«Кримське питання» на Суспільне Одеса: вплив окупації на історичні та культурні пам’ятки півострова

«Кримське питання» на Суспільне Одеса: вплив окупації на історичні та культурні пам’ятки півострова

30 вер. 2022

1 жовтня о 20:00 в ефірі Суспільне Одеса та всіх телеканалів регіональної мережі Суспільного Мовлення* ведуча токшоу «Кримське питання» Олеся Вакуленко обговорить з експертами, як російські окупанти знищують історичну та культурну спадщину Криму та які це матиме наслідки для світової спільноти. Подивитися проєкт онлайн можна на сайтах регіональних телеканалів Суспільного та діджитал-платформах Суспільне Крим.

Читайте також: Документальний фільм про українських біженців «Вокзал надії» — на регіональних телеканалах Суспільного

Культурну спадщину Криму формували упродовж віків представники різних етносів. Станом на 1 січня 2014 року на півострові було 14 000 пам’яток культури України, 54 музеї, 300 000 музейних експонатів та 6 історико-культурних заповідників. Проте за роки анексії Криму культурній спадщині України завдавали матеріальної шкоди: грабували й нищили пам’ятки, вивозили експонати та давали «дозволи» на незаконні археологічні розкопки. Історичні факти про Крим були переписані та використані як зброя в інформаційній війні.

Про незаконні археологічні розкопки на півострові, що проводили росіяни ще з 2014 року, в ефірі «Кримського питання» розповість старший науковий співробітник Інституту археології НАН України Евеліна Кравченко.

Читайте також: «Відтінки України. Війна»: історії українських гагаузки, азербайджанки та грузина

Денис Яшин, член експертної мережі Кримської платформи, поділиться фактами незаконних переміщень пам’яток історії та культури з території окупованого Криму до російських музеїв, а також спробує оцінити руйнування майна Державного фонду України на території Криму за роки окупації. 

Про руйнацію архітектурних пам’яток, зокрема Ханського палацу в Бахчисараї, Великих мітридатських сходів у Керчі, Херсонесу Таврійського, ведуча Олеся Вакуленко поговорить з ексдиректоркою Бахчисарайського історико-культурного заповідника Ельмірою Аблялімовою.

Проєкт «Кримське питання» телеглядачі вперше побачили у лютому 2022 року, проте через повномасштабне вторгнення його довелося тимчасово призупинити. Зараз над «Кримським питанням» працюватимуть журналісти й редактори Суспільне Крим спільно із Суспільне Львів

Попередні випуски проєкту «Кримське питання» були про таке: 

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media.

На Одещині 一  це телеканал Суспільне ОдесаУкраїнське радіо Одеса та цифрові платформи: 

* Крім Суспільне Донбас.