Інфогігієна та юридична обізнаність: результати навчання в Одесі від Суспільного

Інфогігієна та юридична обізнаність: результати навчання в Одесі від Суспільного

1 гру. 2022

30 листопада в Одеській національній науковій бібліотеці презентували календар на 2023 рік «Дорослі поради щодо медіаграмотності на цілий рік». Його створили спільно медіатренери та учасники навчально-просвітницького проєкту від Академії Суспільного Мовлення в Одесі.

Читайте також: Вирішальні матчі групового етапу Чемпіонату світу у Катарі – дивіться на Суспільне Одеса

Основи медіаграмотності, інфогігієна та юридична підтримка — упродовж жовтня й листопада в Одеському хабі Академії Суспільного Мовлення відбувалися навчання для літніх людей, вимушених переселенців та працівників закладів культури. Медіатренери та експерти з юридичних питань навчали роботі з інформацією, як подбати про захист власних прав та отримати фінансову підтримку малозабезпеченим. Навчання відбулися за сприяння Представництва «Фонду Фрідріха Науманна за Свободу» в Україні за підтримки Федеративної Республіки Німеччина.

За словами керівника Академії Суспільного Мовлення Олександра Дмитренка, зазначена програма є експериментальною, подібних проєктів в Одеському хабі ще не було. До розробки залучили продюсерку Суспільне Одеса Олену Квашу, яка спеціалізується на неформальній освіті для дорослих.

«На сьогодні ми отримали багато схвальних оцінок, це дуже приємно. Маємо і багато запитів на нові теми і тренінги. Зокрема в останній навчальній групі були представники Польського товариства імені Адама Міцкевича, які висловили бажання продовжити заняття з командою і вивчити такі теми, як створення подкастів, моніторити місцеві медіа на тему фейків. Тож початок у нас є. Продовжуємо роботу», — зазначив Олександр Дмитренко.

Читайте також: Програму «Голос болгар» відзначили болгарські медійники

«Прагнули зробити навчання цікавим, наповнити його прикладними речами, навчити користатися цифровими можливостями, показати боти для перевірки інформації, познайомити з подкастами, пояснити, де черпати інформацію, як іі перевіряти. Словом, завдань було багато. А ще – різноманітні вправи, руханки, творчі завдання та інше», — розповідає Олена Кваша.

Співавтор навчальної програми, менеджер Суспільне Одеса Назарій Максимчук зазначає, що юридичні питання – завжди непрості, а літні люди, особливо, ті, хто був вимущений тікати від війни, доволі часто залишаються сам на сам. Тому допомати їм – це поважно і приємно.

Нагадаємо, Академія Суспільного Мовлення — навчальний центр, створений під егідою Суспільного мовника України. Реалізовує навчальні програми за участі тренерів європейських медіашкіл та міжнародних організацій, таких як Deutsche Welle Akademie, BBC Media Action, CFI, IREX, UN Women, Council of Europe Office in Ukraine, а також українських медіатренерів. Проводить семінари й тренінги для журналістів та медіаменеджерів, організовує навчальні тури до європейських суспільних мовників та суспільних мовників США, стратегічні та фасилітаційні сесії, консультації європейських медіаекспертів тощо.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 місцеві телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

На Одещині 一  це телеканал Суспільне ОдесаУкраїнське Радіо Одеса та цифрові платформи: