Мандрівка локальною гастрономічною традицією — проєкт «Їсторія» в ефірі UA: ОДЕСА

Мандрівка локальною гастрономічною традицією — проєкт «Їсторія» в ефірі UA: ОДЕСА

19 січ. 2022

22 січня об 11:15 в ефірі UA: ОДЕСА та всіх регіональних телеканалів Суспільного стартує телепроєкт «Їсторія» — про гастрономічну традицію Південної Бессарабії. Програму відібрали на відкритому конкурсі «Створюй із Суспільним»

Читайте також: Переможці відбору «Створюй із Суспільним»: які проєкти з Одеси втілять у 2022-му

«Їсторія» розповідає про минуле локальної кухні та про її майбутнє. Глядачі Суспільного побачать 12 серій проєкту, кожна з яких — це знайомство зі справжніми героями нашого часу — тими, хто зберіг гастрономічну спадщину своїх предків. 

Керівник проєкту, історик Володимир Полторак, переконаний: локальна кухня — це скарб, який треба берегти, а для цього — популяризувати саму ідею її самобутності та глибокої історичної традиції. Водночас культурне розмаїття Південної Бессарабії дає ефект мультиплікації гастрономічної спадщини — це жива традиція, відкрита до нових інтерпретацій смаків. Це захоплює дослідників і має приваблювати туристів зі всієї України та світу. Володимир Полторак досліджує джерела, проводить пошукові експедиції, а шеф-кухар Андрій Величко відтворює стародавні рецепти.

«Досліджуючи історію та культуру, я багато подорожую Буджаком, або як його ще називають, — Південною Бессарабією. Це частина Одеської області між Дунаєм та Дністровським лиманом. У своїх мандрах я завжди намагався знайти щось автентичне, що нагадувало б про конкретне місце, про історичну епоху. Такими сувенірами стали смаки страв, які я куштував та їхні “Їсторії”, які я привозив своїм дітям. Я пригощав їх та розповідав історію місцевості, — каже Володимир Полторак. — Зрозумів, що смаки краще розповідають історію, ніж підручники. Так я почав збирати “Їсторії” для своїх дітей та студентів».

Сама ідея створення такого циклу народилась ще у 2017 році під час організації дослідження бессарабської гастрономічної культури, а потім реалізувалась у  гастрономічному етнофестивалі «Буджак-Фест: свято кожного дня», проведеного за підтримки Українського культурного фонду.

Команда проєкту «Їсторія» відібрала 12 бессарабських родин, які готують старожитні страви. Експедицію зафільмували, потім провели дослідження документальних джерел та відтворили давні рецепти. Серед них — символи локальної кухні: дунайський оселедець, бринза, мамалига, міліна, карнаци, курбан, мірудія та чубриця, манджа, чорнослив та, звичайно, бессарабський борщ.

«Ми раді презентувати глядачам Суспільного Одещини та інших областей України перший наш проєкт, що вийде в ефір у 2022 році. Він був реалізований через конкурс "Створюй із Суспільним". Прекрасна робота — як дослідницька, так і телевізійна. Володимир Полторак не просто покаже нам рецепти Бессарабії, а і як справжній детектив-дослідник розкриє, які ж насправді були найперші рецепти тих страв, що ми знаємо і сприймаємо як класичну кухню Буджака. Раджу дивитися, а потім неодмінно приїздити до Одещини й куштувати всі 12 страв, про які розкаже гастрономічний серіал "Їсторія"», — розповідає продюсерка Суспільне Одеса Олена Кваша.

Цікаві факти про бессарабську кухню:

  • Вперше рецепт попередника бессарабської міліни згадується в античному трактаті 2 століття до нашої ери.
  • Мамалига до 17 століття готувалася не з кукурудзяного борошна, а з просяного.
  • Борщ у 17 столітті міг бути з гречкою та оселедцем.
  • Курбан у різних селах готують по-різному, адже початково це не рецепт — а культурна традиція пригощання.
  • Манджа — головна овочева страва в регіоні — поширилася завдяки унікальній системі іригації річкових долин.
  • Бринза з овечого молока походить з часів неоліту, коли була приручена мала рогата худоба.
  • Дунайський оселедець ще з середньовіччя відомий всій Україні та згадується в рецептурах 17 століття.

Нагадаємо, у грудні 2020 року оголосили переможців конкурсу творчих проєктів «Створюй із Суспільним». 29 проєктів успішно пройшли фінальний етап відбору й будуть реалізовані до кінця 2022 року.

UA: ОДЕСА разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.

Дивитися онлайн-проєкти Суспільного Одеси й слухати програми Українського радіо Одеса можна на сайті філії. Оперативні новини про Одещину — на порталі Суспільне | Новини та на фейсбук-сторінці Суспільне Одеса.