Програму «Голос болгар» відзначили болгарські медійники

Програму «Голос болгар» відзначили болгарські медійники

25 лис. 2022

Цього року на XVII Всесвітній зустрічі болгарських медіа Благодійний фонд «13 століть Болгарія» відзначив нагородою керівницю проєкту та ведучу програми «Голос болгар» Анну Терзівець за внесок у поширення болгарської культури в Україні.

Зустріч на тему «ЗМІ та порятунок» відбулася в Єрусалимі та Тель-Авіві. Під час триденних заходів представники болгарських медіа обмінювалися досвідом та навчалися.

Програма болгарською мовою з українськими субтитрами «Голос Болгар» — у телеефірі вже понад 20 років. Транслюється на телеканалі Суспільне Одеса та на ютуб-каналі Суспільне Одеса. У випусках розповідають про збереження історичних цінностей, традицій, соціальне та побутове життя, волонтерство у час повномасштабної війни болгарського народу, який компактно проживає на території України (найбільше — в Одеській області, менше — в Запорізькій, Закарпатській, Кіровоградській областях і в Криму). На початку повномасштабного вторгнення росії в Україну авторка й редакторка проєкту перебувала у Варні (Болгарія), де збирала і фільмувала  історії вимушено переселених українців.

 

Читайте також: Відчинили свої «Двері»: проєкт Суспільного про представників нацспільнот, які допомагають постраждалим від війни

Анна зазначає, що сьогодні, коли до подій в Україні прикута увага всього світу, важливо розповідати про особливості нашої країни різними мовами. Відтак зараз особливо важливим є мовлення мовами нацспільнот, яке зберегло та розвиває Суспільний мовник.

«Зараз у нас дуже зросла кількість переглядів програми болгарською мовою "Голос болгар", завдяки якій громадяни Болгарії та болгари, які проживають у різних країнах, можуть дізнатися, як раніше і зараз в умовах війни живуть етнічні болгари України. Нагороду, яку отримала програма на міжнародній зустрічі болгарських ЗМІ в Ізраїлі, підтверджує цей факт, а також важливість та необхідність розвивати проєкти, що розповідають про національні спільноти, які живуть в Україні, люблять її й сьогодні захищають від ворога», — каже Анна Терзівець.

Нагадаємо, що на Українському Радіо щодня виходять новини про події в Україні мовами національних спільнот, зокрема болгарською мовою.

Суспільне Мовлення — єдине медіа в Україні, яке регулярно виготовляє проєкти мовами національних спільнот — для них, а про них — українською. У 2019 році був створений Координаційний центр мовлення національних меншин. Команда Центру збирає інформацію з усіх куточків України про найважливіші для кожної спільноти події, виклики та проблеми, прагне створити середовище рівності, толерантності та плюралізму нацменшин.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 місцеві телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

На Одещині 一  це телеканал Суспільне ОдесаУкраїнське Радіо Одеса та цифрові платформи: