На Суспільному стартує проєкт «50:50» на основі моделі гендерного балансу BBC

На Суспільному стартує проєкт «50:50» на основі моделі гендерного балансу BBC

15 лют. 2022

11 лютого Суспільний мовник долучився до міжнародного проєкту BBC «50:50», спрямованого на розвиток культури суспільної різноманітності та залучення різних груп населення до медійного поля. Ініціатива, яку запровадили у 2017 році в лондонській редакції BBC, є системою моніторингу гендерного балансу та інших показників різноманітності в інформаційних продуктах та контенті медіакомпаній та в ЗМІ. 

Мета проєкту — вирівняти співвідношення жінок і чоловіків у медіа, інтегрувати принципи рівності та різноманітності у всі редакційні робочі процеси та підвищити обізнаність співробітників щодо проблем гендерного дисбалансу та дискримінації. Ініціатива 50:50 надихає та підтримує BBC та інші організації по всьому світу на створення журналістського та медіаконтенту, який справедливо відображатиме світ.

Читайте також: Суспільне схвалило політику гендерної рівності та недискримінації

Згідно зі світовим дослідженням, жінки значно рідше потрапляють у новини, у ролі героїнь, експерток або інших ролях, у порівнянні з чоловіками. А історії про жінок становлять лише 24% новинних тем та інформаційних джерел*. 

До проєкту «50:50» вже долучилися 670 команд BBC та понад 100 партнерських організацій у 26 країнах. Наразі компанія готова поділиться своїм досвідом з усім світом. Станом на березень 2021 року BBC повідомила про такі результати проєкту «50:50»:

  • майже половині партнерів, які долучилися до ініціативи (41 організація) вдалося збільшити присутність жінок до 50%, у порівнянні з 31% у 2018 році;
  • це віддзеркалює те, що сталося всередині BBC. Наразі 70 відсотків команд BBC мають 50% жіночого представництва, у порівнянні з 36% у 2018 році.

«Світ змінюється, і ми маємо реагувати на ці зміни, ставати більш сучасними та інклюзивними. Тому я чекаю запровадження на Суспільному проєкту 50:50. Сподіваюся, що якомога більше редакційних відділів приймуть виклик та долучаться до цієї ініціативи. Чим більше редакційних команд об’єднається, тим різноманітнішими стануть наші програми. А наша аудиторія тільки виграє від цього», — розповіла  генеральна продюсерка регіонального мовлення Суспільного мовника Марія Фрей

Читайте також: Суспільний мовник розробляє Політику гендерної рівності

Першою програмою Суспільного, яка візьме участь у проєкті «50:50», стане міжрегіональне ранкове шоу «Ранок на Суспільному». У контенті програми планують вимірювати гендерні показники, після чого аналізувати їх та запроваджувати необхідні зміни задля репрезентації різних верств суспільства. Надалі перелік програм, що братимуть участь у 50:50, Суспільне планує розширювати.

Коротка інформація про проєкт — за посиланням

* згідно з дослідженням Global Media Monitoring Project, яке тривало протягом 16 років та охоплювало 380 тисяч матеріалів різних ЗМІ.