«Культура як продукт колективного інтелекту»: на Українському радіо Одеси стартував «Культурний код»

«Культура як продукт колективного інтелекту»: на Українському радіо Одеси стартував «Культурний код»

17 січ. 2022

16 січня в ефірі Українського радіо Одеса стартував новий проєкт – «Культурний код». Це авторська передача оглядачки Ірини Сечковської про культуру як продукт колективного інтелекту. Токшоу виходитиме щонеділі о 20:10.

Читайте також: 2021-ий разом із Суспільне Одеса. Згадуємо, як було

Під час щотижневих ефірів проєкту журналістка Ірина Сечковська спілкуватиметься з культурними менеджерами, грантодавцями, науковцями, мистецтвознавцями, колекціонерами – з тими, хто задіює сучасні механізми для творення культурного коду, та дослідниками, які вивчають та аналізують культурні явища.

Радійниця вважає, що такого контенту бракує в інформаційному просторі: здебільшого у ЗМІ розповідають про митців, події та кінцевий продукт, однак у цьому проєкті звучатимуть глибші сенси.

«Проєкт змушує слухачів насамперед замислитися: що є культура та мистецтво і чому вони потрібні кожній людині, будь-якого фаху та віку, зрештою, дає слухачеві живлення для роздумів, а це – головна мета програми. Не дарма гасло  передачі – “Для тих, кому цікаво знати”. Говоритимемо, який сенс для нас мають культурні події та культурний продукт, як вони впливають на розвиток самосвідомості та національної ідеї, зрештою, хто ті люди (крім митців), які створюють ці події, пишуть та розповідають про них, що вони означають, з чого і як формується той самий “культурний код”», – розповідає авторка проєкту Ірина Сечковська

Перша бесіда означила поняття «культурний код» з точки зору філософії та культурології. Своєрідний вступ допомогла підготувати докторка філософських наук, кураторка платформи пам’яті «Минуле. Майбутнє. Мистецтво» Оксана Довгополова. Прослухати випуск можна на сторінці Українського радіо Одеса на стримінговій платформі Mixcloud.

У наступних випусках, зокрема, йтиметься про фестивалі та локальну їжу як елементи культурного коду в Одеському регіоні.

«Радійниця Ірина Сечковська – незмінна ведуча авторських програм “Тема з варіаціями” та “Одеський Парнас”, авторка культурницьких спецпроєктів та прямоефірна оглядачка чільних подій регіону у сфері культури. Вона також долучилася до команди проєкту “Радіодень”. Але навіть так їй бракувало ефірного простору, щоби максимально впустити слухача за лаштунки культурних подій і дати інтелектуальну поживу: як впливає культура на реципієнта, яких рушійних сил потребує, що стає частиною нашої ідентичності? Нова передача орієнтуватиметься насамперед на вдумливу та вимогливу аудиторію», — розповіла про зародження задуму нового проєкту редакторка Українського радіо Одеса Діана Попкова.

Нагадаємо, UA: ОДЕСА разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.

Українське радіо Одеса можна слухати у прямому ефірі на приймачах: Кам’ янське (Арцизький район) – 103, 3 FМ, Болград – 105,7 FМ, Велика Михайлівка – 104,5 FМ, Кодима – 102,6 FМ, Подільськ – 103,6 FМ, Рені – 105,9 FМ, Тарутине – 99,2 FМ, Захарівка – 102,1 FМ, також на сайті філії та в мобільному застосунку suspilne.radio.  

Оперативні новини про Одещину — на порталі Суспільне | Новини та на сторінці Суспільне Одеса у Фейсбуці.