Передпокази фільмів «Покоління Золотої Алеї» та «Кіровоградщина: життя на урані» відбулися на Суспільне Одеса

Передпокази фільмів «Покоління Золотої Алеї» та «Кіровоградщина: життя на урані» відбулися на Суспільне Одеса

20 гру. 2021

17 грудня  в  Одеській національній науковій бібліотеці відбувся передпоказ-презентація документальних фільмів «Покоління Золотої Алеї» та «Кіровоградщина: життя на урані». Подію організувала команда Суспільне Одеса спільно з колегами із Суспільне Поділля та Суспільне Кропивницький. Прем`єра другого фільму відбулася 20 грудня, о 16:05 на UA: ОДЕСА та всіх регіональних телеканалах Суспільного.

Читайте також: Переможці відбору «Створюй із Суспільним»: які проєкти з Одеси втілять у 2022-му

Перегляд документальних фільмів був безкоштовним та відбувався з дотриманням карантинних обмежень. У ньому взяли участь творці стрічки «Кіровоградщина: життя на урані» – продюсерка Олена Горобець, сценаристка Ірина Романська та режисерка Катерина Мурована. Фільм «Покоління Золотої Алеї» презентувала продюсерка Суспільне Поділля Любов Тімкова.

Ірина Бірюкова, Катерина Мурована, Ірина Романська та Олена Горобець

«На мою думку, у нас вийшла  емоційно заряджена робота, — каже Олена Горобець.Працювати було не просто, але дуже цікаво. Ми вивчили тонну інформації про те, як влаштований видобуток урану в Україні і світі, які технології застосовують. Дослідили, як змінювались ціни на світових ринках за останні 30 років і від чого залежить їхній ріст чи падіння, як і чому закривають уранові шахти в Європі, як, власне, жити й співіснувати відносно безпечно з ураном і радоном».

Любов Тімкова та продюсерка Суспільне Одеса Олена Кваша

«Показати становлення підприємництва як соціальної верстви через людиноцентричний вимір – така концепція документального проєкту “Покоління Золотої алеї”. На початок нульових у Хмельницькому сформувався один із найбільших ринків Східної Європи. Одним із чинників стало вигідне географічне розташування міста. Але визначальним – мотивація самих містян шукати себе в нових соціальних реаліях постперебудовчого періоду. Так формувався новий суспільний прошарок – підприємництво. І ця нова для радянської людини професійна роль вимагала ненормованого робочого часу, вміння самому приймати рішення, ризикувати. Саме про це і наш проєкт – про формування цілого покоління підприємництва, яке виросло із хмельницького оптово-роздрібного ринку»— прокоментувала Любов Тімкова.

Показ відвідали більше 70 глядачів. Після перегляду фільмів вони жваво обговорювали побачене з творчими командами стрічок, ділилися власними історіями. Дякували творчим командам за правдивість розказаних історій, підкреслюючи важливість проєктів. 

Окрім перегляду фільмів та спілкування – гості ознайомилися з тематичною літературою та побачили музей Одеської національної наукової бібліотеки.

Ірина Бірюкова, Олена Кваша та менеджер Суспільне Одеса Назарій Максимчук

«Ми подивилися і поспілкувалися щодо унікальних і знакових місць Кіровоградщини і Хмельниччини, і кожна з тем певною мірою умовно співставна з одеською тематикою. Ми багато говоримо і пишемо про феноменальний ринок “7 км” а в Хмельницькому своя історія. Кіровоградське "життя на урані" мені цікаве через нашу зав’язаність на іншому унікальному ресурсі – морі, на якому і біля якого ціла екосистема ідей, людей та інституцій», — каже генеральна директорка Одеської національної наукової бібліотеки Ірина Бірюкова.

Продюсерка Суспільне Одеса запланувала цілу низку активностей та публічних показів проєктів Суспільного.

«Наша ключова  ідея – створити умови для презентацій фільмів, проєктів, що підтримано Суспільним. Познайомити з цим форматом, познайомити з авторами, створити простір для дискусії на теми, що порушені в фільмах. Познайомити продакшени з різних областей і сприяти їхній потенційній співпраці. Мені, зокрема, було приємно бачити живий діалог, що відбувся в залі наших партнерів після показу фільмів. В січні на одеситів чекають ще передпокази з Західної України, Півночі і Сходу. Одеські фільми теж можна буде побачити до телевізійної прем’єри як в Одесі, так і в інших областях України», — зазначає продюсерка Суспільне Одеса Олена Кваша.

Нагадаємо, UA: ОДЕСА разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення. Щомісяця Суспільне дивляться, слухають і читають понад 13 млн українців.

Дивитися онлайн-проєкти Суспільного Одеси та слухати програми Українського радіо Одеса можна на сайті філії. Оперативні новини про Одещину — на порталі Суспільне | Новини та на сторінці Суспільне Одеса у Фейсбуці.

 

Фото Одеська національна наукова бібліотека