Віддалені й безлюдні, але не забуті — прем`єра проєкту «Зникаючі села» на UA: ОДЕСА

Віддалені й безлюдні, але не забуті — прем`єра проєкту «Зникаючі села» на UA: ОДЕСА

10 лют. 2022

12 лютого о 9:50 в ефірі UA: ОДЕСА стартує телепроєкт «Зникаючі села» — про життя віддалених, незнаних населених пунктів Бессарабії. Програму відібрали на відкритому конкурсі «Створюй із Суспільним» у 2020 році.

Читайте також: Мандрівка локальною гастрономічною традицією — проєкт «Їсторія» в ефірі UA: ОДЕСА

Проєкт розповідає, чому зникають з мапи України села та як цьому запобігти. Чи допоможуть реформи децентралізації відродити село, чи сприятимуть руйнації? Села Бессарабії мають особливу цінність, адже вони консервують у собі та зберігають ідентичність діаспор, що густо розселені буджацьким степом.

Кожна історія – особлива, обрані герої – різні за професією, етнічним походженням та цілями, але всіх їх об’єднує любов до рідного краю, до України, вони вболівають за своє село та хочуть його змінювати.

«В нашому ефірі ще одна прем’єра – "Зникаючі села". Авторка – Тетяна Станєва, режисерка, уродженка Бессарабії. Вона присвятила цей проєкт проблематиці відтоку молоді з сел своєї рідної землі. Питання "Чому не популярно жити в селі, чому обирають міста?" лунають у кожній з 12 серій проєкту. Відповіді на них намагаються шукати ті, хто все ж обрав село. Тож, запрошую до перегляду і роздумів», — запрошує продюсерка Суспільне Одеса Олена Кваша.

 

Команда проєкту «Зникаючі села» обрала громади з низькою демографічною статистикою, попри поки гарний “фасад”. Майже до всіх таких сіл немає нормальної дороги. Для того, щоб проїхати в дощ, доводилося зупинятись, вимірювати глибину калюжі та визначати спосіб, як проїхати. 

«Якось я опинилась в гостях у друзів у живописному, але спорожнілому болгарському селі нашої розмаїтої української Бессарабії. З пустими вулицями руїн замість хат. Двори порослі бур’яном та байдужістю. Вікна з розбитим склом та чорною пусткою зсередини дивились на мене як очниці покинутих дітей. Вони “просили” про допомогу. Деяких хат було видно нутрощі. Було відчуття, що це побудували декорації для зйомок фільму про постапокаліпсис. Але істина була у тому, що без війни, без мору, без кінця світу, цьому селу потроху тихо наставав кінець. Я плакала, бо розуміла, що разом із селом кінець настає і традиціям, і мові нацменшини, і кореням, які живились колись в цих хатах. Важко повірити, що в них колись вирувало життя, створювались сім’ї, народжувались діти, — розповідає керівниця, ведуча та режисерка проєкту Тетяна Станєва. — Ці “очі” приходили до мене у сні, не давали спокою. Так народився проєкт “Зникаючі села”, як спроба показати село, розповісти, заглибитись у проблему, проаналізувати причини та віднайти надію на відродження». 

Тетяна Станєва зазначає, що тема гостра й незручна, тому її часто уникають. Про неї бояться говорити навіть самі мешканці. Проте без визначення діагнозу неможливе “лікування”. Ці 12 серій – це відчайдушна спроба дати голос селянам, звернути увагу населення та влади на проблему зникнення сіл, а разом з ними 一 і нацспільнот, та разом допомогти відродженню села. 

«Чи задоволена я результатом? Ні. Тому що завжди можна краще, більше, ширше. Тому що не про всіх й все розповіли. Тому що це не пряма допомога зникаючому селу, лише опосередкована,проєкт лише надасть селу слово. Проте тішитимусь, що це вже перший крок. Чи не так? Ми всі у тому винні, на нас всіх й лежить відповідальність за спасіння села від повного зникнення. Й поки цей голос звучить, ще є надія. Правда?», — звертається до глядача Тетяна Станєва.

Керівниця проєкту висловила окрему подяку знімальній команді: Яну Лелюку, Олександру Барону, Сергію Бондарю, Каті Іщук, за стійкість під час шаленого графіку та формату зйомок, Дмитру Пєткову, Дані Мітановій, Давіду Фреймуту, Сергію Іваницькому, Денісу Денисенко та решті команди виробництва, а також великій редакційній комісії Одеської філії Суспільного за терпіння та посвяту справі, а особливо – продюсерці Олені Кваші, що завжди тримала руку на пульсі.

Нагадаємо, у грудні 2020 року оголосили переможців конкурсу творчих проєктів «Створюй із Суспільним». 29 проєктів успішно пройшли фінальний етап відбору у будуть реалізовані до кінця 2022 року.

UA: ОДЕСА разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.

Дивитися онлайн-проєкти Суспільного Одеси і слухати програми Українського радіо Одеса можна на сайті філії. Оперативні новини про Одещину — на порталі Суспільне | Новини та на сторінці Суспільне Одеса у Фейсбуці.

Фото – Олександр Барон