Одеса можна на сайті філії. Оперативні новини про Одещину — на порталі Суспільне | Новини та на сторінці Суспільне Одеса у Фейсбуці.