Документалістика на Суспільному: від ідеї до втілення — навчання для регіональної команди

Документалістика на Суспільному: від ідеї до втілення — навчання для регіональної команди

24 гру. 2021

20-22 грудня з командою Суспільного ділилися досвідом всесвітньо відомі журналісти-документалісти. Навчання* від CFI Media Development відбувалося у хабі Академії суспільного мовлення і зібрало продюсерів 10 регіональних філій Суспільного, які межують з кордоном України на північному сході та півдні, київську команду регіонального мовлення та продюсерів загальнонаціональних телеканалів UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА.

Читайте також: Суспільний мовник продав FILM.UA 245 епізодів власних телепроєктів, серед них - проєкт «Антропологія»

За три дні учасники події обговорили багатогранність й жанрове розмаїття документалістики в Україні та Європі, дізналися, як розповідати історії у документальних стрічках та де їх шукати, яким є місце документалістики на Суспільному, зокрема у регіонах. 

Спікерами тренінгу стали: 

  • Жанна Максименко-Довгич — режисерка, сценаристка й продюсерка. Авторською документалістикою займається з 2012 року. Її документальні фільми отримали нагороди на українських і міжнародних кінофестивалях.

  • Аліса Коваленко — українська режисерка-документалістка, чиї фільми як здобували нагороди міжнародних кінофестивалів, так і виходили у прокат та демонструвалися західними телеканалами. 

  • Кенан Алієв — виконавчий продюсер онлайн-телеканалу «Current Time» («Настоящее время» — спільного проєкту Радіо Свобода й Голосу Америки, заснованого у 2014 році й покликаного просувати демократичні цінності в пострадянських країнах). 

  • Сергій Буковський — український документаліст, чиї фільми завоювали визнання далеко за межами України. У 2014 році режисер заснував навчальну програму «Майстерня DOC» для документалістів-початківців.

  • Ольга Бесхмельніцина — кінопродюсерка. Документальний трилер «Вторгнення», яким опікувалася Ольга, став одним із лідерів прокату в Україні 2021 року.

Читайте також: Переможці відбору «Створюй із Суспільним»: які проєкти втілять у 2022-му

Команда Суспільного у регіонах має намір розвивати новий напрям — створення документальних форматів. Для цього у 2022 році залучатимуть сторонні продакшени: невдовзі мовник оголосить новий відбір творчих ідей «Створюй із Суспільним. Документалістика». 

«Документалістика — це той жанр, в якому не буває регіональних тем, бо всі теми, які обирають для цього виду контенту, насамперед людські. Разом з тим, найпотужніші герої зазвичай знаходяться саме в регіонах. Кожна історія, яка стає основою для документалістики, має бути достатньо близькою, достатньо зрозумілою та достатньо цікавою, аби завоювати глядача, що має або знає про подібний досвід. Для нашої команди документалістика — це новий виклик і нові можливості впливати на несправедливість і робити видимими проблеми нашого суспільства, розкриваючи їх через історії людей», — розповідає генеральна продюсерка регіонального мовлення на Суспільному Марія Фрей

Координатор проєктів CFI в Україні — французький репортер, автор документальних фільмів і продюсер Стефан Сіоан.

Від команди Суспільного втілення програми координуватиме Ірина Цибух.

«Суспільне зацікавлене у потужних документальних історіях. Ми знаємо, що ексклюзивні, особливі історії є в регіонах. Тому сподіваюсь, завдяки цьому проєкту ми розширимо список крутих та впливових документальних фільмів на Суспільному», — переконана Ірина Цибух.

Спільно з учасниками, тренери аналізували документальні проєкти, які отримали міжнародні та всеукраїнські відзнаки, та обговорювали всі етапи роботи над ними. 

«Ми познайомилися із режисерами та продюсерами кіноіндустрії й отримали практичні відповіді на запитання, які стосувалися досвіду пітчингування задумів, їхнього бюджетування, реалізації та прокату, а також — девелопменту. Чекаємо на оголошення конкурсу і цікавих заявок від продакшенів Харкова. Впевнена, що учасники проєкту отримають задоволення від інтенсивного навчання, нових знайомств та можливості втілити ідею свого документального фільму», — розповіла продюсерка Суспільне Харків Ірина Первишева

«Для мене документалістика завжди була чимось дуже серйозним, історичним, створеним на архівах та реконструкціях. Але сучасна документалістика це набагато ширше поняття: вона про життя, про людей, і найголовніше, про емпатію. І це стало справжнім відкриттям для мене. Я завжди була фанаткою ігрового кінематографа, але виявилося, що документальне, авторське кіно може бути більш цікавим, емоційним і, якщо можна так висловитися, живим! Впродовж трьох днів тренінгу ми розбиралися в жанрах і тематиках, дивилися приклади документальних фільмів, обговорювали побачене. Для мене це буде перший проєкт в жанрі "документалістика" і тренерам вдалося надихнути на плідну роботу», — зазначила продюсерка Суспільне Миколаїв Катерина Лисюк.

«Цей тренінг дав розуміння того, що треба частіше озиратися навколо. Насправді ми дуже часто намагаємося шукати якісь складні теми, а герої наших майбутніх фільмів поруч», — говорить продюсер Суспільне Чернігів Артем Шелковий.

Нагадаємо, місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.

* Навчання відбулося в рамках проєкту MediaFit за підтримки Європейського Союзу в Україні та Європейської Комісії разом з DW Akademie та LRT English, який спрямований на підтримку медіапрофесіоналів у південній та східній Україні.

Фото — Анастасія Мантач