Рада Європи та Нацрада позитивно оцінюють роботу Суспільного в передвиборчий період

Рада Європи та Нацрада позитивно оцінюють роботу Суспільного в передвиборчий період

12 кві. 2019

Результати незалежного моніторингу, проведеного на замовлення Ради Європи, позитивно оцінюють роботу Суспільного мовника під час передвиборчої кампанії. Зокрема експерти відзначили сторінку UA: Суспільне мовлення у Facebook, вказавши, що її контент сприяє політичній грамотності виборців. Про це повідомив голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг під час презентації експертного звіту Ради Європи щодо нової моделі фінансування Суспільного.

«Facebook-сторінка UA: Суспільне мовлення містить низку відеороликів з участю лідерів суспільної думки, що мотивують людей брати участь у виборах і пояснюють, чому це важливо, — сказав Мортен Енберг.  Я хотів би наголосити, що незалежний Суспільний мовник є вкрай важливим для збалансованого висвітлення політичних дебатів під час виборчої кампанії. Це помітно особливо зараз, коли говоримо про потенційні дебати між двома кандидатами на Суспільному».

Наголошуючи на ролі незалежного мовника у демократичних процесах, Мортен Енберг відзначив ток-шоу “Зворотний відлік” на Суспільному. Про підготовку цього проекту в умовах недофінансування компанії розповів член правління Суспільного мовника Юрій Макаров.

“Для того, щоб запустити шоу, яким ми абсолютно пишаємось — “Зворотний відлік”, ми були змушені знекровити кілька апаратних, щоб зібрати обладнання, яке ще якось жевріє. Це попри те, що основне фінансування здійснюється за рахунок USAID та Internews, — сказав Юрій Макаров.  Зараз, щоб знімати додаткові шоу, ми підганяємо пересувну телевізійну станцію (ПТС) і записуємо програму. ПТС стоїть під стінами телецентру і до неї тягнуться кабелі. Таким чином працює апаратна”.

Попри обмежені технічні можливості, за словами Юрія Макарова, команда Суспільного здатна виготовляти проекти будь-якої складності за найвищими журналістськими стандартами.

“Шоу “Зворотний відлік” виділяється на тлі продукту комерційних каналів. Якоюсь мірою це такий еталонний продукт, що дозволяє тим, хто орієнтується на змісти, а не на емоцію, отримати достовірну інформацію”, — підкреслив Юрій Макаров.

Оцінюючи роботу Суспільного з позиції державного регулятора, перша заступниця голови Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Ольга Герасим’юк зазначила, що у Нацради відсутні зауваження до висвітлення Суспільним мовником передвиборчої кампанії.

“В Національній раді створена робоча група, що моніторить, як медіа висвітлюють вибори. До НСТУ немає претензій. Моніторинги справді свідчать про зовсім інший підхід у цього медіа. Це дуже надихає”, — сказала Ольга Герасим’юк. 

Фотографував — Артем Галкін