«Вважаю свою роботу найцікавішою на світі». Ірина Сечковська та Світлана Стрельцова 一 про Українське радіо Одеса

«Вважаю свою роботу найцікавішою на світі». Ірина Сечковська та Світлана Стрельцова 一 про Українське радіо Одеса

10 лют. 2022

До Всесвітнього дня радіо, який відзначають 13 лютого, продовжуємо публікувати розповіді журналістів і редакторів Українського радіо Одеси. Цього разу своїми історіями діляться культурна оглядачка Ірина Сечковська та редакторка Світлана Стрельцова.

Читайте також: «Радіо – це любов з першої електромагнітної хвилі» — історії та спогади команди Українського радіо Одеси

Ірина Сечковська веде авторські проєкти «Тема з варіаціями» (понеділок, вівторок о 20:20), «Культурний код» (неділя, 20:10),  «Одеський Парнас» (субота, неділя, 12:10),  рубрики «Крила культури», «ЕкоПатруль». Прийшла на Обласне радіо спробувати себе позаштатною кореспонденткою, ще коли навчалась на 3 курсі Одеської консерваторії в 1978 році. Після закінчення прийшла працювати в штат художньої редакції і залишилась на радіо назавжди.

«Люблю саме радіо (мабуть, тому, що музикознавиця і світ сприймаю в насамперед вухами, а вже потім очима), за десятиріччя роботи опанувала, здається, всі радіожанри – від коротенької інформації в новинах до радіовистав, більшість радіо професій – від друкарки до звукорежисерки. Вважаю свою роботу й досі найцікавішою на світі.

Найперше редакційне завдання моє – було інтерв’ю з класиком грузинської композиторської школи, котрий на той момент ще й був міністром культури Грузії Отаром Тактакішвілі. Ну, чин мене не цікавив, хвилювалась від іншого: я його музику чимало виконувала, коли була школяркою і для мене це була зустріч майже з напів богом! Була вражена і щаслива, якою доброю людиною він виявився. Неймовірно тепла, інтелігентна людина, що уважно і з повагою відповідав на мої запитання. Я була вражена.

Після того було безліч спілкувань і з міністрами, і зі світовими зірками, і з легендарними артистами і режисерами, але це перше інтерв’ю з Класиком пам’ятаю досі», згадує Ірина Сечковська.

Читайте також: «Культура як продукт колективного інтелекту»: на Українському радіо Одеси стартував «Культурний код»

Світлана Стрельцова, редакторка Українського радіо Одеса. Веде токшоу «Радіодень» (що будня, 12:10), авторський проєкт «Ключ розуміння» (щосуботи о 20:10), рубрику «Моя суперсила» (субота, неділя 17:40). Авторка ексклюзивного радіоблогу «Лайфхаки незрячої мами». Потрапила на радіо через пропозицію знайомої дівчини, що навчалася на журналістиці на два чи три курси старше за Світлану.

«Цікаво, що перша передача була про себе і екстрим, як-то стрибок з парашутом з висоти 3200 метрів. Протягом семи років роботи постійно власний досвід якось вплітається в ефіри.

До прикладу, так сталося із “Лайфхаками незрячої мами”, де я відверто ділилася історіями з виховання сина Андрійка до його трьох років. Комфортні умови роботи для мене – це телефонні розмови або зустрічі із уже знайомими спікерами, бо тоді не доводиться щоразу, поза ефіром, до основної теми додавати просвітницький блок про можливості незрячих людей. Ну, але тут вже як вийде, бо кожен новий знайомий згодом стає хорошим “старим” і нерідко підписником у Фейсбуці.

Тому вихід із зони комфорту – це розвиток і рух вперед, речі, без котрих я не уявляю нормального життя. Люблю свою роботу за колег, що мене оточують, за ефіри, автографи і світлини з корифеями, блогерами та небайдужими людьми у своїй справі будь-якого спрямування», — каже Світлана Стрельцова.

Нагадаємо, Українське радіо — найбільша FM-мережа та найпопулярніше розмовне радіо країни із середньодобовим охопленням майже мільйон радіослухачів. 

Сьогодні Суспільне Одещини — найбільший мовник в регіоні. На території області можна дивитися телеканал UA: ОДЕСА та слухати Українське радіо Одеса

Програми Українське радіо Одеса можна слухати у прямому ефірі на приймачах: Одеса – 91,4 FМ, Кам’ янське (Арцизький район) – 103,3 FМ, Болград – 105,7 FМ, Велика Михайлівка – 104,5 FМ, Кодима – 102,6 FМ, Подільськ – 103,6 FМ, Рені – 105,9 FМ, Тарутине – 99,2 FМ, Захарівка – 102,1 FМ, також на сайті філії та в мобільному застосунку suspilne.radio.