Радіодиктант національної єдності писали в одеських катакомбах: як це було

Радіодиктант національної єдності писали в одеських катакомбах: як це було

9 лис. 2022

9 листопада, у День української писемності та мови, традиційно відбувається найбільша акція із популяризації української мови — Радіодиктант національної єдності. Текст «Мій дім» написала Ірина Цілик, українська письменниця і режисерка, членкиня Українського ПЕНу. Читала диктант народна артистка, Герой України Ада Роговцева.

Читайте також: Радіодиктант національної єдності: історія

В Одесі провели Всеукраїнський Радіодиктант у катакомбах. Обрали катакомби як центральну локацію для диктанту не випадково. 

«Війна з росією вимусила мільйони українців шукати безпечні місця, сховища, втрачати, виїздити за кородон, радикально змінювати своє життя, ставати волонтерами і військовими, госпітальєрами, але не здаватися. Ми не здаємося, ми продовжуємо боротьбу навіть під обстрілами і шахідами, навіть під землею. Цей символізм ми заклали в місце проведення диктанту», — зазначає продюсерка Суспільне Одеса Олена Кваша

Всього диктант в катакомбах писали 45 людей. Для цього учасники спустилися на глибину, яка дорівнює восьмиповерховому будинку і пройшли близько 600 метрів підземними коридорами. Були запрошені герої сюжетів і програм Суспільне Одеса, партнери, волонтери, представники національних спільнот і переселенці.

Разом із партнерами Суспільне Одеса – Одеською національною науковою бібліотекою, музеєм «Таємниці підземної Одеси», для учасників заходу провели екскурсію підземеллями. Тематичну лекцію про український національний рух на Одещині прочитав історик, громадський діяч, керівник Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Сергій Гуцалюк

«В наш час, який ми в цей момент історичний переживаємо, дуже приємно бути в колі шановного товариства. Люди, які не байдужі і люди, які є рушійною силою Одеси. У контексті усіх цих викликів, коли нам відмовляють в існуванні, говорять, що нас немає і нашої мови, традицій, народу, нашої держави – це дуже важливо. Ми таким чином показуємо нашу єдність, яка завжди у нас була, але зараз вона викрестилізувалась конкретно і стала смарагдом»,  — розповідає Сергій Гуцалюк.

Також радіодиктант в Одесі традиційно писали й в Одеській обласній універсальній науковій бібліотеці. Було близько 50 людей.


Нагадаємо, Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 місцеві телерадіокомпанії

На Одещині 一 це телеканал Суспільне ОдесаУкраїнське радіо Одеса та цифрові платформи: