«У кралі коралі» — прем’єра фільму про традиційне вбрання Полтавщини на UA: ОДЕСА

«У кралі коралі» — прем’єра фільму про традиційне вбрання Полтавщини на UA: ОДЕСА

23 гру. 2021

25 грудня о 12:40 усі регіональні телеканали Суспільного, зокрема UA: ОДЕСА, покажуть документальний фільм «У кралі коралі». Над стрічкою працювала команда Суспільне Полтава.

Читайте також: На Суспільному відкрили експозицію про нацспільноти та корінні народи «Відтінки України»

«У кралі коралі» — це погляд на історію Полтавщини через традиційні костюми цього регіону. В Україні народні вбрання кожного краю відрізняються та мають приховані сенси, зашифровані у деталях.

Що можна було дізнатися про полтавку, просто поглянувши на неї? Які історії та звичаї регіону закарбувались у національному одязі? У фільмі «У кралі коралі» актори й моделі втілять різні образи, а майстри, які сьогодні виготовляють вироби-репліки з минулого, розкажуть про значення елементів традиційного одягу Полтавщини.

«”У кралі коралі” — це, звісно, не тільки про намисто. Це про світогляд, уявлення про красу, життя українців століття тому. Всі зразки одягу та прикрас, представлені в програмі, — оригінальні. Дівчата-моделі, які демонстрували вбрання, одягнувши “несучасні” прикраси, на власне здивування, собі сподобалися і визнали, що бути українками — їм личить! Сподіваюсь, глядачам буде, так само як і нам, цікаво дізнаватися невідоме про своїх прабабусь, які вже в той час були жінками економічно незалежними», ­— розповідає продюсерка Суспільне Полтава Ольга Журавльова.

Переглянути фільм онлайн можна буде на сайтах усіх регіональних телеканалів Суспільного та на ютуб-каналі Суспільне Полтава.

Нагадаємо, місцеві суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення. 

Дивитися онлайн-проєкти Суспільного Одеси та слухати програми Українського радіо Одеса можна на сайті філії. Оперативні новини про Одещину — на порталі Суспільне | Новини та на сторінці Суспільне Одеса у Фейсбуці.