Як втілити проєкт в епоху діджиталізації: тренінг для громадськості на Суспільне Одеса

Як втілити проєкт в епоху діджиталізації: тренінг для громадськості на Суспільне Одеса

30 лис. 2021

27-28 листопада на Суспільне Одеса пройшов тренінг «Реалізація громадських ініціатив в епоху діджиталізації». Це перший захід, який відбувся у рамках співпраці Одеської філії Суспільного та Інституту соціокультурного менеджменту.

Читайте також: Команда Суспільне Одеса ініціювала публічну дискусію про культуру та просвітництво у регіоні 

Спікерами стали продюсерка Суспільне Одеса Олена Кваша та директор Інституту соціокультурного менеджменту Лев Абрамов. Під час тренінгу вони поділилися інструментами, які допоможуть людям реалізовувати власні суспільні чи освітні ніціативи в епоху діджиталізації. Крім цього, на навчанні обговорили, як перевіряти інформацію на достовірність, аби кожен міг приймати зважені рішення та розуміти їхній вплив на компанію працедавця або життя сім’ї.

«Ми займаємось навчанням дорослих. Ми стикаємося із кількома глобальними явищами. Перше явище, на яке ми можемо вплинути – діджиталізація, яка стосується всього людського життя. Друге глобального явище – пандемія, з яким ми зараз зіткнулися і не можемо на нього вплинути, загострилися прояви фейкової інформації. Ми сподіваємося, що цей тренінг був корисним в Одесі місцевим активістам, хто працює з національними меншинами чи заходами культури та освіти, оскільки ці інструменти реальні, вони працюють і можуть бути, на наш погляд, корисними, — розповідає Лев Абрамов. — Ми дуже вдячні Суспільному в Одесі, що підтримали ці ініціативи, за допомогу в організації та долучення людей і це буде першим кроком для нашої співпраці».

На тренінг запросили громадських активістів, представників національних меншин, закладів культури та освіти.

«Надавати підтримку і сприяння тим, хто працює в соціокультурній сфері Одещини, – складова нашої політики. Під час зустрічей з представниками закладів культури, освіти області, а також — національних спільнот, я чула запит не тільки на інформаційну підтримку, а й організаційну. Йдеться про тренінги, навчання основ роботи з інформацією, протидії фейкам, засадам комунікації з медіа. Для виконання цього запиту у нас існує декілька інструментів – Академія Суспільного мовлення, наприклад, один із них, і системно проводить різноманітні навчальні заходи. Майстер-класи, лекції від наших співробітників – також в арсеналі нашої філії, а до цього переліку ми додали ще один формат навчального типу – через партнерство, що уклали з ІСКМ – організацією, яку я знаю тривалий час і яка опікується понад 20 років просвітою, культурою та освітою для дорослих. Власне, їхні програми та тренінги тепер стали доступними і для наших друзів та партнерів», — зазначає Олена Кваша.

На думку продюсерки, розширення можливостей за рахунок міжобласного співробітництва – хороший експеримент, який допоможе Суспільному в Одесі реалізувати одне із своїх завдань – стати майданчиком, що об’єднує для розвитку і змін.

«Одним із перших заходів став спільний тренінг для громадських організацій, нацспільнот Одещини, що цікаво – окрім тем, що розкривали під час навчання, домовилися і про низку нових проєктів – уже спільних. Це чудово!», — каже Олена Кваша.

За словами генеральної директорки Одеської національної наукової бібліотеки Ірини Бірюкової, звичною складовою професійного розвитку працівників бібліотеки стали індивідуальні та колективні форми підвищення кваліфікації, а на сайті ОННБ пропонують увазі колег актуальні добірки вітчизняних онлайн-платформ, які надають працівникам бібліотек ефективні інструменти для здобуття нових знань та корисних навичок.

«Кожен із нас щодня тільки і чує про нові виклики та нові загрози, викликані “пандемічною” реальністю, спричиненою COVID-19. Але для людей, що звикли покладатися на власні сили, інтелект і креативність, поняття “нові проблеми” нерозривно пов’язане із поняттям “нові рішення”. Світ вимагає від нас швидкої адаптації, своєчасної реакції на зміни, відповідності все більш високим вимогам. Навіть якщо вчора ми прекрасно справлялися зі своїми обов’язками, сьогодні ми можемо відчути, що нам бракує знань та навичок, а завтра світ знову зробить кілька кроків уперед, залишивши нас далеко позаду. Ми навчаємося самі й охоче стимулюємо інших колег, адже віримо, навчання протягом всього життя (Lifelong learning) – не просто відомий тренд – це невід’ємний процес росту освітнього потенціалу особистості, головним рушієм якого є вона сама. Тож, зрозуміло, що ми разом із колегами із готовністю використали можливість відвідати тренінг, адже нові знання і навички допоможуть нам краще виконувати свої завдання, сприяти задоволенню інформаційних, культурних, освітніх прав громадян України. Дякуємо організаторам і тренерам за насичені спілкуванням і натхненням дні тренінгу!», — дякує Ірина Бірюкова.

«Тренінг збагатив новими знаннями та знайомствами, залишив по собі чудові враження та подарував натхнення. Хочеться зазначити високу компетентність та професіоналізм тренерів, їхні бажання та вміння у дуже легкій та зрозумілій формі ділитися знаннями з аудиторією. Щиро дякую за можливість взяти участь у цьому заході», — дякує представниця Одеського ім. Адама Міцкевича відділення Спілки поляків на Україні Ольга Кравцова

Захід відбувся за умовами дотримання карантинних вимог.

Нагадаємо, UA: ОДЕСА разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.

Дивитися онлайн-проєкти Суспільного Одеси та слухати програми Українського радіо Одеса можна на сайті філії. Оперативні новини про Одещину — на порталі Суспільне | Новини та на сторінці Суспільне Одеса у Фейсбуці.